Το μυστικό της αιώνιας νεότητας

Το μυστικό της αιώνιας νεότητας
Spread the love

Επιστήμονες «γύρισαν» το χρόνο πίσω σε ανθρώπινα κύτταρα

DEC9E8929AA3051A47ACB2002CDABA66

Ένα βήμα πιο κοντά στο μυστικό της αιώνιας νεότητας μπορεί να βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά την επιτυχή μεταμόρφωση παλαιών ανθρώπινων κυττάρων σε … νεότερα.

Η διαδικασία που ανακάλυψαν ερευνητές από τις ΗΠΑ αυξάνει το μήκος των τελομερών, των προστατευτικών τμημάτων στο τέλος των χρωμοσωμάτων τα οποία επηρεάζουν τη διαδικασία της γήρανσης και της εμφάνισης ασθενειών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η τεχνική που ανέπτυξαν θα μπορούσε να επεκταθεί και στους ανθρώπους, παρέχοντας νέες ελπίδες για την καταπολέμηση ασθενειών, οι οποίες εμφανίζονται λόγω της διαδικασίας της γήρανσης.

Τα τελομερή –συχνά παρομοιάζονται με τα πλαστικά προστατευτικά στις άκρες των κορδονιών- βοηθούν στη διατήρηση της «υγείας» του DNA. Με κάθε αντιγραφή του DNA τα τελομερή γίνονται πιο μικρά και τελικά δεν έχουν το απαραίτητο μήκος για να μπορούν να προστατεύουν το DNA από τις βλάβες και τις μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να οδηγούν στο γήρας.

Στα νεαρά άτομα, τα τελομερή είναι περίπου 8.000-10.000 οργανικά μόρια – ή νουκλεοτίδια – μακριά.

«Τώρα, βρήκαμε ένα τρόπο για να επιμηκύνουμε τα ανθρώπινα τελομερή έως και κατά 1.000 νουκλεοτίδια, γυρνώντας πίσω το εσωτερικό ρολόι σε αυτά τα κύτταρα, κάτι που αντιστοιχεί σε αρκετά χρόνια στην ανθρώπινη ζωή» εξήγησε η Helen Blau από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Μια μέρα ίσως είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε στα βλαστικά κύτταρα, για παράδειγμα των μυών ενός ασθενούς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, και να επεκτείνουμε τα τελομερή τους» πρόσθεσε η ίδια και συνέχισε: «Θα μπορούσαν ακόμη να υπάρξουν επιπτώσεις στη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές ασθένειες. Μας ανοίγει το δρόμο για να εξετάσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης αυτής της νέας δυνατότητας».

Οι ερευνητές, καταλήγει το δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται την έρευνα, ότι η μέθοδος θα επιτρέψει στους επιστήμονες στην παραγωγή μεγάλων αριθμών κυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν κάποια μέρα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγηραντικών φαρμάκων.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση