Το γονίδιο της ευτυχίας

Το γονίδιο της ευτυχίας
Spread the love

Για ποιο λόγο οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, ενώ οι Γάλλοι οι πιο μίζεροι; Δεν οφείλεται μόνο στις συνθήκες που ζουν, αλλά και στα γονίδιά τους, λένε οι επιστήμονες.

19855387_shutterstock_113704387.limghandler

Το ότι η ευτυχία καθορίζεται ως ένα σημαντικό βαθμό από τα γονίδιά μας το γνωρίζαμε από προηγούμενες έρευνες. Πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Warwick ανακάλυψαν ότι το γονίδιο που μας ανεβάζει τη διάθεση είναι αυτό που ρυθμίζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως ουσία της καλής διάθεσης. Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους.

Στη νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσο μικρότερη (κοντύτερη) είναι η μορφή του γονιδίου της ευτυχίας τόσο πιο μειωμένη είναι η παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη (μακρύτερη) είναι η μορφή του τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Με βάση το νέο αυτό στοιχείο παρατηρήθηκε ότι στους Γάλλους, στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς το γονίδιο της ευτυχίας έχει μικρή μορφή και επομένως εξηγεί για ποιο λόγο από τη φύση τους είναι περισσότερο δυστυχισμένοι, μίζεροι και γκρινιάρηδες σε σχέση με άλλους λαούς. Πρωταθλητές στην ευτυχία είναι οι Δανοί, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν τη μεγαλύτερη μορφή γονιδίου και άρα έχουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης. Για τον ίδιο λόγο στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται ο Παναμάς και το Βιετνάμ.

Ο καθηγητής Andrew Oswald, που έλαβε μέρος στην έρευνα, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα εξηγούν τον λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι, παρότι έχουν άριστη οικονομική επιφάνεια, υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλή υγεία, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση