Τα ψηφιδωτά της Villa Romana del Casale

Τα ψηφιδωτά της Villa Romana del Casale
Spread the love
Στη Σικελία βρίσκεται ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Ουνέσκο το 1997. Πρόκειται για τη Villa Romana del Casale,  μια ρωμαϊκή βίλα που χτίστηκε στο πρώτο τέταρτο του 4ου αιώνα.
Η βίλα, η οποία ανήκε σε κάποιον Ρωμαίο αριστοκράτη, μέλος της Συγκλήτου, περιέχει την πλουσιότερη, την μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη συλλογή ρωμαϊκών ψηφιδωτών στον κόσμο.
13025475
Κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια μιας παλιάς βίλας, πιθανότατα ως κέντρο ενός μεγάλου λατιφούντιου (μεγάλη αγροτική ιδιοκτησία), που κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος της αυτός κράτησε λιγότερο από 150 χρόνια. Το συγκρότημα κατοικήθηκε κι ένα χωριό αναπτύχθηκε γύρω από αυτό, που ονομάστηκε Platia.
8559322660_e3d0a91f26_b
Στο πέρασμα των χρόνων, η βίλα καταστράφηκε από τους Βανδάλους και τους Βησιγότθους, χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και της Αραβικής περιόδου κι εγκαταλείφθηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ., μετά από μια κατολίσθηση που την κάλυψε. Είχε ξεχαστεί εντελώς, αν και κάποια τμήματά της παρέμεναν πάνω από το έδαφος. Η περιοχή έγινε καλλιεργήσιμη έκταση.

 Στις αρχές του 19ου αιώνα, βρέθηκαν κομμάτια από ψηφιδωτά και μερικές κολώνες. Οι πρώτες επίσημες αρχαιολογικές ανασκαφές διεξήχθησαν αργότερα, αυτόν τον αιώνα. Οι πρώτες επαγγελματικές ανασκαφές έγιναν το 1929 και το 1935-1939. Οι τελευταίες μεγάλες ανασκαφές έλαβαν χώρα κατά την περίοδο 1950-1960.
12590181184_a83a5bbcff_b
Η βίλα χτίστηκε σε τέσσερις βασικές ενότητες: η κύρια είσοδος με τα ιαματικά λουτρά, ένα περιστύλιο με καθιστικό και δωμάτια, τα ιδιωτικά δωμάτια του ιδιοκτήτη, μια αίθουσα δεξιώσεων, μια τραπεζαρία και την ελλειπτική αυλή. Τα εκτενή και καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά ψηφιδωτά κατανέμονται σε έκταση 3.500 τετρ. μέτρων.
800px-Villa14(js)
14188549208_c81c73ba01_b
Φωτογραφία   stijn
Έργα πιθανόν καλλιτεχνών από τη βόρεια Αφρική, τα εξαιρετικά ψηφιδωτά έχουν ως θέμα τους ομηρικές περιπέτειες, μυθολογικές σκηνές, όπως οι άθλοι του Ηρακλή, αλλά και απεικονίσεις από την καθημερινή ζωή. Διάσημο είναι το ψηφιδωτό με το ανεπίσημο όνομα “Τα κορίτσια με τα μπικίνι”-ένα ψηφιδωτό που βρίσκεται στο πάτωμα της Αίθουσας των Δέκα Κοριτσιών, που απεικονίζει νεαρά κορίτσια να αθλούνται σε διάφορα αθλήματα, όπως άρση βαρών, δισκοβολία, τρέξιμο. Οι ειδικοί ονόμασαν το ψηφιδωτό αυτό “Στέψη του Νικητή”. Εξίσου διάσημο είναι και το ψηφιδωτό που απεικονίζει το κυνήγι άγριων ζώων, το οποίο βρίσκεται στον Διάδρομο του Μεγάλου Κυνηγιού.
1024px-Villa_romana_bikini_girls
Φωτογραφία andrewmalone

Σύμφωνα με την Ουνέσκο, η βίλα Romana del Casale αποτελεί το υπέρτατο παράδειγμα πολυτελούς ρωμαϊκής βίλας, η οποία απεικονίζει γραφικά την κυρίαρχη κοινωνική και οικονομική δομή της εποχής της. Τα ψηφιδωτά που την διακοσμούν είναι εξαιρετικά για την καλλιτεχνική τους ποιότητα, την πρωτοτυπία τους, καθώς και την έκτασή τους.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση