Το πολυπόθητο κυνήγι της ευτυχίας

Το πολυπόθητο κυνήγι της ευτυχίας
Spread the love

5557692_m-650x400-600x369

Βλέποντας πρόσφατα μία ταινία με έναν ψυχίατρο που αποφάσισε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να καταλήξει στο τι είναι ευτυχία, δεν μπορούσα παρά να μην γράψω γ’αυτό το περιβόητο κυνήγι της ευτυχίας ή καλύτερα για το τι είναι τελικά ευτυχία και πως ορίζεται από τον καθένα μας.

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι ευτυχία είναι στιγμές. Άλλοι  ότι είναι μία μόνιμη και τελεσίδικη κατάσταση, ή είσαι ευτυχισμένος ή δεν είσαι, ενώ κάποιοι πιο απαισιόδοξοι με την σειρά τους θεωρούν πως δεν υπάρχει ευτυχία, ότι αποτελεί μία ουτοπική έννοια που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε για να σκεπάζουμε τα προβλήματα μας και για να αμυνόμαστε σ’αυτό το δύσκολο ταξίδι που λέγεται ζωή.

Αν το καλοσκεφτείς τη λέξη ευτυχία και όλα τα παράγωγά της, τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στον καθημερινό λόγο μας. Όταν για παράδειγμα λέμε σε κάποιον ‘’Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα’’, ‘’Να  έχεις ευτυχία στον γάμο σου και στην ζωή σου’’.

Άρα βλέπουμε ότι η ευτυχία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις ευχές μας προς τους άλλους. Είναι μάλλον για εμάς κάτι καλό που θέλουμε και ευχόμαστε για τον άλλον, κυρίως όμως θέλουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό!

Γιατί όμως τις περισσότερες φορές όταν μας ρωτούν αν είμαστε ευτυχισμένοι δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε? Και κυρίως γιατί σχεδόν ποτέ δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι? Τόσο άπιαστη είναι η ευτυχία?

Σίγουρα αν ρωτήσουμε δέκα άτομα για το τι είναι ευτυχία, θα πάρουμε δέκα διαφορετικές απαντήσεις, που μάλλον θα ισχύουν και οι δέκα, γιατί όταν κάποιος δηλώνεις ότι νιώθει ή πιστευεί κάτι, δεν μπορούμε να διαψεύσουμε ότι γι’αυτόν υπάρχει. Άρα το να προσπαθήσουμε να ορίσουμε την ευτυχία είναι κάτι μάλλον ακατόρθωτο, καθώς το περιεχόμενο της αλλάζει ανάλογα με το άτομο που έχουμε μπροστά μας.

Υπάρχουν όμως, κάποια συγκεκριμένα πράγματα που γνωρίζουμε σίγουρα πως δεν είναι ευτυχία. Δύο από αυτά είναι η συνεχής διασκέδαση και τα χρήματα.

Η διασκέδαση είναι σίγουρα απαραίτητη για τον άνθρωπο. Δεν σημαίνει ότι οδηγεί απόλυτα και στην ευτυχία. Το να βγαίνεις κάθε μέρα, να πίνεις, να τρως, να πηγαίνεις σε πάρτι και να ξοδεύεις άπειρα χρήματα σε δραστηριότητες, σε καμία περίπτωση δεν σε κάνει ευτυχισμένο. Η διασκέδαση είναι κάτι στιγμιαίο.

Όσον αφορά τα χρήματα, δεν θα διαφωνήσω πως όλοι θα θέλαμε να είμαστε οικονομικά ασφαλείς. Αν όμως η απόκτηση χρημάτων γίνεται ο απώτερος στόχος μας, τότε δεν θα είμαστε συναισθηματικά ασφαλείς ποτέ.Άλλωστε είναι όλοι οι πλούσιοι άνθρωποι ευτυχισμένοι?

Στην ερώτηση,λοιπόν, της ευτυχίας αλλιώς θα απαντήσει ένας αισιόδοξος, αλλιώς ένας απαισιόδοξος και αλλιώς ένας αθεράπευτα ρομαντικός.

Κάτι που είχα διαβάσει και θα ήθελα να μοιραστώ…..’’Η ευτυχία δεν κορυφώνεται στις μεγαλειώδεις στιγμές, ούτε οπωσδήποτε καταρρέει στις αντιξοότητες. Αν μπορέσουμε να βρούμε το καλό μέσα στο κακό, αυτό θα μας επιτρέψει σχεδόν με σιγουριά να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι ακόμη και στις δύσκολες στιγμές’’

 Οι άνθρωποι συνηθίζουν να πιστεύουν  ότι γεννήθηκαν για να είναι ευτυχισμένοι και οποιαδήποτε κακή στιγμή την αντιλαμβάνονται ως κακή τύχη και τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση του ανάξιου να νιώσει ευτυχία.Εγώ πάλι θα προσθέσω πως η ευτυχία δεν είναι τύχη, αλλά επιλογή! Επιλέξτε να είστε ευτυχισμένοι, ζήστε στο παρόν και αφήστε πίσω την ψυχολογία του μικρού ανώριμου παιδιού και των τραυμάτων που κουβαλάτε μακριά από την καθημερινότητά , μακριά από το χαμόγελό σας! Και θυμηθείτε τι σας έκανε τελευταία φορά να νιώσετε ευτυχισμένοι….και επαναλάβετε το!!

‘’Δεν υπάρχει τίποτα πιο υποτιμημένο από το καθήκον μας να είμαστε ευτυχισμένοι!’’

10379063_10203074470599460_1859787542_n
Tης Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου- Ψυχολόγος
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση