Βράβευση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

Βράβευση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας
Spread the love

Στιγμές Εθελοντισμού Τρόποι και Μέσα Διευκόλυνσης του Εθελοντισμού το Έργο των Οργανώσεων

MakeAWish_conference-35-1024x684

Για την σημαντική προσφορά της στον εθελοντισμό, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής βραβεύτηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ) κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος επίσης οι εθελοντικές οργανώσεις EMFASIS και Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, συντόνισε η Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) και η Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μαρία Αναστασοπούλου.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, συνεχάρη το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και τις άλλες εθελοντικές οργανώσεις για το όραμα και την δράση τους, και τόνισε ότι για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ελπίδας, η ανάπτυξη νέων δράσεων και συνεργασιών στον τομέα του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο είναι αναγκαία. «Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η αίθουσα κατακλύζεται από νιάτα, κι εδώ υπάρχει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον που πρέπει να το αναζητήσουμε, να το πιστέψουμε και να το οικοδομήσουμε. Οι επιλογές που έχετε κάνει ως Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί τονίζετε τον εθελοντισμό και την ψυχική ευγένεια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει η αγάπη στην κοινωνία μας, γιατί δυστυχώς στις μέρες μας δεν επικρατεί αυτό το συναίσθημα που είναι και το πιο σημαντικό. Αγάπη προς τον συνάνθρωπο, αγάπη προς την Ελλάδα, αλλά και αγάπη προς όλη την ανθρωπότητα.

Θα αναρωτιέστε αρκετοί από εσάς τί σημαίνει «Βιοπολιτική». Ο βίος είναι το πολυτιμότερο αγαθό της δημιουργίας. Στο σύμπαν μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια πλανήτες, ωστόσο εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε βρει πουθενά κανέναν άλλον πλανήτη όπου να υπάρχει ζωή. Οι άνθρωποι, που χρονικά εμφανιστήκαμε στο τελευταίο δευτερόλεπτο της εξέλιξης, έχουμε σηκώσει το ανάστημα μας σε τέτοιο βαθμό υπερκατανάλωσης και καταστροφής, που θέτουμε την συνέχιση του πολυτιμότερου αυτού αγαθού σε κίνδυνο. Έχουμε δικαίωμα εμείς να φτάσουμε σε τέτοιο βαθμό θράσους που να τα καταστρέφουμε όλα;

DSC_3790-1024x683

Με συναίσθηση ευθύνης και αγάπη ο ένας προς τον άλλον χρειάζεται να δούμε τις διαφορές σαν πλούτο, σαν έμπνευση. Όπως στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και στον πλανήτη μας, αν ένα μέρος υποφέρει, υποφέρει και ολόκληρο το σώμα. Δυστυχώς η εποχή που ζούμε είναι μια εποχή κρίσης, όχι μόνο οικονομικής που τόσο πολύ την ακούμε, αλλά κρίσης περιβαλλοντικής και κυρίως ηθικής. Η κοινωνία μαστίζεται από μια κρίση αξιών την οποία την ζούμε, την βλέπουμε και την διαπιστώνουμε, αλλά προπάντων και από μια κρίση ηγεσίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που κατέχει όλες τις οικονομικές δυνατότητες, στον αγώνα για την διάσωση του βίου. Προτεραιότητα για την Βιοπολιτική αποτελεί η έμπνευση και η κινητοποίηση αυτών των πολιτών, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο σύνολο της ανθρωπότητας.

Όταν ξεκίνησε η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, η λέξη «περιβάλλον» ήταν άγνωστη στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, που όμως άρχισε σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται την αξία της περιβαλλοντικής προστασίας. Παρά τις αμέτρητες διεθνείς προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, οι εξελίξεις μας ξεπερνούν. Η Βιοπολιτική είναι πολιτική, με την πλατωνική έννοια για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελπίδας. Ο χρόνος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Με κάθε ταλάντωση του εκκρεμούς, μια μορφή ζωής καταστρέφεται για πάντα, και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να συνεχίσουμε να το αγνοούμε. Ο εθελοντισμός είναι η διάσταση της αφύπνισης. Μπορεί να αναρωτιέστε πολλοί πώς μπορείτε να συμβάλετε; Η απάντηση είναι η συνεργασία τέχνης και τεχνολογίας.

Η τέχνη αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Γης. Σας θέλουμε κοντά μας για να συνεργαστούμε σ’έναν διεθνή διαγωνισμό αφύπνισης που θα περιλαμβάνει την ποίηση, την ζωγραφική, την φωτογραφία, διάφορους τομείς των εικαστικών τεχνών, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, όπου θα βραβευθούν εκείνοι που θα δώσουν μια δυνατή προσφορά για την αποκάλυψη της εκτυφλωτικής ομορφιάς του μικρόκοσμου. Σας μιλώ ως βιολόγος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θαυμαστό και πιο αρμονικά από τον μικρόκοσμο.

MakeAWish_conference-511-1024x448

Όσο για την τεχνολογία, οι λύσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήδη υπάρχουν. Πρόσφατα είχα την τύχη και την χαρά να συμμετάσχω σε αρκετά διεθνή συνέδρια με θέμα την τεχνολογία και την πρόοδο, και θα σας πω με λίγα λόγια την πρότασή μας γύρω από αυτό το ζήτημα. Όπως έχει προτείνει η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής από το 1985, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το ιδεώδες διεθνές κέντρο συνάντησης των ειδικών για την αξιολόγηση της επιστήμης και της τεχνολογίας σε κάθε τομέα. Ανάλογα με την ιστορική και πολιτιστική της προσφορά, κάθε γωνιά της Ελληνικής γης μπορεί να αξιοποιηθεί: η Κως για του γιατρούς, η Ικαρία για τους αεροναυπηγούς, η Σπάρτη για τους νομοθέτες και ούτω καθ εξής. Πάρτε τον μύθο, πάρτε την προσφορά σπουδαίων Ελλήνων, πάρτε όποια διάσταση εσείς πιστεύετε ότι είναι σημαντική, έτσι ώστε κάθε τομέας να γίνει ένας πόλος συνάντησης των ειδημόνων για την αξιολόγηση της τεχνολογικής και κοινωνικής προόδου. Και δεν μιλάμε για τουρισμό 2 ή 3 μηνών. Μιλάμε για προτάσεις ανάπτυξης για δωδεκάμηνο τουρισμό, όπου κάθε μέρα, κάθε κομμάτι της χώρας και της παράδοσής μας θα αξιοποιείτα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η τεχνολογία για να καταστρέψουμε ο ένας τον άλλον κινείται γρήγορα, υπερβολικά γρήγορα, και πολλά χρήματα δαπανώνται σε εξοπλισμούς και προγράμματα καταστροφής. Το εκ δια μέτρου αντίθετο είναι η «βιο-θεώρησης της τεχνολογίας», δηλαδή η τεχνολογία στην υπηρεσία της δημιουργίας. Για τον σκοπό αυτό, πέρα από την οριζόντια ανάπτυξη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κατευθύνσεις των ηθικών διαστάσεων, τις διαχρονικές κατευθύνσεις, τις βαθιές Ελληνικές ρίζες, που μπορούν να καθοδηγήσουν το μέλλον. Οραματιστείτε λοιπόν την Ελλάδα με αυτές τις ρίζες να ακτινοβολεί φως σε όλη την ανθρωπότητα.

Είσαστε νέοι, είσαστε πολλοί. Ας ξεκινήσουμε από αυτά τα μικρά πράγματα, από αυτά τα πετραδάκια, κι εσείς μέσα από έξυπνες δράσεις και μέσα από την ενημέρωση και τα ΜΜΕ, μπορείτε να φέρετε την αφύπνιση και την άμεση οικονομική ανάπτυξη, μέσα από την θέση την αντίθεση και την σύνθεση, μέσα από τον συνεχή διάλογο της προόδου και της προσφοράς. Το φως για το μέλλον και για την οικοδόμηση της ελπίδας πρέπει να έρθει από την Ελλάδα. Πιστέψτε στον εαυτό σας και μην εγκαταλείπετε την χώρα. Εδώ θα φέρετε την ισχυρή οικονομία, και αυτό πρέπει να αρχίσουμε να το πιστεύουμε όλοι και να αλλάξουμε νοοτροπία και όραμα.»

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση