Τζίνα Θεοφιλίδου: Και τώρα πώς φεύγουμε από το εγώ μας… πώς φτάνουμε στο εμείς…

Τζίνα Θεοφιλίδου: Και τώρα πώς φεύγουμε από το εγώ μας… πώς φτάνουμε στο εμείς…
Spread the love

Senior Administrative Assistant στην εταιρεία Έρευνας Αγοράς GfK Hellas

tzina

Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ”

Η επικοινωνία και η προσφορά είναι οι αρχές για όλες τις δραστηριότητες. Στην εποχή που διανύουμε η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους έχει αλλάξει δραματικά αλλά και τι σημαίνει προσφορά και γιατί την έχουμε εκτοπίσει από τη ζωή μας? Μάθαμε να περιχαρακώνουμε την ευτυχία μας, ο σκοπός της ζωής μας να είναι τα υλικά αγαθά.. Και χάσαμε την πραγματική αξία των πραγμάτων και των συναισθημάτων.

Ποια μπορεί να είναι λοιπόν τα αντίδοτα? Η άδολη προσφορά και η επικοινωνία. Από μια απλή ενθάρρυνση, ένα χαμόγελο, τη συμπαράσταση, ένα τηλεφώνημα, μια συνάντηση, μια λύση σε ένα πρόβλημα που μας απασχολεί. Προσφέρει τόση ασφάλεια να μπορείς να στηριχτείς στους άλλους. Όταν νιώθουμε ασφάλεια, ανοίγουμε χωρίς φόβο τα φτερά μας και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα πράγματα.

Η ζωή έχει ανάγκη από την προσφορά προς τους άλλους, αλλιώς δεν έχει νόημα. Χαμογελάς και σου χαμογελούν, δίνεις βοήθεια, θα σου προσφερθεί βοήθεια. Η σοφή φράση « δούναι και λαβείν» αυτό ακριβώς λέει.. πρώτα πρέπει να δώσουμε..

Η διαμόρφωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο είναι πλέον γεγονός. Ένα περιβάλλον που θυμίζει ζούγκλα, γεμάτο ανασφάλεια, δυσαρέσκεια, ανεργία, έλλειψη αξιοκρατίας και ψεύτικες σχέσεις.

Προτερήματα όπως η υπευθυνότητα, ο σεβασμός, η διαφάνεια, η συνέπεια, η ποιοτική εργασία, η ορθή αντίληψη τείνουν να διαγραφούν από τον επαγγελματικό στίβο και στην θέση τους να επιβραβεύονται η έλλειψη ήθους και αξιοπρέπειας.

Το εγώ μας επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και μάλιστα καθοριστικά. Με τη λέξη εγώ αναφερόμαστε σε συμπεριφορές με σκοπό το ατομικό μας συμφέρον και την προσωπική ευημερία προσπαθώντας χωρίς επιτυχία βέβαια να μη βλάψουμε τους άλλους ικανοποιώντας μόνο τις δικές μας ανάγκες.

Το ατομικό «εγώ» μας έχει πάντα  μια προτε­ραιότητα έναντι του συλλογικού “εμείς”. Το άτομο απαι­τεί την προβολή του μέσα από τις κοινωνικές διαδικα­σίες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Και με υπερηφά­νεια υπερτονίζει το “εγώ”, πιστεύοντας αφελώς ότι έτσι επιτυγχάνει την ανάδειξη του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση