Τα μάτια σας δείχνουν αν αντέχετε τον πόνο

Τα μάτια σας δείχνουν αν αντέχετε τον πόνο
Spread the love

amazing-eyes-photoshop-780x407

Η δρ Inna Belfer, ερευνήτρια Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με μπλε ή πράσινα μάτια έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διαχειρίζονται καλύτερα τον πόνο απ” ό,τι οι γυναίκες με καστανά.

Ο ανθρώπινος πόνος συσχετίζεται με πολλαπλούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και το χρώμα των μαλλιών. Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει παλαιότερα ότι τα κόκκινα μαλλιά σχετίζονται με αυξημένη αντίσταση στα αναισθητικά φάρμακα και με αυξημένο άγχος, ενώ το πιο σκούρο χρώμα των ματιών συνδέεται με αυξημένη φυσιολογική αντιδραστικότητα και μεγαλύτερη διαστολή της κόρης από τη χρήση κάποιων φαρμάκων.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, η δρ Belfer και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 58 εγκύων, τις οποίες χώρισαν σε 2 κατηγορίες με βάση το χρώμα των ματιών τους: 24 γυναίκες στην ομάδα με καστανά μάτια και 34 γυναίκες με μπλε ή πράσινο χρώμα ματιών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον πόνο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό για την κάθε συμμετέχουσα καθώς και τη γενική τους διάθεση, την ποιότητα του ύπνου τους αλλά την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές που έφερε το παιδί στη ζωή τους (κυρίως σε θέματα συμπεριφοράς).

Τι ανακάλυψαν η Belfer και οι συνεργάτες της; Ότι οι γυναίκες με πιο ανοιχτό χρώμα ματιών (μπλε, πράσινο κ.λπ.) αντιμετώπισαν τον τοκετό καλύτερα. Όχι μόνο είχαν λιγότερο άγχος όταν γέννησαν, αλλά ήταν επίσης πιο απίθανο να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη γέννα (επιλόχεια κατάθλιψη).

Άλλοι ερευνητές στον ίδιο τομέα πιστεύουν ότι τα γονίδια που συνδέονται με τη μελανίνη μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που το άτομο βιώνει τον πόνο. Αυτή η χρωστική ουσία, η οποία υπάρχει στον εγκέφαλο, συνδέεται με το πιο σκούρο χρώμα ματιών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην 33η Επιστημονική Σύνοδο της American Pain Society.

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση