Σημαντικές αλήθειες που έμαθα από την 6χρονη κόρη μου

Σημαντικές αλήθειες που έμαθα από την 6χρονη κόρη μου
Spread the love

sureal102-612x382

Συχνά σκέφτομαι ότι η ανατροφή των παιδιών είναι μια πνευματική διαδικασία. Αυτό το πιστεύω εν μέρει επειδή χρειάζεται τεράστια υπομονή και επίγνωση, αλλά και επειδή τα παιδιά μου αποτελούν κυριολεκτικά τους κυριότερους πνευματικούς μου δασκάλους.

Η σοφία που πηγάζει από την 6χρονη κόρη μου Nava είναι πιο βαθιά από τη διδασκαλία οποιουδήποτε γκουρού και είμαι σίγουρη ότι δεν το πιστεύω απλώς επειδή είμαι η μητέρα της…

1. «Προτιμώ να είμαι ευτυχισμένη».

Μια μέρα, η Nava μου είπε ότι συχνά παίζει μόνη της στο προαύλιο του σχολείου επειδή τα άλλα παιδιά δεν την καλούν στα παιχνίδια τους. Ως μητέρα που θέλει να προφυλάξει το παιδί της από τυχόν εμπειρίες απόρριψης, στενοχωρήθηκα πολύ όταν το άκουσα αυτό. Όταν όμως ρώτησα τη Nava αν αυτή η κατάσταση την ενοχλεί, μου απάντησε απλώς ότι «θα μπορούσα να είμαι λυπημένη, αλλά εγώ προτιμώ να νιώθω χαρούμενη».
Ύστερα η Nava μου διηγήθηκε τα παιχνίδια που παίζει μόνη της κι ότι τουλάχιστον είναι ήσυχα και γαλήνια όταν είναι μόνη. Ήταν σαφές ότι όλα εκείνα που εγώ θεωρούσα απαράδεκτα, στην πραγματικότητα δεν επηρέαζαν καθόλου το κοριτσάκι μου μόνο και μόνο επειδή πίστευε ότι η ευτυχία της είχε τόσο μεγάλη σημασία για εκείνη που δεν ήθελε να αφήσει κανέναν να της τη χαλάσει.

2. «Αυτή είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου».

Πρόσφατα, μέσα από την πόλη μας πέρασαν σμήνη από πεταλούδες προκειμένου να μεταναστεύσουν για τον χειμώνα και κάποιες σταμάτησαν πάνω στα λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας. Όταν η Nava τις ανακάλυψε να φτερουγίζουν τριγύρω, στάθηκε ακίνητη για πολλή ώρα παρακολουθώντας τις με δέος. Όταν την πλησίασα, μου ψιθύρισε «Αυτή είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου».
Όταν σκέφτομαι την καλύτερη ημέρα της ζωής μου, μου έρχεται στο μυαλό η ημέρα του γάμου μου, μια μέρα που πάντοτε θα θεωρώ στερεότυπα ως την καλύτερη και που καμία άλλη δεν μπορεί να ξεπεράσει. Να όμως που η κόρη μου ενθουσιάστηκε τόσο πολύ ανακαλύπτοντας τις πεταλούδες που το σήμερα είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής της. Και είναι πολύ πιθανό ότι το αύριο θα είναι επίσης η καλύτερη ημέρα της ζωής της.

3. «Αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο απ’ όλους».

Κάποια μέρα η κόρη μου μου έδωσε από εκείνες τις μεγάλες αγκαλιές, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε «Μαμά, εσύ ο μπαμπάς και η αδελφή μου είστε η δεύτερη μεγάλη αγάπη μου, γιατί αγαπάω τον εαυτό μου περισσότερο απ’ όλους».
Εκείνη τη στιγμή δεν θα μπορούσα να νιώσω πιο υπερήφανη. Με κάποιο τρόπο, η 6χρονη κόρη μου κατάφερε να συνειδητοποιήσει κάτι για το οποίο πολλοί από εμάς ξοδεύουμε χιλιάδες δολάρια σε μαθήματα αυτοβοήθειας, θεραπείας και βιβλία: η αγάπη για τον εαυτό μας είναι πραγματικά η πιο σημαντική.

4. «Υπάρχει μαγεία παντού».

Στη Nava αρέσει να κοιτάζει τα σύννεφα, να ψάχνει τριφύλλια με 4 φύλλα, να παρατηρεί τα σκουλήκια και τα σαλιγκάρια και να μυρίζει κάθε λουλούδι που βρίσκει. Πάντοτε αναφωνεί με ενθουσιασμό «Βλέπω ένα αεροπλάνο!» ή χαίρεται όταν ανακαλύπτει μια πασχαλίτσα. Γι’ αυτήν, όλα τα πράγματα είναι γεμάτα μαγεία. Μου λέει «Υπάρχει μαγεία παντού μαμά, απλώς πρέπει να ανοίξεις τα μάτια σου και να τη δεις».
Η κόρη μου είναι ένας οξυδερκής παρατηρητής του περιβάλλοντος, αλλά ο κόσμος που αντιλαμβάνεται είναι πολύ πιο μαγευτικός από εκείνον που βλέπω εγώ. Για τη Nava, ένας κύκλος από μανιτάρια είναι ένα δαχτυλίδι από νεράιδες, ένα πουλάκι κολιμπρί ένας άγγελος που μας φέρνει ευλογία και ένα αστέρι μια ευκαιρία να κάνει μια ευχή. Η Nava λέει ότι ο κόσμος της είναι μαγικός και μέσα από τα δικά της μάτια η μαγεία δεν είναι μόνο κάτι εφικτό, είναι κάτι που πρέπει να το περιμένουμε να συμβεί.

5. «Θέλω να βοηθάω τους άλλους ανθρώπους».

Η Nava με ρώτησε πρόσφατα αν θα μπορούσε να πάρει τη σακούλα της ανακύκλωσης που σκόπευα να πετάξω. Όταν τη ρώτησα γιατί, μου είπε ότι ήθελε να τη μετατρέψει σε έργο τέχνης για να το πουλήσει και να δώσει τα χρήματα στους φτωχούς: «Εμείς έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν και θέλω να τους βοηθήσω. Ίσως πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα ή ρούχα κι εγώ μπορώ να τους δώσω τα χρήματα».

Οφείλω να ομολογήσω, νιώθοντας και λίγο ένοχη, ότι η Nava δεν κληρονόμησε αυτή τη νοοτροπία από εμένα. Μπορώ να βρω άπειρες δικαιολογίες ότι είμαι απασχολημένη ή δυσκολεύομαι να βρω χρήματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτω πολύ χρόνο ή χρήματα στον εθελοντισμό. Κατά κάποιο τρόπο όμως η Nava συνειδητοποίησε ότι είναι πιο τυχερή από πολλούς άλλους και θέλει να χρησιμοποιήσει την καλή τύχη της για να τους βοηθήσει.

6. «Η αγαπημένη στιγμή της ημέρας μου είναι τώρα».

Ένα βράδυ, καθώς έβαζα τη Nava στο κρεβάτι, τη ρώτησα ποια ήταν η αγαπημένη στιγμή της ημέρας της. «Η αγαπημένη μου στιγμή είναι το τώρα», μου είπε. Εμείς οι μεγάλοι κάνουμε διαλογισμό, κάνουμε υποχωρήσεις, λέμε προσευχές μάντρα και προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να ζει τη στιγμή, να σταματάμε να αναμασάμε το παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον. Αλλά χωρίς καθόλου προσπάθεια, η κόρη μου ζει αυτή τη στιγμή. Κι εκείνη η στιγμή, κάθε στιγμή, είναι η αγαπημένη της.

Άρθρο της Kaia Roman
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση