ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ – Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ – Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της
Spread the love

ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ -  ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ Κ. ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press η βιογραφία ενός μύθου, της Σοφίας Βέμπο, που αγαπήθηκε, τιμήθηκε και αποθεώθηκε από έναν ολόκληρο λαό όσο καμιά άλλη τραγουδίστρια.

Μια πολυτελής έκδοση (408 σελ.) για τη ζωή και την καριέρα της κορυφαίας τραγουδίστριας μέσα από πλούσιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό. Το βιβλίο περιλαμβάνει CD με 24 ανέκδοτα τραγούδια της.

Ακόμα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθεται μόνιμα μια μεγάλη γκάμα από κειμήλια της Σοφίας Βέμπο (συλλογή Κατερίνας Κ. Πετρίδου).

Τα τραγούδια της Βέμπο σαν χείμαρρος απλώνονταν σε κάμπους και βουνά, αγκάλιαζαν πόλεις και χωριά, σύνορα και μετόπισθεν, έμπαιναν σε στρατώνες και νοσοκομεία και γέμιζαν δύναμη έναν ολόκληρο λαό.

VEBO_010Η έκδοση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στη Σοφία Βέμπο, που υπήρξε τραγουδίστρια σηματωρός μιας ολόκληρης εποχής και έγινε μύθος, συνδέοντας τη φωνή της με το έπος και τη δόξα του ’40. Στο βιβλίο συγκεντρώνεται πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, ολόκληρη η αυτοβιογραφία της -όπως δημοσιεύτηκε σε 62 συνέχειες στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ»- καθώς και φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση των κειμηλίων της στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμα τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών της, καθώς και πολλές παρτιτούρες, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στο ρεπερτόριό της, στις παραστάσεις και τις συναυλίες που έδωσε, στην οικονομική της συνεισφορά στην πατρίδα, στο υλικό του ραδιοφωνικού σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων που μετέδιδε τα τραγούδια της ακατάπαυστα, στα χρόνια της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής, στο θέατρό της, στις τρεις ταινίες που γύρισε, στη συναυλία του Παλέ ντε Σπορ και στη σχέση της με τον Μίμη Τραϊφόρο.

Ακόμα ένα CD με 24 τραγούδια έρχεται να συμπληρώσει την έκδοση.

Έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξε η μακροχρόνια φιλία της συγγραφέως με τη Σοφία Βέμπο, μια φιλία που διατηρήθηκε ασκίαστη για 28 ολόκληρα χρόνια. Το υλικό που συνέλεγε με υπομονή και επιμονή για χρόνια η Κατερίνα Πετρίδου, από θαυμασμό στο πρόσωπο της τραγουδίστριας, εκτίθεται μόνιμα (από το 2005) στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η συλλογή αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα της Βέμπο, παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, σπάνια προγράμματα θεάτρου, χειρόγραφα, γράμματα, λευκώματα, θεατρικά κοστούμια, καθημερινά φορέματα και παπούτσια, δημοσιεύσεις και κριτικές, καθώς και ανέκδοτες στρατιωτικές και θεατρικές φωτογραφίες.

Με βάση τις προσωπικές αναμνήσεις, σε συνδυασμό με τα θυμητάρια μιας σπουδαίας πορείας, έγινε πραγματικότητα η προσέγγιση της ζωής και της καριέρας της μεγάλης αυτής κυρίας του ελληνικού πενταγράμμου, που κατόρθωσε να γίνει και να παραμείνει το σύμβολο ενός ολόκληρου λαού, τόσο σε εθνικό όσο και καλλιτεχνικό επίπεδο, ξεπερνώντας την έννοια του εφήμερου.

Την έκδοση προλογίζουν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση