Το πηγάδι του Ryan

Το πηγάδι του Ryan
Spread the love

Πως ένα εξάχρονο αγόρι άλλαξε τον κόσμο και μάζεψε χρήματα για να έχουν νερό τα παιδιά στην Ουγκάντα

Ο Ryan Hreljac ήταν μαθητής νηπιαγωγείου όταν έμαθε πως τα παιδιά ενός χωριού της Ουγκάντα πρέπει καθημερινά να περπατούν πολλά χιλιόμετρα ώστε να πάρουν καθαρό πόσιμο νερό, αποφάσισε να κάνει αρκετές δουλειές στο σπίτι της οικογένειάς του για να μαζέψει λεφτά. Μάζεψε λοιπόν 70 $, με τα οποία πίστευε πως μπορεί να χρηματοδοτήσει την διάνοιξη ενός πηγαδιού στο χωριό αυτό.

Αποδείχθηκε όμως, ότι η διάνοιξη του πηγαδιού κόστιζε περισσότερο από 2.000 $ – ο μικρός Ryan ήταν όμως απτόητος και κατάφερε να συγκεντρώσει περί τις 3.000 $ μέσα σε διάρκεια ενός χρόνου – αφού η ιστορία του έγινε πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο.

Ο Ryan είχε έναν φίλο – δια αλληλογραφίας – στην Ουγκάντα. Όταν έφτασε την ηλικία των εννέα ετών, ο Ryan ταξίδεψε στην Ουγκάντα και συγκεκριμένα στο χωριό του φίλου του Τζίμη, όπου βρίσκεται και ένα από τα πηγάδια που άνοιξαν με την βοήθειά του. Ένα κινηματογραφικό συνεργείο άρχισε να κινηματογραφεί πως τα πηγάδια αυτά βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης ολόκληρων χωριών και πως απελευθερώθηκε πολύτιμος χρόνος για τους νέους έτσι ώστε να πηγαίνουν σχολείο. Η ιστορία του έγινε ακόμη και παιδικό βιβλίο με τίτλο «ο Ryan και ο Jimmy και το Πηγάδι της Αφρικής που τους Έφερε Κοντά » (Ryan and Jimmy and the Well in Africa that Brought Them Together).

Ο Ryan είναι τώρα ένας 20χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του King’s College στο Halifax στην ανατολική ακτή του Καναδά, όπου και σπουδάζει International Development και πολιτικές επιστήμες. Ταξιδεύει επίσης σε όλον τον κόσμο μιλώντας για ζητήματα που αφορούν το νερό και την σημασία του να κάνεις την διαφορά ανεξαρτήτως της ηλικίας σου.
Ένα παιδί μπορεί να ακολουθήσει το ένστικτό του – δηλώνει ο Ryan. «Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από το μηδέν, βοηθώντας δηλαδή στο σπίτι ή ξεκινώντας τα δικά τους projects ». Πρόκειται πραγματικά για κουβέντες γεμάτες σοφία, προερχόμενες από έναν άνθρωπο που σε ηλικία 6 ετών θεωρούσε τον εαυτό του τόσο υπεύθυνο όσο οποιονδήποτε άλλο για την επίλυση ενός ζητήματος που απασχολούσε ανθρώπους σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο.
Μέχρι και σήμερα, το Ίδρυμα Ryan’s Well έχει διανοίξει και κατασκευάσει περισσότερα από 700 πηγάδια τα οποία παρέχουν καθαρό πόσιμο νερό σε περισσότερους από 745.000 ανθρώπους στην Αφρική και την Αϊτή – το ίδρυμα αυτό έχει κατασκευάσει επίσης 900 αποχωρητήρια για την βελτίωση της αποχέτευσης και της υγιεινής στις κοινότητες αυτές.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ίδρυμα του Ryan, καθώς και ιδέες που αφορούν για το πως τα παιδιά μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του κόσμου τους στον παρακάτω σύνδεσμο  http://eirinika.gr/

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση