Τουρκοκύπριος θέλει να επιστρέψει την περιουσία σε Ελληνοκύπριους

Τουρκοκύπριος θέλει να επιστρέψει την περιουσία σε Ελληνοκύπριους
Spread the love

Ο Εράι Οζέρ το 1974 έγινε μάρτυρας πολύ τραγικών γεγονότων. Το σημαντικότερο, είπε, ήταν στο Παλαίκυθρο, στο μέρος που δολοφονήθηκαν μαζικά 24 Ελληνοκύπριοι, γυναίκες και παιδιά.

tothrk660_0

Τους Ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες για να τους επιστρέψει τη γη τους, αναζητά ένας ο Τουρκοκύπριος Εράι Οζέρ, ο οποίος διαμένει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Δεν είναι δικά μου αυτά τα χώματα, πάρθηκαν με τη βία από τους ιδιοκτήτες τους, δεν μπορώ να τα αφήσω κληρονομιά στα παιδιά μου», δηλώνει.

Σε δήλωσή του στον «Πολίτη», αναφέρει ότι κατέχει χάρτη για τη γη στη Βώνη, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να την αναγνωρίσουν. Για την έκταση στο Παλαίκυθρο αναφέρει ότι δεν έχει στην κατοχή του οποιονδήποτε χάρτη, ωστόσο είναι έτοιμος να υποδείξει τα ακίνητα, εάν του σταλεί χάρτης από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Ο Εράι Οζέρ θα κάνει κάτι πολύ καλό, το οποίο δεν έχει κάνει κανείς μέχρι σήμερα. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Θα παραδώσει στους πραγματικούς της ιδιοκτήτες την ελληνοκυπριακή γη που του έδωσε η διοίκηση στον βορρά», γράφει στην εφημερίδα «Αφρίκα» ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος Σενέρ Λεβέντ.

Ο Σενέρ Λεβέντ στο άρθρο του γράφει ότι ο Εράι Οζέρ του ανέφερε πως το 1974 έγινε μάρτυρας πολύ τραγικών γεγονότων. Το σημαντικότερο, είπε, ήταν στο Παλαίκυθρο, στο μέρος που δολοφονήθηκαν μαζικά 24 Ελληνοκύπριοι, γυναίκες και παιδιά. Ο Εράι είδε ότι ένας στρατιώτης έβγαινε από το σπίτι κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί, που ήταν τραυματισμένο σε επτά σημεία του σώματός του. Ήταν το μοναδικό άτομο, που σώθηκε ως εκ θαύματος ανάμεσα στους δολοφονηθέντες.

Ο Τούρκος διοικητής τούς έστησε όλους στη σειρά. Απηύθυνε στο παιδί την εξής ερώτηση στα αγγλικά: «Ποιος απ΄αυτούς το έκανε αυτό;». Το παιδί έδειξε με το χέρι του έναν που φορούσε πορτοκαλί φανελάκι. Ο στρατιωτικός διοικητής ακούμπησε το όπλο του στο πιγούνι του. «Μωρέ», του είπε, «να σε σκοτώσω σαν σκυλί τώρα; Κάνατε πέντε παράδες την τιμή του Τούρκου στρατιώτη;». «Ακόμη ζει εκείνος ο άνδρας με το πορτοκαλί φανελάκι» κατέληξε ο Εράι Οζέρ.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση