Βεδική Αστρολογία – Η Επιστήμη του φωτός

Βεδική Αστρολογία – Η Επιστήμη του φωτός
Spread the love

emeis Βεδική Αστρολογία-Η Επιστήμη του φωτός Γράφει η Τζώρτζια Μπουλιάκη

Η Jyotisha ή Βεδική Αστρολογία, είναι ένα ινδουιστικό σύστημα αστρολογίας που χρονολογείται από τα πιο παλιά και ακριβέστερα συστήματα. Το σύστημα της Βεδικής Αστρολογία, είναι γνωστό και ως Ινδουιστική Αστρολογία ή Jyotish από τα σανσκριτικά που σημαίνει “φως” ή “επιστήμη του φωτός”.

Η Βεδική αστρολογία χρησιμοποιεί τον Αστρικό ζωδιακό κύκλο “Sidereal zodiac” που χρησιμοποιεί τη θέση των πλανητών όπως τους χρησιμοποιούν και οι αστρονόμοι, δηλαδή ακολουθεί την κίνηση των πλανητών όπως όντος υφίστανται, σε αντίθεση με τον Τροπικό ζωδιακό κύκλο “Tropical zodiac” που χρησιμοποιεί μια περισσότερο υποθετική θέση για τα αστρικά σώματα, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη βάση στη μετάπτωση των Ισημεριών. Αυτή η σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Δυτική και την Βεδική Αστρολογία, μας δίνει μια μεγάλη μετατόπιση στον αστρολογικό χάρτη που είναι 23 μοίρες. Ο αστρολογικός χάρτης ενός ατόμου δηλαδή στην Βεδική αστρολογία θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατοπιστούν όλοι οι πλανήτες 23 μοίρες πίσω απ’ ότι στο Δυτικό του αστρολογικό χάρτη.

Κατά την Βεδική αστρολογία οι Grahas ή πλανήτες είναι οι κοσμικές δημιουργικές δυνάμεις, που εκπέμπουν ορισμένες ιδιαίτερες δυνατότητες στη ζωή κάθε όντος, οι πλανήτες εμφανίζονται σαν αρχετυπικές θεότητες, αστρικοί θεοί που ονομάζονται Navagrahas.

Στο σύστημα αυτό αναλύονται μόνο 9 Grahas που είναι ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Βόρειος και ο Νότιος δεσμός.

Οι Δεσμοί, Rahu (Βόρειος Δεσμός) και Ketu (Νότιος Δεσμός) ή η κεφαλή και η ουρά του δράκου συγκαταλέγονται στα Grahas και πιο συγκεκριμένα είναι “Chaya Grahas” ή “Upa Grahas” δηλαδή ετερόφωτοι πλανήτες ή πλανήτες των αντανακλάσεων, αφού παίρνουν υπόσταση μέσα από το υπόλοιπο πλανητικό σκηνικό και έχουν ιδιαίτερη σημαντική σημασία στον βεδικό χάρτη και σηματοδοτούν την ισορροπία, το κάρμα και τις καρμικές επιρροές. Κατά την ινδική μυθολογία, στη διαμάχη ανάμεσα στους Asuras και στους Devatas, δηλαδή ανάμεσα στους δαίμονες και στους θεούς, ο Θεός Indra ζήτησε τη βοήθεια του Θεού Vishnu για να μπορέσουν οι θεοί να νικήσουν, ο Θεός Vishnu θέλησε να δώσει στους θεούς την αθανασία, για να το κάνει αυτό έπρεπε να καταπιεί τη θάλασσα για να αντλήσει το αθάνατο ελιξίριο Amrita, οι Devatas ζήτησαν τη βοήθεια των Asuras που ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό, έτσι αφού η θάλασσα στέρεψε ο Θεός Vishnu πήρε τη μορφή του Θεού Dhanvanthri για να μπορέσει να αντλήσει το αθάνατο ελιξίριο. Όταν αποφάσισε να δώσει το νέκταρ στους θεούς τους κάλεσε ώστε να πιουν το νέκταρ και να γίνουν αθάνατοι, όμως ένας δαίμονας Rakshasha πήρε μορφή θεού και κατάφερε να ξεγελάσει τον Vishnu και τους άλλους θεούς και ήπιε από το χρυσό νέκταρ. Όταν ο Vishnu το αντιλήφθηκε έκοψε το κεφάλι του δαίμονα-δράκου στη μέση και τον εξόρισε στον ουρανό, το ελιξίριο της ζωής όμως που είχε πιει έφερε σαν αποτέλεσμα να γίνει δύο ξεχωριστά αλλά ζωντανά κομμάτια. Το κεφάλι του δράκου έγινε ο Rahu και η ουρά του ο Ketu, ο Vishnu αναγκάστηκε να τους δώσει πλανητική υπόσταση αφού ένιωσε τη μετάνοια του δράκου.

Σημαντικά στοιχεία που αναλύονται είναι επίσης τα 12 Rashis (Ζώδια), τα Bhavas που είναι οι αστρολογικοί οίκοι, τα Vargas που είναι τα διάφορα τμήματα και υποδιαιρέσεις των ζωδίων, οι 27 αστερισμοί που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και είναι γνωστοί ως Nakshatras ή Σεληνιακοί οίκοι ή Σεληνιακοί αστερισμοί και σημαίνει αστρικός χάρτης. Το Vimshottari Dasha μια πλανητική περίοδο 120 ετών, διαιρείται σε 9 κύριες περιόδους Dashas και πλανήτες: Ήλιος (6 χρόνια), Σελήνη (10 χρόνια), Ερμής (17 χρόνια),  Άρης (7 χρόνια), Αφροδίτη (20 χρόνια), Κρόνος ( 19 χρόνια), Δίας (16 χρόνια),  Rahu (18 χρόνια), Ketu (7 χρόνια) . Όπως και τα 4 βασικά στάδια του dharma ή αλλιώς ashrama dharma για τη πορεία ενός ατόμου στη ζωή, που είναι το Kama (συναισθηματικές επιθυμίες), το Artha (υλικές επιθυμίες), το Dharma (οι πνευματικές αρχές στη ζωή) και το Moksha (η απελευθέρωση).

Η Βεδική αστρολογία είναι ένα μοναδικό σύστημα που μπορεί και αναλύει τη ζωή ενός ατόμου με μεγάλη ακρίβεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι γνωστή η μέρα, ο τόπος και η ώρα γέννησης που είναι πολύ σημαντική στην Βεδική ανάλυση. Όταν η ακριβής ώρα γέννησης είναι γνωστή τότε η ανάλυση είναι πολύ πιο συγκεκριμένη και μπορεί να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες για τη πορεία της ζωής και την ακριβή χρονολογία συγκεκριμένων γεγονότων, όπως και τις καρμικές επιρροές που θα υπάρξουν.

Το σύστημα αυτό διαφέρει από άλλα συστήματα αστρολογίας, εμβαθύνει περισσότερο στο ίδιο το άτομο, στα γεγονότα, στις τάσεις, στις προκλήσεις και στην πνευματική του κληρονομιά. Βοηθάει το άτομο να κατανοήσει το λόγο ορισμένων γεγονότων, τι μπορεί να αντλήσει από αυτά όπως και πως θα πρέπει να τα διαχειριστεί για να πετύχει ότι καλύτερο για τη ζωή του. Η πνευματική φύση αυτού του συστήματος έχει να δώσει πολλά σε όποιον ασχοληθεί με αυτό, η κατανόηση του προσωπικού κάρμα είναι το σημαντικότερο που έχει να προσφέρει, η κατανόηση αλλά και η απελευθέρωση των καρμικών επιρροών μπορούν να αλλάξουν πολλές καταστάσεις και να φέρουν σαν αποτέλεσμα την σωστή πνευματική εξέλιξη που κάποιος αναζητάει ή είναι πολλές φορές αναγκαστικά στο δρόμο του.

Ο σκοπός της Βεδικής αστρολογίας είναι να διαλευκάνει και να γνωστοποιήσει σημαντικά γεγονότα, τάσεις ή προκλήσεις, ευκαιρίες όπως και καρμικές εκδηλώσεις, ώστε το άτομο να μπορέσει να έχει καλύτερο έλεγχο της ζωής του και να πραγματοποιήσει κάθε δυνατή πρόοδο και ευτυχία που επιζητεί.

Ένας πολύ σημαντικός κλάδος της Βεδικής αστρολογίας είναι η Ιατρική Βεδική Αστρολογία, ένα σύστημα που είναι σε θέση να προσδιορίσει βάσει των πλανητών και των διελεύσεων που κάνουν σημαντικές χρονικές περιόδους, διάφορες τάσεις, την ισορροπία ή την ανισορροπία των στοιχείων που μπορούν να εκδηλωθούν στο φυσικό σώμα, μπορεί επίσης να σκιαγραφήσει τις διατροφικές συνήθειες και τις τροφές που μπορούν να ωφελήσουν την συνολική υγεία.

Οι πλανήτες ή Grahas

Βεδική ονομασία     Κλασσική Ονομασία

Surya ή Ravi                       Ήλιος

Chandra ή Soma                 Σελήνη

Budha                                 Ερμής

Mangala                               Άρης

Shukra                                Αφροδίτη

Shani                                   Κρόνος

Guru                                    Δίας

Rahu                                    Βόρειος δεσμός

Ketu                                     Νότιος δεσμός

Τα 12 Ζώδια ή Rashis

Βεδική ονομασία     Κλασσική Ονομασία

Mesha                                 Κριός

Vrishabha                            Ταύρος

Mithuna                               Δίδυμοι

Karka                                   Καρκίνος

Simha                                  Λέων

Kanya                                  Παρθένος

Thula                                   Ζυγός

Vrischika                              Σκορπιός

Dhanu                                Τοξότης

Makara                                Αιγόκερως

Kumbha                              Υδροχόος

Meena                                 Ιχθύες

Οι 12 αστρολογικοί οίκοι ή Bhavas

Κλασσική ονομασία     Βεδική Ονομασία

1 οίκος                                    Lagna

2 οίκος                                    Dhana

3 οίκος                      Bratri ή Sahaja ή Parakrama

4 οίκος                                    Suhrda ή Sukha

5 οίκος                                    Suta ή Putra

6 οίκος                                    Ripu ή Shatru

7 οίκος                      Kama ή Kalatra ή Jaya

8 οίκος                                    Mṛityu

9 οίκος                                    Bhagya ή Dharma

10 οίκος                                  Karma

11 οίκος                                   Aya ή Labha

12 οίκος                                   Vyaya

georgia Γράφει η Τζώρτζια Μπουλιάκη
Καθηγήτρια Εσωτεριστικών Σπουδών-Μεταφυσική Σύμβουλος

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση