Τα σκυλιά αναγνωρίζουν οικεία πρόσωπα μέσα από φωτογραφίες

Τα σκυλιά αναγνωρίζουν οικεία πρόσωπα μέσα από φωτογραφίες
Spread the love

ta_skulia_anagnorizoun_oikeia_prosopa_mesa_apo_fotografies_1 Μέχρι στιγμής η ειδική ικανότητα για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου ολιστικά έχει ορισθεί ότι είναι μια ποιότητα που μόνο οι άνθρωποι και, ενδεχομένως, τα πρωτεύοντα θηλαστικά διαθέτουν. Αν και είναι γνωστό ότι η επαφή με τα μάτια παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ σκύλων και ανθρώπων, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη, όπου η αναγνώριση του προσώπου από τους σκύλους διερευνήθηκε με την παρακολούθηση της κίνησης του οφθαλμού.

Κύρια έμφαση στην αυθόρμητη συμπεριφορά των σκύλων

Η ικανότητα των ζώων να διακρίνουν διαφορετικά άτομα έχει μελετηθεί μέσα από την εκπαίδευση των ζώων με σκοπό τη διάκριση φωτογραφιών γνωστών και άγνωστων ατόμων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Outi Vainio στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δοκίμασαν την αυθόρμητη συμπεριφορά των σκύλων προς τις εικόνες. Αν τα σκυλιά δεν είναι εκπαιδευμένα να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα, είναι ικανά να δουν πρόσωπα και ποια είναι η αντίδρασή τους;

«Τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν να στέκονται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εικόνας και να εκτελούν το έργο. Φάνηκαν να είναι πολύ πρόθυμα στη συμμετοχή» λέει ο καθηγητής Vainio. Μετρήθηκαν οι κινήσεις των ματιών ενώ παρακολουθούσαν τις εικόνες του προσώπου που είναι εξοικειωμένα (π.χ. ιδιοκτήτη του σκύλου και ένα σκυλί ίδιας ράτσας). Ως σύγκριση, τα σκυλιά παρακολούθησαν εικόνες άγνωστων προσώπων και σκυλιών.

ta_skulia_anagnorizoun_oikeia_prosopa_mesa_apo_fotografies_2Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σκυλιά ήταν σε θέση να αντιληφθούν τα πρόσωπα στις εικόνες. Τα σκυλιά κοιτούσαν τις εικόνες των σκύλων περισσότερο από τις εικόνες των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την οικειότητα. Αυτό αντιστοιχεί σε μια προηγούμενη μελέτη από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Vainio, όπου διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά προτιμούν περισσότερο την προβολή του είδους τους. Παράλληλα, το βλέμμα τους ήταν πιο σταθερό σε οικεία πρόσωπα παρά στα άγνωστα.

Επιπλέον, μέρος των εικόνων παρουσιάστηκε σε ανεστραμμένη μορφή, δηλαδή ανάποδα. Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά διαφορετικά στις ανάποδες εικόνες. Μέχρι στιγμής, δεν είχε μελετηθεί πώς το βλέμμα των σκύλων αντιδρά σε ανεστραμμένα πρόσωπα. Τα σκυλιά παρακολούθησαν τα όρθια πρόσωπα τον ίδιο χρόνο με τα ανεστραμμένα πρόσωπα, αλλά κοίταξαν περισσότερο στην περιοχή των ματιών των όρθιων προσώπων, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Τελικά, είναι σε θέση να βλέπουν πρόσωπα στις εικόνες και να ξεχωρίζουν τα οικεία από τα παράξενα πρόσωπα. Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα σκυλιά κατέχουν τη δεξιότητα αναγνώρισης του προσώπου όπως ο άνθρωπος.

Της Σάννα Νάνου

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση