Ημέρες Γαστρονομίας 2014: Ένα νόστιμο φεστιβάλ σινεμά, γεύσης, γαστρονομίας κουζίνας 9, 10 και 11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη

Ημέρες Γαστρονομίας 2014: Ένα νόστιμο φεστιβάλ σινεμά, γεύσης, γαστρονομίας κουζίνας 9, 10 και 11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη
Spread the love

Για  δεύτερη συνεχή χρονιά η πρότυπη διοργάνωση – σημείο αναφοράς  της γαστρονομίας ανοίγει τις πύλες της στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα από 70 θεματικές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, συζητήσεις και state of the art εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια. Εκθέσεις παραγωγών και art de la table. Προβολές μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών γαστρονομίας.  Την ενεργή συμμετοχή τουλάχιστον 180 ειδικών και δημιουργών από τους χώρους της γαστρονομίας, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Και για πρώτη φορά μια τριήμερη πανδαισία γεύσεων και εμπνευσμένων προγραμμάτων γευσιγνωσίας από 21 Chefs in Residence.

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας διεθνής κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών από 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες όπως: Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Χόνγκ Κόνγκ –Κίνα, το Athens International Culinary Film Festival παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα συγκεντρωμένο και αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών από όλο τον κόσμο, το οποίο πλαισιώνεται από πρωτότυπες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας εμπνευσμένες από έργα της μεγάλης οθόνης (Chef’s Choice), συζητήσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά  και τη συμμετοχή γνωστών δημιουργών.

Εμπνευσμένα προγράμματα γευσιγνωσίας και live cooking sessions με τη συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη, της Ντίνας Νικολάου, της Μυρσίνης Λαμπράκη, του Βησσαρίωνα Παρθένη,  του Δόξη Μπεκρή, του Ορέστη Ανδρεαδάκη, του Βασίλη Ζαχαράκη, του Μιχάλη Ντουνέτα, του Γιώργου Στυλιανουδάκη, του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, του Σταμάτη Τσίλια, του Βασίλη Πορή, του Γιάννη Γαβαλά, κ.α.

Πρότυπη έκθεση με υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και εκδηλώσεις δικτύωσης με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, food bloggers, επενδυτών, food buyers κ.α.

Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός 2014
Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα τόσο πλούσιο και αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικών γεύσεων με προγράμματα chefs in residence από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, αφιερώματα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα, την παλέτα των κυκλαδικών τυριών, τα αρωματικά φυτά και βότανα, το μέλι, τον γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό των Κυκλάδων κ.α.
Και το πρώτο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, της Αντιπεριφερειάρχη Ν.Αιγαίου Ελευθερίας Φτακλάκη, και σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής γαστρονομίας όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Νταϊάνα Κόχυλα, ο Νίκος Σαράντος, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Γιάννης Οικονομίδης της TUV Hellas, ο Αριστοτέλης Καρβέλας Πρόεδρος του (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ), ο Νίκος Κατσαρός, ο Γιάννης Ρούσσος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Αλέξης Τσιάντης Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Γιάννης Γουρτζελάς ιδιοκτήτης της Reason To : και διοργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας κ.α.

Discussion panels και παρουσιάσεις για τον πολιτισμό και την καινοτομία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Πιατά, του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, της Ελένης Ψυχούλη, της Σύλβιας Κλιμάκη,  της Ιωάννας Σταμούλου,  της Θάλειας Τσιχλάκη, της Νίκης Μηταρέα, της Νανάς Δαρειώτη, του Χάρη Χαραλαμπίδη, του Χρήστου Σοκόλη, του Κώστα Τσίγκα, του Δημήτρη Καλαβρού των TedxAthens, της Γιούλης Επτακοίλη, του Ιωσήφ Πρωϊμάκη, της Βίκυς Βαμιεδάκη, του Γιώργου Βενιέρη, του Ηλία Αναστασιάδη, του Πάρι Σιγάλα, του Θόδωρου Λέλεκα, του Γιώργου Φλούδα, του Ματθαίου Δημόπουλου, της Γιολάντας Τότσιου, της Ελένης Μαλούπα, του Γιώργου Πίττα, της Νάντιας Σερεμετάκη, της Μαριλένας Παντάκη , της blogger Two Minutes Angie από την Οργάνωση ΓΗ, της Αφροδίτης Καλομάρη, της Αγλαϊας Κρεμέζη, του Ευθύμιου Αλεξανδρή, του Δημήτρη Ρουσουνέλου, του Σέρκου Χαρουτουνιάν, της Διαμάντως Λάζαρη, του Δημήτρη Μιχαηλίδη,  κ.α.,

State of the art bartending & food pairing  events με τη συμμετοχή της Ντένης Καλλιβωκά, του Νίκου Καραθάνου του Βασίλη Κυρίτση, του Μιχάλη Μένεγου, του Θάνου Πουρνάρους, του Σπύρου Κερκύρα, του Νίκου Μπάκουλη, του Γιάννη Αλεξόπουλου και για πρώτη φορά σε απευθείας σύνδεση με τους διεθνώς αναγνωρισμένους δημοσιογράφους των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen γνωστούς και ως The Cocktail Lovers.

Το Σάββατο βράδυ η καθιερωμένη θεματική μουσική βραδιά κοκτέιλ:
This is a bartending night by Worldclass Bartenders

Design, art de la table, food styling & photography δράσεις από διακεκριμένους δημιουργούς όπως ο Σέργιος Φωτιάδης, ο Θανάσης Μπάμπαλης, ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, ο Θάνος Ζακόπουλος, η Χριστίνα Σκουλούδη, οι Sereal Designers, ο chef Δημήτρης Κατριβέσης, ο φωτογράφος Σταύρος Κωστάκης ο Δημήτρης Φακίνος των Βραβείων ΕΒΓΕ και του +Design κ.α.
Παράλληλες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις για την σχέση της γαστρονομίας με την τέχνη και θεματικές μουσικές βραδιές ζύθου και οίνου την Παρασκευή 9 και την Κυριακή 11 Μαΐου και ειδικό coffee event από την TAF Specialty Coffee.

Στις 9,10 και 11 Μάιου
Ημέρες Γαστρονομίας με γεύση δημιουργίας!

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ:

www.imeres-gastronomias.gr/aicff/submission.html

Official website: http://www.imeres-gastronomias.gr
Facebook Page: https://www.facebook.com/gastronomydays
Twitter: https://twitter.com/gastronomydays
Instagram: http://instagram.com/imeresgastronomias
Pinterest: http://pinterest.com/gastronomydays

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων

Nerua Guggenheim Bilbao -A journey to the essence

Iván Miñambres / Documentary short/ 17΄ / 2014 / Ισπανία

Παγκόσμια πρώτη δημόσια προβολή στο AICFF 2014

Μια πρόταση που φτάνει πέρα από τη γαστρονομία. Αυτό το ντοκιμαντέρ κάνει αναδρομή στις ρίζες και τις λεπτομέρειες του έργου του σεφ στο Nerua, το εστιατόριο που βρίσκεται στο μουσείο Guggenheim, στο Μπιλμπάο. Πρόκειται για μια προσωπική οπτική της αντίληψής του για την κουζίνα και τη σχέση του με ό,τι την περιβάλλει.

Ακολουθώντας τη λαχτάρα του να μοιραστεί τις εμπειρίες και τη γνώση που δημιουργήθηκαν μέσα από το εστιατόριό του, ο Alija έδωσε πνοή στην ιδέα του, υπό την καθοδήγηση του Iván Miñambres, στην αρχή του προηγούμενου έτους. Το ταξίδι αυτό αποκαλύπτει το όραμά του για τη γαστρονομία, τα συστατικά, το περιβάλλον της, τη δημιουργική διαδικασία, την ερευνητική μεθοδολογία, τα μοντέλα σχέσεων με τους προμηθευτές, τους κώδικες των σχέσεων με τους προσκεκλημένους κλπ. Εν συντομία, πρόκειται για το πώς το πάθος για την ευχαρίστηση των ανθρώπων δημιουργείται και βιώνεται στο Nerua.

H κουζίνα, το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, η πόλη, η εξοχή, ακόμα και η “Txoko” (μια μορφή ιδιωτικής Βασκικής γαστρονομικής κοινωνίας) είναι οι σκηνές που επιλέχθηκαν γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ, στο οποίο μέλη της ομάδας του Nerua, προμηθευτές, φίλοι και επαγγελματίες άλλων πεδίων και κλάδων διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

AICFF Feature artists : Αφιέρωμα στις Natasha Subramanian και Alisa Lapidus, το καλλιτεχνικό δίδυμο από το Λος Άντζελες και προβολές των έργων σε πανευρωπαϊκή πρώτη αποκλειστικά στις Ημέρες Γαστρονομίας

Οι Natasha Subramaniam και η Alisa Lapidus (CHAYKA SOFIA STUDIO), αποτελούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίδυμο στο χώρο των οπτικών τεχνών οι οποίες τρέφουν μια μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική. Με έμπνευση τον συναρπαστικό κόσμο της γαστρονομίας

καταθέτουν μια νέα πρόταση προσέγγισης της διατροφικής μας κουλτούρας και επεκτείνοντας σε κάθε τους έργο τα όρια της αφηγηματικής αναπαράστασης, καταφέρνουν να ευαισθητοποιούν με έναν μοναδικό τρόπο τους σιελογόνους αδένες της γευστικής μας αντίληψης. Οι επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια αναδρομική προβολή των σημαντικότερων έργων τους στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας.

Με έδρα το Λος Άντζελες, οι Αμερικανίδες δημιουργοί ίδρυσαν, πριν από λίγα χρόνια , το στούντιο CHAYKA SOFIA έχοντας ως όραμα την παραγωγή έργων που συνενώνουν τον κόσμο του κινηματογράφου και της μαγειρικής. Από τα καθημερινά υλικά μαγειρικής ως την υψηλή μαγειρική σε παγκόσμιο επίπεδο, η Natasha και η Alisa εμπνέονται από την ομορφιά της πρώτης ύλης και τον πολιτισμό της τροφής και δημιουργούν με άξονα τις κοινωνικές περιβαλλοντικές και ψυχολογικές διαστάσεις της διατροφής. Έχουν δημιουργήσει μια σειρά πρωτοποριακών φιλμ που κινούνται από το πειραματικό video art για καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και εκθέσεις έως το φιλμ φαντασίας για την τροφή και τη γεύση συνεργαζόμενες, σε αρκετά από τα projects τους, με αναγνωρισμένους chefs, culinary artists, νέους αγρότες και περιβαλλοντολόγους.

Τα έργα τους έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και ορισμένα από αυτά έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία ενώ έχουν αποτελέσει αντικείμενο αφιερώματος σε σημαντικά media όπως: The New YorkTimes, NOWNESS, The Huffington Post, The Wall Street Journal, ESSEN Taste, Gothamist, LA Weekly, The Society for Art Directors & Publication Designers, Melbourne Food & Wine Festival, Phillip Johnson Glass House, and Park Avenue Armory Center for the Arts. Το 2012 διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην τέχνη του κινηματογράφου με την ύψιστη διάκριση «Γυναίκες στο Σινεμά».

REVERIE

Natasha Subramanian & Alisa Lapidus / Documentary short/ 21΄ / 2013 / Los Angeles – USA

Best Short Documentary at the Devour Festival in Nova Scotia

Όταν ο Dali συναντήθηκε με τον Jackson Pollock ή όταν η ζαχαροπλαστική τέχνη αναπαριστά τον συναρπαστικό κόσμο ενός σπάνιου οικοσυστήματος. Ή αλλιώς Reverie. Ένα καλειδοσκοπικό φιλμ που μας μεταφέρει νοερά στην ενδημική βλάστηση της Νότιας Καλιφόρνια μέσω της δημιουργικής κουζίνας του παγκοσμίως καταξιωμένου και βραβευμένου Pastry Chef Jordan Kahn. Ισορροπώντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, το φιλμ αποτελεί ένα λυρικό ταξίδι σε ένα ευρηματικό γαστρονομικό σκηνικό όπου τα σουρεαλιστικά μαγειρικά τοπία, οι βοτανικές φόρμες και τα στοιχεία της άγριας ζωής αναμειγνύονται σε ένα παιχνίδι ρυθμού και σκιάς, υπενθυμίζοντάς μας, με έναν σχεδόν υποσυνείδητο τρόπο, την τόσο βαθιά και αρχέγονη σχέση που μας συνδέει με το φυσικό δηλαδή το αληθινό. Και ένας φιλμικός στοχασμός για το

πώς η τροφή διασυνδέεται με πρωταρχικές δυνάμεις, αναμνήσεις αποτελώντας ανεξάντλητη πηγή καθαρής φαντασίας. Το Reverie επινοεί ένα οικείο σύμπαν της που ενώ αναγεννιέται στη φαντασία μας έχει υπάρξει στα πρώιμα περιβάλλοντα της ανθρώπινης ύπαρξης.

REEF

Natasha Subramanian & Alisa Lapidus / Experimental short/ 04:30’’ / 2012 / Los Angeles – USA

Reef ή αλλιώς η ιστορία ενός δροσερού πιάτου. Το φιλμ ακολουθεί τα ρυθμικά ίχνη ενός ξεχωριστού πιάτου που δημιούργησε ο πολυβραβευμένος chef Peter Gilmore, εμπνεόμενος από τους κοραλλιογενείς υφάλους της νήσου Hamilton στην Αυστραλία. Η πρώτη ύλη του ωκεανού μετατρέπεται σε μαγειρική έμπνευση στην κουζίνα του εστιατορίου QUAY στο Σίδνευ, που από το 2009 βρίσκεται σταθερά στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο.

ASSIETTE

Natasha Subramanian & Alisa Lapidus / Experimental short/ 2΄ / 2012 / Los Angeles – USA

Μια γλυκιά ιστορία που αφηγείται την προσπάθεια ενός χωριάτικου αλλά εξόχως ματαιόδοξου croissant να μετεξελιχθεί σε ένα avant-garde γλύκισμα. Μέσα από ένα- δίχως περιστροφές και ευγενικά κοψίματα- σκηνοθετικό «δάγκωμα» ο μικρόκοσμος των συστατικών που απέμειναν στο πιάτο και στα μάτια μας, μοιάζει να καθρεπτίζει την εικόνα ενός μαγευτικού δάσους.

ZERGÜT

Natasha Subramanian & Alisa Lapidus / Experimental short/ 6΄ / 2011 / Los Angeles – USA

Μέγα Βραβείο Επιτροπής για το Καλύτερο Μικρού Μήκους Animation φιλμ στο Seattle International Film Festival και το American Cinematheque Annual Focus on Female Directors

Βαθιά μέσα στο ψυγείο, μια ανηλεής μάχη διεκδίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα αποσυντιθέμενα συστατικά ξεχασμένων τροφών και τη ζωηράδα φρέσκων υλικών μαγειρικής που έχουν καταλάβει την πιο περίοπτη θέση στα ράφια μας. Η ένταση κλιμακώνεται καθώς η μορφή των τροφών δοκιμάζεται, ψυχορραγεί αποσπάται από το όλον, μεταβολίζεται χορεύοντας και εν τέλει εκρήγνυται, μετατρέποντας την ύλη του σε ένα απροσδιόριστο αμάλγαμα χρώματος, οσμής και μορφής οδηγώντας τους θεατές σε ένα μεγαλειώδες grand finale. Υπό την ηχητική υπόκρουση του Opus 84 του Prokofiev με τίτλο Χορός των Ιπποτών και

μια μοναδική σύνθεση ρυθμικών εικόνων το Zergüt αναπαριστά με μοναδικό τρόπο ένα υπαρκτό αλλά ταυτόχρονα φανταστικό μαγειρικό σύμπαν της διατροφικής μας αντίληψης. Μια γαστριμαργική εκδοχή του Fantasia στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει η σκηνοθετική μεγέθυνση τυχαίων στιγμιότυπων της καθημερινής ζωής και του θανάτου των φαγώσιμων εδεσμάτων που κρύβονται στα άδυτα των ψυγείων μας.

AICFF Special screenings: Πανελλήνια πρώτη προβολή του γαστριμαργικού αποσπάσματος της κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους «ΠΑΝδηΜΙΑ» (ΟΛΑ λοιπόν ΕΝΑ) σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά.

Όταν η τέχνη σχετίζεται με τη γαστρονομία ή έρχεται σε πλήρη αντίθεση, μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Πρόσκληση σε γεύμα για έναν υποψήφιο καλεσμένο», όπου το ρόλο του δημοσιογράφου υποδύεται ο Δημήτρης Πιατάς και το ρόλο του καλεσμένου ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, όλα μπορεί να συμβούν.

Μπορεί να συνφάγουν και να απολαύσουν ένα γαστριμαργικό δείπνο, κάτω από το βλέμμα εκατοντάδων πεινασμένων, σε μια υπό κατάρρευση από χρεοκοπία χώρα, μπορεί να προβληματίσουν το κοινό μέσα από την αποδόμηση και το διασυρμό των μέσων, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να προβληματίσουν, αλλά μπορεί και να διακωμωδήσουν τη σημερινή αλλόκοτη πραγματικότητα, μέσα από σκηνές ιστορικές, ανατρεπτικές, μουσικές, ερωτικές, δημιουργώντας μια μαύρη κωμωδία όπως αυτή καταγράφεται καρέ καρέ στις σκηνές της docudrama ταινίας «ΠΑΝδηΜΙΑ».

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό στο café του Μουσείου Μπενάκη από τους συντελεστές της ταινίας όπως οι: Δημήτρης Πιατάς, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Ναταλία Δραγούμη, Μιχάλη Μητρούσης κ.α.

ΥΨΗΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (HAUTE CUISINE)

Κριστιάν Βινσέντ / Κομεντί /95΄ / 2012 / Γαλλία

Η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από την θέση αυτή, θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του αλλά και για εκείνα των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σενς Ελυζέ. Παρόλο τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες… Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ζαν ντ Ορμεσόν, που ενσαρκώνει τον Πρόεδρο Μιτεράν στην ταινία, δεν είναι ηθοποιός, είναι Γάλλος

διανοούμενος. Γνώριζε καλά τον Μιτεράν, με τον οποίο συζητούσαν φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα και υπήρξε ένας από τους επικριτές του.

Υποψήφια για Α’ γυναικείο ρόλο – César Awards, France 2013 και Lumiere Awards, France 2013

Εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών Filmtrade

Η Βάρδια του Πελεκάνου

Lea Binzer / Ντοκιμαντέρ /67’ /2011 / Ελλάδα

Μια μικρή κοινότητα στο νησί της Σαντορίνης έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας. Το θέμα είναι πώς ορίζεται αυτή η παράδοση, πώς μετριέται η αγάπη, και ποιά είναι η σχέση του θεού με όλα αυτά. Όλες οι αντιφατικές ιδέες καλλιεργούνται μαζί με τα αμπέλια και καταλήγουν τσαμπιά στα τοπικά οινοποιεία. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης μπορεί να είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, τείνει όμως πια να θαφτεί κάτω από το μπετόν, προς αναζήτηση του εύκολου κέρδους που προσφέρει ο τουρισμός. Στο τέλος, και παρ’ λα τα εμπόδια, η κοινότητα καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά, μέσω μιας κοινής πραγματικότητας: αυτήν της οινοποιίας και της οινοποσίας.

Thessaloniki Documentary Film Festival Special mention March 2011, Envirofilm Festival, Slovakia THE PRIZE OF THE PRESIDENT OF THE SLOVAK OLYMPIC COMMITTEE, 2011-Los Angeles Greek Film Festival Opening Night Film June 2011-Greek Film Fest Chicago, Official Selection September 2011, The Festival of Films from Greece, Official Selection Museum of Fine Arts Boston December 2011,Oenovideo, Film Festival, France, ” Le Grand Prix” September 2013, Most Film Festival, Catalonia, the Special Prize.

Την ταινία προλογίζουν ο παραγωγός της Νίκος Μάνεσης και η δημιουργός της πρωτότυπης μουσικής Λάουρα Γκίνη. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Peru Sabe Jesús M. Santos/ Ντοκιμαντέρ/70’/2011/Peru, Spain

Ο Ferran Adrià, ο διασημότερος σεφ του κόσμου και ο Gastón Acurio, ο μάγειρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Λατινική Αμερική, ξεκινούν ένα ταξίδι για να εξερευνήσουν τις ρίζες της μεγάλης περουβιανής κουζίνας και να επιτύχουν μέσω αυτής να αλλάξουν τη ζωή των κατοίκων της χώρας.

Έτσι ξεκίνησε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που συμβαίνει σήμερα στο Περού. Εκεί, το φαγητό, η παρασκευή και η απόλαυσή του έχουν αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις και τόσο εκρηκτική δύναμη, που αλλάζει το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων. Χάρη σε μια ομάδα εμπνευσμένων και ταλαντούχων ανθρώπων, το Περού έχει αναπτύξει σήμερα ένα τεράστιο μηχανισμό που

δημιουργεί εξαιρετικούς παραγωγούς, σεφ, επιχειρηματίες και εστιατόρια. Πάνω από 80.000 νέοι έχουν επιλέξει να μελετήσουν τη γαστρονομία αντί να παίξουν ποδόσφαιρο.

Το Peru Sabe καταγράφει αυτό το ταξίδι. Μια συναρπαστική μαρτυρία για το πώς η περουβιανή κουζίνα ανακάλυψε την τέλεια συνταγή για την τόνωση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά στοιχεία της.

Διανομή CineDoc, www.cinedoc.gr

Food For Love

Μαριάννα Οικονόμου / Ντοκιμαντέρ / 52’ / 2013/ Ελλάδα

Η απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί. Τρεις Ελληνίδες μάνες μαγειρεύουν με πάθος για να ταΐσουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, ενώ ο «ταχυδρόμος των τάπερ» μεταφέρει το φαγητό της μαμάς ανά την Ελλάδα. Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της Ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς! Μέσα από τις ιστορίες τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μάνα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Το Food for love, σε παραγωγή της Inkas Films, έχει προβληθεί σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως της Θεσσαλονίκης, του Λος Άντζελες, της Πάτμου κ.ά., και έχει αγοραστεί από τα κανάλια YLE της Φιλανδίας και ARTE της Γαλλίας. Συμμετείχε, επίσης, στο Story Doc 2010, όπου απέσπασε το Βραβείο Development και στο Pitching Forum Docs Barcelona του 2011.

Την ταινία προλογίζει η σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου

Noma – at Boiling Point

Christian Vorting /Ντοκιμαντέρ/ 58’ / 2010 / Δανία

Το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί παρασκηνιακά επί έξι μήνες, το νεότατο διάσημο και εκρηκτικό σεφ René Redzepi και την καυτή δράση στην κουζίνα του. Δουλεύοντας 70-80 ώρες στην κουζίνα, υπό συνεχή πίεση, μαζί με τους συνεργάτες του, σκοπός του είναι να προσφέρει στους επισκέπτες

μία μοναδική γαστριμαγρική εμπειρία. Στην κουζίνα του Redzepi τίποτα άλλο πέρα από το τέλειο δεν επιτρέπεται!

Διανομή CineDoc, www.cinedoc.gr

Ο σεφ και ο σεφ του (Comme un chef)

Ντάνιελ Κοέν / Κομεντί/85΄ / 2012 / Γαλλία – Ισπανία

Ο αυτοδίδακτος μάγειρας Τζακί προσπαθεί να εμφυσήσει στους πελάτες των λαϊκών εστιατορίων τις υψηλές αξίες της γαστρονομίας με πενιχρά αποτελέσματα. Από την άλλη, ο διάσημος σεφ Αλεξάντρ Λαγκάρντ βλέπει την έμπνευσή του να τον εγκαταλείπει. Η τύχη θα φέρει τους δυο outsider πρωταγωνιστές στην ίδια κουζίνα με κοινό σκοπό να διασώσουν το κύρος του διάσημου εστιατορίου. Με τους Ζαν Ρενό, Μίκαελ Γιουν, Ραφαέλ Αγκογιέ κ.α.

Διανομή: Village

Το μεγάλο φαγοπότι (Le Grande Bouffe)

Μάρκο Φερέρι / 135΄ / 1972 / Ιταλία – Γαλλία

Τέσσερις μεσήλικες άνδρες, ο πιλότος Marcello (Marcello Mastroianni), ο Michel (Michel Piccoli) στέλεχος της τηλεόρασης, ο μάγειρας Ugo (Ugo Tognazzi) και ο δικαστής Philippe (Philippe Noiret) μαζεύονται στη βίλα του Philippe για ένα οργιαστικό φαγοπότι… Ο Στόχος τους; Να φάνε μέχρι σκασμού! Ο Marcello επιμένει ότι θα πρέπει να καλέσουν και γυναίκες να τους κάνουν παρέα. Έτσι τρεις πόρνες θα τους κρατήσουν συντροφιά για τρείς μέρες, όπου η παρέα θα αξιοποιήσει το χρόνο της ρέποντας στην ακολασία. Μια ταινία που προκάλεσε μέγα σκάνδαλο στην εποχή της.

Εταιρεία διανομής: Βlue Velvet

Food monsters – Πριν την προβολή της ταινίας πραγματοποιείται η ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την αναζήτηση του τερατώδους στην τροφή και την τέχνη στο πλαίσιο των Pepper Lectures των Ημερών Γαστρονομίας.

A Hunger Artist Solo

Όλγα Τζίμου / Experimental Short /1΄50΄΄ / 2014 / Ελλάδα

Το βίντεο είναι εμπνευσμένο από το έργο “A Hunger Artist” του Franz Kafka. Πραγματεύεται την αγωνία της ύπαρξης, το ανικανοποίητο και τη μάταιη αναζήτηση της τελειότητας η οποία οδηγεί στην απόρριψη του εαυτού.

Πρώτη προβολή στο AICFF 2014

Dust

Θανάσης Τσιμπίνης / Experimental short /7΄45΄΄ / 2013 / Ελλάδα

Ένα κορίτσι κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο, δημιουργεί μια μαγική πύλη για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία της, ένα γεμιστό κουνέλι και ένα διαμάντι. Ταξιδεύει σε ένα σκοτεινό δάσος όπου συναντά έναν μυστηριώδη άνδρα. Πίσω στην πραγματικότητα, η αυταρχική μητέρα της ετοιμάζει μια τούρτα γενεθλίων και μπαίνει στο δωμάτιο. Το κορίτσι μοιάζει αδιάφορο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μέχρι που ξαφνικά αποφασίζει να αγκαλιάσει την μητέρα της. Σύντομα, η μητέρα έχει παρασυρθεί σε ένα χορό με την κόρη της για να βρει τον εαυτό της παγιδευμένο στην άλλη πλευρά της πύλης, στο σκοτεινό κόσμο που η κόρη της δημιούργησε.

Βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

More than Honey

Markus Imhoof /Ντοκιμαντέρ/ 95’ / 2013 / Switzerland, Austria, Germany

«Αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, θα απομείνουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής στην ανθρωπότητα» – Albert Einstein

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Ελβετός σκηνοθέτης Markus Imhoof αναζητά τους λόγους για τους οποίους πεθαίνουν οι μέλισσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την επιμονή ενός ντετέκτιβ, ερευνά αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, από την Καλιφόρνια ως την Ελβετία, την Κίνα και την Αυστραλία. Γνωρίζουμε καλλιεργητές αμυγδάλων στην Καλιφόρνια, έναν μελισσοκόμο στην Ελβετία, έναν Γερμανό νευρολόγο που ερευνά εγκεφάλους μελισσών, έναν έμπορο γύρης στην Κίνα και επιστήμονες στην Αυστραλία.

Η συγκλονιστική μακρο-φωτογράφηση των μελισσών κατά την πτήση και μέσα στις κυψέλες τους αποκαλύπτει έναν συναρπαστικό, πολύπλοκο κόσμο σε κρίση. Μια ταινία για τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μέλισσες, για τη φύση και το μέλλον μας.

Διανομή CineDoc, www.cinedoc.gr

Την ταινία προλογίζουν η Δρ. Μελισσοκομίας Φανή Χατζήνα και η διατροφολόγος του ΕΚΕΜ Μυρτώ Μυλωνά. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Princess’ Taste – Μια αλληγορία πάνω στην αίσθηση της γεύσης

Ζαχαρίας Μαυροειδής / Μυθοπλασία /3΄59΄΄ / 2005 / Ελλάδα

Η πριγκίπισσα πάσχει από μία σπάνια ασθένεια: έχει χάσει την αίσθηση της γεύσης. Κλείνοντας τα δεκαέξι , θα καλέσει στο παλάτι όλους τους μάγειρες του βασιλείου για να φτιάξουν γι’ αυτήν το πιο εύγευστο πιάτο τους.

Κόκκινο Πιπέρι

Αθηνά Ζώτου / Μυθοπλασία /13΄26΄΄ / 2009 / Ελλάδα

Μέσα από μια πρόσκληση σε δείπνο, η σχέση ζωής ανάμεσα σε ένα πατέρα και την κόρη του ξεδιπλώνεται, και στο τέλος έρχεται η ανατροπή και η έκπληξη. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2009.

Happy Meat

Marc ter Horst – Typeb / Animantion short/ 00:50”/ Holland

Καθώς η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος δημιουργεί σκόπιμα προϊόντα που με κανένα τρόπο δεν μας θυμίζουν τα ζώα εκείνα από τα οποία προέρχονται, η βιομηχανία των παιχνιδιών σκόπιμα απλοποιεί και δίνει υπερβολική έμφαση στα χαρακτηριστικά των ζώων κάνοντάς τα καρικατούρες. To Happy Μeat δημιουργεί ένα υβριδικό εικαστικό σύμπαν όπου οι δύο κόσμοι συγχωνεύονται με έναν δημιουργικό τρόπο.

Farming On Crisis?

Παύλος Γεωργιάδης / Ντοκιμαντέρ /19΄46΄΄ / 2014 / Ελλάδα

Σε ποιό μέλλον μπορούμε να ελπίζουμε με τόσο λίγους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγή της τροφής μας; Ποιές είναι οι προκλήσεις του να είσαι ένας νέος αγρότης σήμερα; Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την ασφάλεια του φαγητού μας; Ποιά είναι η επίδραση της γεωργίας στο περιβάλλον μας και το τοπίο του; Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε μια στρατηγική για καλύτερη τροφή και βελτιωμένο γεωργικό σύστημα. Αναφορικά με τον τρόπο που τρώμε, τον τρόπο που παράγουμε την τροφή μας και την επίδραση που αυτές οι διαδικασίες έχουν στο περιβάλλον, την οικονομία και τον δικό μας πολιτισμό.

Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αγροτικής γης ξετυλίγεται μέσα από το ταξίδι ενός ανθρώπου στην χτυπημένη από την κρίση χώρα, παρουσιάζοντας τις ιστορίες νέων αγροτών και τις προοπτικές αναμόρφωσης της οικονομίας μέσω της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης. Χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο, το αστικό και το αγροτικό, το τοπικό και το παγκόσμιο, η ταινία χρησιμοποιεί την περίπτωση της Ελλάδας με σκοπό να αγγίξει επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και το μέλλον της τροφής μας.

Fasolada

Ζωή Τζομετζίδου /Animated short/ 2′ 04” / 2014 / Ελλάδα

To φιλμ «Fasolada» αποτελεί μία από τις ευρηματικές παρουσιάσεις παραδοσιακών φαγητών της Ελλάδας της σειράς με τίτλο «It all tastes Greek to me» , που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Visit Greece. Η μουσική (το τραγούδι «Tsamiko») ήταν μια ευγενική συνεισφορά της ελληνικής μουσικής μπάντας «The Swing Shoes». Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι φτιαγμένοι από χρωματιστή πλαστελίνη. Ο δημιουργός του βίντεο είναι επίσης ο μάγειρας!

Best before – The London Food Revolution

Ben Mann, Giuseppe Cioffo, and Chris Atkins / Ντοκιμαντέρ /33΄19΄΄/ 2012 / Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για ένα νέο κίνημα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο το οποίο αμφισβητεί ευθέως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την τροφή και επιδιώκει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε σε σχέση με τη γεύση. Το Best Before εμβαθύνει στο τι τρώμε, πόσο υγιεινό είναι αλλά και ποιές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει μια κοινότητα ανθρώπων στο Λονδίνο για μια υγιεινή διατροφή. Το Λονδίνο αποτελεί μία από τις πόλεις, παγκοσμίως , στην οποία κοινότητες ανθρώπων αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την τροφή και προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Από τις αστικές φάρμες στους όμορφους κήπους έως τα μποστάνια των ταρατσών και από τα αστικά συνεργατικά δίκτυα παραγωγής στο δίκαιο εμπόριο, το Best Before παρουσιάζει έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης και συμβίωσης με επίκεντρο μια καθαρή τροφή .

HK HONEY

Kiku One /Documentary short/ 3′ 21” / 2011 / Hong Kong

1st Prize Non-European Branded Short Film – Shots/Cfp-e Young Director Awards, Cannes 2011. AWARD Awards 2011BRONZE for Direction.GOLD for Editing. CLIO Awards 2012 BRONZE for Cinematography

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για την προσπάθεια μιας συνεργατικής αστικής κοινότητας μιας μεγαλούπολης να διατηρήσει την επικοινωνία της με τη φύση μέσω της μελισσουργίας. Στο Hong Kong ζουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι. Ανάμεσα στα πανύψηλα συγκροτήματα κτιρίων της πόλης ο product designer Michael Leung και ιδρυτής της οργάνωσης HK Honey δημιούργησε ένα χώρο για την επανασύνδεση της μητροπολιτικής αστικής πόλης με την φύση. Το μυστικό; Ένα ξύλινο μαγικό κουτί γεμάτο με ζωή.

Το HK HONEY είναι ένα δίκτυο αστικών μελισσοκόμων, καλλιτεχνών και δημιουργών που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της πόλης σχετικά με την προσφορά των μελισσών στο οικοσύστημα αλλά και την ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων της μέλισσας. Η κοινότητα απαρτίζεται από ένα δίκτυο από διάσπαρτα αστικά μελίσσια και γραφεία design τα οποία συνεργάζονται με στόχο την καλλιέργεια της αστικής μελισσουργίας αλλά και την παραγωγή και προώθηση υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

How to feed world

Denis van Waerebeke /Animated short/ 9′ 04” / 2009 / Γαλλία

Ένα ευρηματικό φιλμ ευαισθητοποίησης των παιδιών για την παγκόσμια πείνα και πώς να την αντιμετωπίσουμε. Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ανάμεσα τους και παιδιά υποφέρουν από τη μάστιγα της πείνας. Φαίνεται πως ο πλανήτης μας απαρτίζεται από δύο αντίθετους κόσμους: Των υπερσιτισμένων και των υποσιτισμένων ανθρώπων. Το φιλμ αξιολογεί την παρούσα κατάσταση και αναζητά αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας. Το φιλμ δημιουργήθηκε για την έκθεση « Bon appétit » που διεξήχθη στο Μουσείο Επιστημών του Παρισίου και είναι κατάλληλο και για παιδιά ηλικίας 9 έως 14 αλλά και για τα «μικρά παιδιά» που κρύβουμε μέσα μας.

Vimeo awards finalist in 2010 (motion graphics), Best infotainment at Webcuts.10, Commissioned film award at Annecy 2011

Weed – Food Speculation

Manja Goldamer /Animated documentary/ 7′ 17” / 2011 / Γερμανία

Ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του World Economy Ecology & Development (WEED) με θέμα την παγκόσμια φούσκα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στην αγορά των παράγωγων προϊόντων η οποία επεκτάθηκε και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων και η οποία προκάλεσε αλλεπάλληλες οικονομικές και διατροφικές κρίσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών των διατροφικών προϊόντων και συνεπώς την αύξηση της πείνας παγκοσμίως.

COOKBOOK

Martin Briggs Watson & Andrew William Robb /Μυθοπλασία – Κομεντί/ 6′ 25” /2012 / Ηνωμένο Βασίλειο

Η σουρεαλιστική ιστορία ενός δύστυχου εργένη που πασχίζει με αποτυχία να παραθέσει ένα ρομαντικό δείπνο στην καλή του, ώσπου μια μαγική στιγμή αλλάζει την πορεία των πραγμάτων και γεμίζει με αισιοδοξία τους σιελογόνους αδένες της φαντασίας.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «έμπνευση για το φιλμ αποτέλεσε μια αλυσίδα γεγονότων που βίωσε ο σεναριογράφος Andrew William Rob στην κουζίνα του και που παρ’ ολίγον να προκαλέσει τη δεύτερη Μεγάλη Πυρκαγιά στο Λονδίνο. Από αυτό το τυχαίο περιστατικό γεννήθηκε μια μικρή αλληγορική ιστορία για την έλευση του απρόσμενου στην ζωή του ενός ανθρώπου και τον οπλίζει με αυτοπεποίθηση να ασχοληθεί με την μαγειρική. Το εάν πρόκειται για την αφήγηση μιας μαγικής στιγμής στη ζωή ενός ανθρώπου είναι κάτι που το αφήνουμε στο κοινό να το αποφασίσει».

Η κουζίνα που εμφανίζεται στο φιλμ ανήκει σε ένα αρχαίο οίκημα στην περιοχή Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ανεγέρθη το 1600. Κατά το πέρασμα των χρόνων η οικία έγινε φάρμα, pub, ζαχαροπλαστείο και φούρνος. Τα εδέσματα που χρησιμοποιήθηκαν, καταναλώθηκαν με μεγάλη όρεξη από το συνεργείο μετά την ολοκλήρωση της λήψης.

Οικογένεια Κοντογιάννη – Καλλιεργώντας βιοδυναμικά

Ελπίδα Κοντογιάννη /Documentary short/ 5′ 21” / 2014 / Ελλάδα

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Φύση και άνθρωπος γίνονται ένα. Σε πλήρη αρμονία με τα στοιχεία του περιβάλλοντος, ο καλλιεργητής συλλέγει τους καρπούς που γενναιόδωρα το κτήμα του κάθε χρονιά αποδίδει. Άμπελος και ελιά. Τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν την οικογένεια Κοντογιάννη. Με ιστορικό φόντο το κάστρο της Αρχαίας Κορίνθου, η οικογένεια καλλιεργεί, συγκομίζει και μεταποιεί τα σταφύλια και τις ελιές της, με ιδιαίτερη προσήλωση και σεβασμό στο σύνολο των υλικών και άυλων στοιχείων που περιβάλλουν , κάθε ξεχωριστό κλίμα και δένδρο που βρίσκεται στον αγρό.

ΤΑ ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ

Ιωάννα Ασμενιάδου /Documentary short/ 6′ 37” / 2013 / Ελλάδα

Ο Νίκος Φωκάς, ερασιτέχνης μάγειρας και λάτρης της Αθήνας και της Βαρβακείου αγοράς, ψωνίζει συνοδευόμενος από την Πρίζα και εξελληνίζει το αγαπημένο του ιταλικό πιάτο: την Καρμπονάρα.

The Last Recipe

Μαρία Γεωργιάδη /Experimental short/ 11.04 / 2014 / Ελλάδα

Ένας σεφ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με σκοπό να βρει το συστατικό εκείνο που θα δημιουργήσει συναισθήματα στον προσωποποιημένο θάνατο.

Α different way of life

Βασίλης Καλαμάκης/Μυθοπλασία/1′ 38” / 2010 / Ελλάδα

Μια φτωχή οικογένεια τρώει με μιζέρια το απλό και λιτό δείπνο της. Κανείς δεν φαίνεται να το απολαμβάνει αλλά και κανείς δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό. Εκτός από το μικρότερο μέλος της οικογένειας, που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την φαντασία της και τη δημιουργικότητά της για το καλύτερο όλης της οικογένειας.

1st Prize Winner of Best Video at EEVA 2010 in Brussels

AICFF – Παράλληλες εκδηλώσεις

Πρόσκληση σε ένα κινηματογραφικό γεύμα – Culinary Cinema Discussion Panel στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του AICFF των Ημερών Γαστρονομίας.

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διαχρονική και διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και σινεμά από ανθρώπους της γεύσης και της τέχνης όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Πιατάς, ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης ο chef Δόξης Μπεκρής, ο chef Κώστας Τσίνγκας, η Γιολάντα Τότσιου, ο κριτικός κινηματογράφου Ιωσήφ Πρωιμάκης κ.α.

Τέχνη, συνταγή, σενάριο, καλή πρώτη ύλη, πλοκή, παρουσίαση, δημιουργική εκτέλεση και απόλαυση. Η σχέση του σινεμά με τη μαγειρική τέχνη και τη γαστρονομία είναι διαχρονική και αμφίδρομη. Τι καλύτερο άλλωστε από ένα δείπνο μετά από μια προβολή; Το σινεμά γεννήθηκε κατά κυριολεξία στη γεύση. Οι πρώτες δημόσιες προβολές κινηματογραφικών έργων στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν σε έναν αμιγώς χώρο γεύσης και πολιτισμού, το ιστορικό Le Grand Café του Παρισιού, στα τέλη του 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε το 1895 και ένα από τα ιστορικά πρώτα 10 μικρού μήκους φιλμ των πατέρων του σινεμά, αδελφών Lumiere και έχει ως θέμα του την αναπαράσταση της αρχέγονης σχέσης του ανθρώπου με την τροφή.

Από τη μαφιόζικη κουζίνα του κλασσικού κινηματογράφου έως την παγκόσμια εδραίωση της γαλλικής κουζίνας μέσω της έβδομης τέχνης και τον γαστριμαργικό εκλεπτυσμό του 007. Από την ομοιότητα της θρησκευτικής λατρείας των foodies και των cinephiles έως τους παράλληλους βίους της σκηνοθετικής και μαγειρικής, η γευστική διάσταση της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεθνή απήχηση της τοπικής κουζίνας. Η εκδήλωση μας προσκαλεί σε ένα κινηματογραφικό γευστικό ταξίδι σε ιστορικές συνταγές της μεγάλης οθόνης, τους ανθρωπολογικούς συμβολισμούς κινηματογραφικών πιάτων στα έργα μεγάλων δημιουργών αλλά και σε μια μύηση στην τέχνη της γαστριμαργικής απόλαυσης όπως αυτή αποτυπώθηκε σε λουκούλλειες σκηνές.

Chef’s choice – Στις Ημέρες Γαστρονομίας δοκιμάζουμε ταινίες που τρώγονται… Δημοφιλείς chefs και άνθρωποι της γεύσης και του πολιτισμού μαγειρεύουν στο live cooking stage των Ημερών Γαστρονομίας, εμπνευσμένοι από γνωστά και αγαπημένα θέματα της μεγάλης οθόνης.

Η Μυρσίνη Λαμπράκη μας ταξιδεύει στις γεύσεις και τον πολιτισμό των Κυκλάδων του 15ου αιώνα με…Μάτια Ερμητικά Κλειστά

Όταν περιγράφουμε ένα φαγητό, ακόμα και το πιο συγκλονιστικό, χρησιμοποιούμε απλά τη λέξη «γεύση» αλλά ουσιαστικά εννοούμε ένα συνδυασμό αφής, γεύσης, μυρωδιάς, όρασης ακόμα και ακοής. Κάθε φορά που πλησιάζουμε μια μπουκιά φαΐ στο στόμα μας, δεκάδες αισθήσεις ενεργοποιούνται και ανασύρουν μαζί συναισθήματα, καταγεγραμμένα στο γαστρονομικό μας μητρώο, που φυσικά είναι διαφορετικό στον κάθε ένα. Κάτι σαν δαχτυλικά αποτυπώματα … Το αγγλικό ρήμα taste (γεύομαι) προέρχεται από το μεσαιωνικό tasten που σημαίνει εξετάζω με την αφή, δοκιμάζω και εκείνο πάλι, έχει τις ρίζες του στο λατινικό ρήμα taxare, που σημαίνει αγγίζω. Με αφορμή την ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά», η Μυρσίνη Λαμπράκη εμπνέεται και μας καλεί σε μια παραμυθένια περιήγηση στη γαστρονομία των Κυκλάδων του 15ου αιώνα! Γευτείτε, μυρίστε, δοκιμάστε, ακούστε , αγγίξτε προϊόντα και φαγητά των Κυκλάδων με ξεναγό τη Μυρσίνη Λαμπράκη, το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και την Ρωξαλένη. Μοναδική προϋπόθεση να έρθετε με τη μάσκα σας και έτοιμοι για μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής σας!!!

Σινεχταπόδι με κονιάκ και φάβα μαστίχα. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μας μαγειρεύει επιλεγμένες κινηματογραφικές σκηνές σε ένα μοναδικό music and foodie set

Ένα μοναδικό μουσικό και κινηματογραφικό event στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του AICFF από τον Διευθυντή του Περιοδικού Σινεμά και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, Ορέστη Ανδρεαδάκη που ανεβαίνει στο live cooking stage των Ημερών Γαστρονομίας για να μαγειρέψει «σινεχταπόδι με κονιάκ και φάβα μαστίχας».

My precious…! Η παροιμιώδης δίαιτα των Hobbits για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα live cooking sessions των Ημερών Γαστρονομίας από τον Chef Σταμάτη Τσίλια

Το ειδυλλιακό Shire αποτελεί ίσως το απόλυτο σύμβολο της τοπικής κουζίνας στην ιστορία της φανταστικής λογοτεχνίας και οι αυτόχθονες και πάντοτε φιλειρηνικοί κάτοικοι του διάγουν την πιο ισορροπημένη και υψηλής θρεπτικής αξίας διατροφή σε ολόκληρη την οικουμένη του Tolkien. Η αγάπη τους για το φαγητό έμεινε στους θρύλους και στα μετέπειτα τραγούδια και στα λουκούλλεια δείπνα τους υποκλίθηκαν βασιλιάδες, ξωτικά, νάνοι και κάθε λογής συντροφιά ηρώων!

Από τα θρυλικά τους γλέντια άλλωστε ποτέ δεν έλειψε ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος, ένας πιστός λάτρης της εξοχικής τους μαγειρικής. Ένα διάλλειμα στη σκιά της περιπετειώδους αγωνίας και της αχλής του πολέμου για ένα δεκατιανό και ξανά προς τη δόξα και το κλέος των ηρώων τα Hobbits τραβούν. Πώς μπορεί άλλωστε να αναμετρηθεί η ματαιοδοξία ενός δαχτυλιδιού μπροστά στην απόλαυση ενός πλούσιου γεύματος με ψάρι στο φούρνο σε φύλλο μπανανιάς ακολουθούμενου από ένα κέικ με μαρμελάδα φρούτων;

Ο chef Σταμάτης Τσίλιας έρχεται από τη Ρωσία στις Ημέρες Γαστρονομίας για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μυθικό μενού γεύσεων εμπνευσμένων από τη δημοφιλή τριλογία “The Hobbit” και τις σελίδες συνταγών των ανάρπαστων βιβλίων του Tolkien στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων Chef’s choice του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας.

Την εκδήλωση χορηγεί η Chiquita

Η ζωή της Αντέλ σε ένα vegan πιάτο από την κολεκτίβα Troo Food Liberation

Η κολεκτίβα Troo Food Liberation παρουσιάζει μια ανθρώπινη ιστορία στα live cooking sessions των Ημερών Γαστρονομίας χαρίζοντάς μας ένα απολαυστικό πιάτο από pasta bolognaise με έμπνευση την πολυσυζητημένη ταινία «η ζωή της Αντέλ» του Αμπντελαντίφ Κεσίς που βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Ενδείκνυται για σινεφίλ και λάτρεις της vegetarian κουζίνας.

 

Πηγή

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση