Χώρος πολιτισμού θα γίνει από το 2015 το ξενοδοχείο «Ακροπόλ» στην Πατησίων
Στο τέλος του 2015 αναμένεται να αποδοθεί σε χρήση το διατηρητέο κτίριο και πρώην ξενοδοχείο «Ακροπόλ», επί της Πατησίων, καθώς οι εργασίες αποκατάστασής του εκτελούνται εντός χρονοδιαγράμματος.
Στο κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. «Το έργο εκτελείται σε πλήρη εξέλιξη και πηγαίνει με πολύ καλούς και γρήγορους ρυθμούς» επισήμανε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο με τη γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, Ευγενία Γατοπούλου, και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, που έχει την ευθύνη του έργου, Αμαλία Ανδρουλιδάκη.
Το ανακαινισμένο κτίριο θα στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις και λειτουργίες και όχι δημόσιες υπηρεσίες, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
«Το έργο ωρίμασε και έφτασε η στιγμή που ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται και μάλιστα στο τέλος του 2015 θα αποδοθεί σε χρήση για πολιτιστικούς σκοπούς και λειτουργίες. Ίσως έπειτα από μερικές εβδομάδες χρειαστεί να γίνει συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τις πολύ συγκεκριμένες χρήσεις που θα στεγάσει» υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.
Το έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με προϋπολογισμό 14,2 εκατομμύρια ευρώ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, την τεχνική εταιρεία ΕΤΒΟ. Ως προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης έχει οριστεί η 29η Μαΐου 2015.
Το διατηρητέο (από το 1991) κτήριο, ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, έχει εξαγοραστεί από το 1997 από το ΥΠΠΟΑ. Με υπουργική απόφαση του 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του. Ωστόσο, έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κτίριο τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της οριστικής μελέτης, τροποποίηση που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Η τροποποίηση αφορά σε νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καθαιρέσεων που έγιναν έπειτα από την πυρκαγιά. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ημικατεστραμμένος δομόλιθος, που φέρει εγχάρακτη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα του κτιρίου Σ. Μαγιάση και προτείνεται η διατήρηση και ανάδειξή της.
Επίσης, η τροποποιημένη μελέτη διορθώνει και σοβαρές αστοχίες της εγκεκριμένης από το ΚΣΝΜ το 2008 οριστικής μελέτης, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εγκεκριμένη μελέτη αναφερόταν σε ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ με διαστάσεις που δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές για ΑΜΕΑ. Επίσης, ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης μέχρι τον 5ο όροφο, ενώ η τουαλέτα για τα ΑΜΕΑ θα κατασκευαστεί στον 6ο όροφο.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το 2008 έγινε η έγκριση μιας τέτοιας μελέτης» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Νίκος Νικολαΐδης. «Δεν μπορεί κανείς να σας απαντήσει γιατί κανένας από το σημερινό Συμβούλιο δεν ήταν μέλος εκείνου του συμβουλίου το 2008» απάντησε η κ. Μενδώνη.
Στην τροποποιημένη μελέτη προτείνεται για το συγκεκριμένο θέμα δύο άλλοι ανελκυστήρες να μετατραπούν σε μονό ανελκυστήρα μεγαλύτερων διαστάσεων για να εξυπηρετεί ΑΜΕΑ, που θα εξυπηρετεί το κοινό από το υπόγειο ως το roof garden στον 7ο όροφο.
Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης τροποποίησης της οριστικής μελέτης. Επίσης, ενέκριναν ομόφωνα την προμελέτη φωτισμού του μνημείου. Στην προμελέτη γίνονταν δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον τρόπο ανάδειξης του κτηρίου: ο πλήρης φωτισμός του κτιρίου με τονισμό της οριζόντιας οργάνωσης των όψεων ή ο τονισμός των κάθετων ενοτήτων των όψεων. Τα μέλη του ΚΣΝΜ έθεσαν τον όρο να γίνει συγκερασμός των δύο παραπάνω προτάσεων, προκειμένου να αναδειχθεί καλύτερα το μνημείο.