Page 11 - EMEIS TEYXOS 11- APRILIOS 2014_Neat
P. 11
Μαζεύοντας άγρια χόρτα και βότανα - πολιτισμός που αναπτύχθηκε στον ελ- λαδικό χώρο, εδώ και τουλάχιστον Ο 3.500 χρόνια, θεμελίωσε μια διατρο- φή βασισμένη, κατά κύριο λόγο, στην πλούσια χλωρίδα του τόπου. Στις μέρες μας, αυτή η δι- ατροφική γνώση έχει αρχίσει να χάνεται. Ο άν- θρωπος των συγχρόνων μεγαλουπόλεων ούτε συλλέγει, ούτε ασχολείται με την παραγωγή Συμφωνία της τροφής του. Αγνοεί ακόμα και τα βρώσιμα πανεπιστημίωνΕλλάδας- άγρια χόρτα, που φυτρώνουν στον κήπο του, Ιαπωνίας - αν διαθέτει κήπο. Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος είναι ένας νε- αρός επιχειρηματίας, ιδρυτής της ιστοσελίδας νταλλαγές μελών του Διδακτικού και Ραδίκι (www.radiki.com). Μέσω αυτής απευ- Εκπαιδευτικού Προσωπικού και φοι- θύνεται σε ανθρώπους, που αναζητούν αγνά Ατητών, προβλέπει η συμφωνία, που και φρέσκα προϊόντα διατροφής, προσφέρο- υπογράφηκε πριν λίγες εβδομάδες, ανάμεσα ντας μια σειρά υπηρεσιών. Στο Ραδίκι πιστεύ- στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονί- ουν ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να επιστρέψει κης και το Πανεπιστήμιο Τσιμπά της Ιαπωνί- σε πρωταρχικές, ανεπεξέργαστες μορφές τρο- ας. Δρομολογείται ήδη, σε συνεργασία με το φής, και να αφήσει πίσω του τα βιομηχανο- Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυ- ποιημένα τρόφιμα. ξης, η άφιξη δεκαπέντε φοιτητών και δύο συ- Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία χόρτων, σε όλα νοδών του Πανεπιστήμιο Τσιμπά στο ΑΠΘ, τα μέρη της χώρας μας, η σωστή συλλογή τους στα τέλη Αυγούστου, με την υποστήριξη της απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και μεγάλη προ- Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής. Οι σοχή· μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να έχει Ιάπωνες φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να δυσάρεστα αποτελέσματα. Η ομάδα του Ραδίκι, παρακολουθήσουν το θερινό εκπαιδευτικό λοιπόν, ταξιδεύει στην Ελλάδα, αναζητά τα κα- πρόγραμμα, που διοργανώνει το ΑΠΘ στην λύτερα άγρια χόρτα και φροντίζει να φτάσουν πανεπιστημιακή κατασκήνωση, στην Κα- στους καταναλωτές φρέ- λάνδρα Χαλκιδικής. σκα, με το μικρότερο δυ- «Η συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Τσιμπά, νατόν περιβαλλοντολο- ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας με την μα- γικό κόστος. Συλλέγει κρινή μεν, προηγμένη δε, τεχνολογικά, Ιαπωνία περισσότερα από 50 δι- προς όφελος των φοιτητών και της πανεπιστη- αφορετικά είδη χόρτων μιακής κοινότητάς μας» δήλωσε ο Γιάννης και βοτάνων, ανάλογα Μυλόπουλος, Πρύτανης του ΑΠΘ. με την εποχή. Συνεργά- Πρόκειται για την τρίτη συμφωνία αυτού ζεται μόνο με μάγειρες του είδους, που υπογράφεται με Πανεπιστή- και ιδιώτες που αναγνω- μια της Ιαπωνίας. Οι δύο προηγούμενες ήταν ρίζουν την αξία της φυ- με το Πανεπιστήμιο της Οκογιάμα, και με το Πανεπιστήμιο του Κόμπε. ε σικής τροφής. 11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16