Παναγιώτης Παπαλάμπρος: Στένωση και απόφραξη του τραχήλου

Παναγιώτης Παπαλάμπρος: Στένωση και απόφραξη του τραχήλου
Spread the love

papalampros

 

Στένωση είναι η μερική σύγκλειση του τραχηλικού σωλήνα ενώ απόφραξη είναι η πλήρης απόφραξη αυτού.

Μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να είναι επίκτητη βλάβη δηλαδή να δημιουργήθηκε μετά την γέννηση, λόγω  λοιμώξεων, καρκίνου του τραχήλου, ακτινοβολία, έλλειψη οιστρογόνων καθώς και μετά από επεμβάσεις στον τράχηλο.

Αποτέλεσμα της στένωσης είναι η υπογονιμότητα λόγω της παραγωγής κακής ποιότητας τραχηλικής βλέννας με αποτέλεσμα την υπολειπόμενη κινητικότητα του σπέρματος.

Στην δε περίπτωση όπου υπάρχει απόφραξη του τραχήλου και η γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ηλικία δεν μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη λόγω του ότι το σπέρμα δεν μπορεί να διέλθει του τραχήλου και να συναντήσει το ωάριο. Εκτός από την υπογονιμότητα κύριο πρόβλημα εδώ είναι ο έντονος πόνος που νοιώθει η γυναίκα κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Το αίμα δεν μπορεί να βγει, συσσωρεύεται στην μήτρα (αιματόμητρα) και προκαλεί έντονο πόνο.
Η θεραπεία της στένωσης γίνεται με την διαστολή του τραχηλικού στομίου η οποία συνήθως επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικών διαστολέων που εισάγονται στον τράχηλο. Για την αποφυγή της διάτρησης της μήτρας η τεχνική γίνεται με την ταυτόχρονη χρήση υπερήχου ή μετά από υστεροσκόπηση. Η θεραπεία της απόφραξης μπορεί να γίνει κάποιες φορές με την αφαίρεση του αποφραγμένου τμήματος με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Dr. Παναγιώτης Παπαλάμπρος, MD, BMS, DFFP, BSCCP, CCST

Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος

Ειδικός Λαπαροσκόπος

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση