Θαυμάστε: Η μεγαλύτερη αστρονομική εικόνα που έχει παραχθεί ποτέ

Θαυμάστε: Η μεγαλύτερη αστρονομική εικόνα που έχει παραχθεί ποτέ
Spread the love

Το αρχείο των 194 gigabytes ήταν τόσο μεγάλο ώστε οι ερευνητές αναγκάστηκαν ένα ειδικό online εργαλείο για να το αναρτήσουν

D3F31D5806C97FCE8C462A70CDD7FC91
Τμήμα του πανοράματος που δείχνει το Ήτα της Τρόπιδας, ένα σύστημα που περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο άστρα (Lehrstuhl für Astrophysik, RUB)

Μπόχουμ 

Γερμανοί ερευνητές παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αστρονομική εικόνα που έχει παραχθεί ως σήμερα, ένα πανόραμα του Γαλαξία με ανάλυση 46 gigapixel. Το αρχείο των 194 gigabytes ήταν τόσο μεγάλο ώστε οι ερευνητές αναγκάστηκαν ένα ειδικό online εργαλείο για να το αναρτήσουν στο Διαδίκτυο. Το επίτευγμα

H εικόνα προέκυψε από τη συρραφή 268 επιμέρους τμημάτων που καταγράφηκαν από τηλεσκόπιο στη Χιλή στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου του Ρουρ-Μπόχουμ στη Γερμανία. Από το 2010 μέχρι φέτος, το τηλεσκόπιο παρακολουθούσε μια μεγάλη περιοχή του ουρανού για να καταγράψει πώς η φωτεινότητα των άστρων μεταβάλλεται στην πορεία του χρόνου.

Οι παρατηρήσεις επέτρεψαν την αναγνώριση 64.000 μεταβλητών άστρων, από τα οποία εννέα στα δέκα ήταν άγνωστα ως τώρα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Astronomical Notes». Οι ανακαλύψεις αυτές είναι σημαντικές, δεδομένου ότι οι περισσότεροι γνωστοί εξωπλανήτες, ή πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ανακαλύφθηκαν επειδή προκαλούν μια μείωση της φωτεινότητας των μητρικών τους άστρων καθώς περνούσαν ακριβώς μπροστά τους.

Η εικόνα καλύπτει μια περιοχή του ουρανού με έκταση 1.323 τετραγωνικών μοιρών, 6.500 φορές μεγαλύτερη από το φαινόμενο μέγεθος της πανσελήνου. Το πανόραμα είναι διαθέσιμο εδώ, αν και η ιστοσελίδα δείχνει να μην λειτουργεί το απόγευμα της Πέμπτης, πιθανώς λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας.

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση