Το παιδί μου δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του

Το παιδί μου δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του
Spread the love

child-play-a

Eίναι γεγονός ότι η δυσκολία του παιδιού να μοιραστεί πράγματα με τους συνομηλίκους του πολλές φορές αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους γονείς, γιατί τους κάνει να νιώθουν άβολα.

Στην ηλικία περίπου των δύο χρόνων, όταν τα παιδιά παίζουν μαζί, παρατηρούμε ότι προσπαθεί το καθένα απεγνωσμένα να κρατήσει τα δικά του παιχνίδια και να αρπάξει όσα μπορεί από τους άλλους. Φαντάζει δύσκολο να τα μοιράζεται. Δεν είναι σπάνια η εικόνα ενός παιδιού που σπρώχνει, χτυπάει ή τραβάει τα μαλλιά για να πάρει το παιχνίδι κάποιου άλλου.

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να μάθουν σταδιακά να συνεργάζονται. Bέβαια, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την προσωπικότητα του παιδιού, τον τρόπο που έχει μέχρι τώρα μεγαλώσει, πόσο εμπιστεύεται τους άλλους, αλλά και από τους συνομηλίκους με τους οποίους παίζει και ήδη έχει δοκιμάσει να μοιραστεί τα παιχνίδια. H ψύχραιμη και σταθερή στάση σας θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί.

Τι μπορείτε να κάνετε…

• Να του επιτρέπετε να κρατάει ό,τι είναι δικό του και να μην το εξαναγκάζετε να το μοιράζεται.

• Να το βοηθάτε με ηρεμία να καταλαβαίνει τι ανήκει στα άλλα παιδιά.

• Μέσα από την καθημερινότητα δείχνετέ του την εξοικείωση που έχετε με τους φίλους σας και την άνεση στο να προσφέρετε πράγματα.

• Mην πέσετε στην παγίδα να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά που είναι πιο συνεργάσιμα. Επίσης, μην σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι…

• Eίναι προτιμότερο να παίζει με ένα ή δύο συνομήλικα παιδιά. Δώστε τους μια δραστηριότητα, με την οποία μπορούν να ασχοληθούν όλα μαζί, όπως οι κύβοι, τα αυτοκινητάκια κ.ά. Έτσι θα τους περάσετε το μήνυμα της συνεργασίας.

 

kappatoy-194x300 Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση