Το μαύρο τσάι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες
Λονδίνο: Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στην επίσπευση της ανάρρωσης του οργανισμού από το στρες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που
δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology.
Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Aντριου Στέπτοε διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν μαύρο τσάι τέσσερις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη στο αίμα συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που έπινε υποκατάστατο τσαγιού.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συγκρότησαν ομάδα 75 νεαρών ανδρών που έπιναν τακτικά τσάι και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να πίνουν τα συνήθη αφεψήματα (καφέ, τσάι και καφεϊνούχα αναψυκτικά) και η πρώτη ομάδα άρχισε να πίνει ένα μείγμα καφεϊνούχου τσαγιού με γεύση φρούτων το οποίο περιείχε τα συστατικά ενός φλιτζανιού μαύρου τσαγιού. Η δεύτερη ομάδα άρχισε να πίνει καφεϊνούχο ψευδορόφημα με ίδια γεύση με το πρώτο, αλλά χωρίς τα ενεργά συστατικά του τσαγιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο ροφήματα είχαν το χρώμα του τσαγιού, αλλά είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτουν μερικά από τα φυσιολογικά αισθητικά στοιχεία που σχετίζονται με την κατανάλωση τσαγιού (όπως η μυρωδιά, η γεύση και η εξοικείωση με το ρόφημα).
Ο στόχος ήταν ο περιορισμός των συνεισφερόντων παραγόντων όπως το συναίσθημα «ανακούφισης» από τη κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσάι.
Και οι δυο ομάδες υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες, ενώ μετρούνταν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της αρτηριακής πίεσης, των αιμοπεταλίων καθώς και τα αυτο-αναφερόμενα επίπεδα του στρες.
Σε μια δοκιμασία, οι εθελοντές εκτέθηκαν σε μια από τρεις στρεσογόνες καταστάσεις (απειλή ανεργίας, κατηγορία για κλοπή ή ένα επεισόδιο σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα), όπου έπρεπε να ετοιμάσουν μια λεκτική απάντηση και υποστηρίξουν τη θέση τους ενώπιον κάμερας.
Η δοκιμασία προκάλεσε ουσιαστική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού παλμού και των υποκειμενικών επιπέδων στρες και στις δυο ομάδες.
Ωστόσο, 50 λεπτά μετά τη δοκιμασία, τα επίπεδα της κορτιζόλης είχαν πέσει κατά μέσο όρο κατά 47% στην ομάδα που έπινε τσάι συγκριτικά με το 27% στην ομάδα ελέγχου.
Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, που σχετίζεται με τη θρόμβωση και τον κίνδυνο εμφράγματος, ήταν επίσης χαμηλότερη στην ομάδα του μαύρου τσαγιού.
Επιπλέον, η ομάδα αυτή ανέφερε μεγαλύτερο βαθμό χαλάρωσης στην περίοδο ανάρρωσης μετά τη δοκιμασία.
Ο Δρ Στέπτοε εξηγεί ότι «παραδοσιακά το τσάι σχετίζεται με ανακούφιση από το στρες και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τσάι τους βοηθά να χαλαρώνουν μετά από το καθημερινό στρες.
Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα για τις χαλαρωτικές ιδιότητες του τσαγιού είναι σχετικά περιορισμένα».
Ο Βρετανός ερευνητής δεν είναι σίγουρος για το ποια συστατικά του τσαγιού ευθύνονται για την χαλαρωτική επίδραση. Το θέμα είναι περίπλοκο και συστατικά όπως οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες, τα φλαβονοειδή και τα αμινοξέα έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.
health.in.gr