Σεληνιακές Φάσεις & το πέρασμα της Σελήνης από τα Ζώδια

Σεληνιακές Φάσεις & το πέρασμα της Σελήνης από τα Ζώδια
Spread the love

Του Κωνσταντίνου Πάππα

Η Σελήνη είναι ο δορυφόρος της Γης με τροχιά: 384.400 χιλιομέτρων και διάμετρο: 3476 χιλιομέτρων. Από τα Αρχαία χρόνια δημιουργήθηκαν άπειροι μύθοι, θρύλοι και λατρείες γύρω απ’ τη σελήνη. Οι άνθρωποι απέδιδαν στη Σελήνη Θεϊκές ικανότητες και την λάτρευαν σαν Θεότητα, πίστευαν ότι είχε δικιά της βούληση και συμβόλιζε την γέννηση, τον θάνατο αλλά και την αναγέννηση. Οι Αρχαίοι λαοί ακολουθούσαν τις φάσεις της και οργάνωναν την ζωή τους με βάση τον κύκλο της, έκαναν πολλές γιορτές και τελετές αφιερωμένες στη Σελήνη για να έχουν εύνοια, αφθονία, γονιμότητα και καλή σπορά.

Οι δύο πιο θεμελιώδεις ενέργειες σε έναν γενέθλιο χάρτη είναι ο Ήλιος και η Σελήνη. Ο Ήλιος μας δίνει την αίσθηση της προσωπικότητας και του σκοπού, ενώ η Σελήνη μας παρέχει τη δεκτικότητα και την εφαρμογή του σκοπού μας. Η Σελήνη είναι το πιο κοντινό ουράνιο σώμα ελέγχει όλα τα υγρά στοιχεία, καθώς και τη ροή του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, τη διάθεση και το ψυχισμό μας. Καθώς η Σελήνη διανέμει το φως του ήλιου κάθε βράδυ, βιώνουμε αυτή την συντροφική σχέση που έχουν μεταξύ τους και μπορούμε να κατανοήσουμε τη σύνδεσή τους, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Αστρολογικά η Σελήνη συνδέεται με τη ψυχή, την θηλυκή ενέργεια, τη μητέρα, τα συναισθήματα μας και τον πνευματικό μας κόσμο. Κυβερνά το υποσυνείδητο (ασυνείδητο), τη μνήμη, το θηλυκό αρχέτυπο, τα βαθύτερα ένστικτα και συναισθήματά μας. Η Σελήνη επηρεάζει τον άνθρωπο όχι μόνο σε πνευματικό επίπεδο, αλλά και σε σωματικό αφού το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 75% νερό, που είναι το στοιχείο που κυβερνά και επηρεάζει περισσότερο η Σελήνη.

Σε σωματικό επίπεδο επηρεάζει το στομάχι, το αναπαραγωγικό σύστημα, τη κοιλιακή χώρα, τη λέμφο, τους αδένες και γενικά όλα τα υγρά που υπάρχουν στο σώμα μας. Η Σελήνη ανάλογα με την θέση και τη φάση που έχει στο γενέθλιο χάρτη σας, σας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά, μπορεί σας δώσει πολλά χαρίσματα, πνευματικές δυνατότητες και προϋποθέσεις για την ψυχική, πνευματική και σωματική σας υπόσταση αλλά και εμπόδια και δυσκολίες σε ορισμένους τομείς, ανάλογα με τον που βρίσκεται και τι όψεις έχει. Κάθε βράδυ μια διαφορετική ποσότητα του φωτός εκπέμπεται από τη Σελήνη, κάνει ένα κύκλο είκοσι οκτώ ημερών και η διαδρομή της χωρίζεται σε οκτώ φάσεις. Οι 8 φάσεις της είναι οι εξής: 1)Νέα Σελήνη, 2)Αύξων Μηνίσκος, 3)Πρώτο τέταρτο, 4)Αύξων Αμφίκυρτος, 5)Πανσέληνος, 6)Φθίνων Αμφίκυρτος, 7)Τελευταίο τέταρτο, 8)Φθίνων Μηνίσκος. Κάθε φάση διαρκεί περίπου 3,5 μέρες. Οι φάσεις αυτές έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν όλη τη ζωή στον πλανήτη μας. Εδώ θα αναλύσουμε τις 4 κύριες φάσεις της Σελήνης.

Αντιστοιχίες της Σελήνης

Κυβερνήτης: Καρκίνος

Έξαρση: Ταύρος

Αδυναμία: Αιγόκερως

Πτώση: Σκορπιός

Λέξεις-κλειδιά: Μητέρα, θηλυκό, ψυχή, συναίσθημα, γονιμότητα

Χρώματα: Λευκό, ασημί, γαλάζιο

Πέτρες/Κρύσταλλοι: Οπάλιο, φεγγαρόπετρα, μαργαριτάρι, λευκός χαλαζίας

Μέταλλα: Ασήμι

Φυτά/Βότανα: Γιασεμί, τριαντάφυλλο, λοτός, κρίνο, αλθαία.

 

Οι 4 κύριες Φάσεις της Σελήνης

Νέα Σελήνη– Η Σελήνη είναι 0-45 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο

Η πρώτη φάση είναι η Νέα Σελήνη κατά την οποία η Σελήνη δεν εκπέμπει κανένα φως, και έτσι αρχίζει ο κύκλος της. Κατά τη διάρκεια της Νέας Σελήνης είναι πολύ καλό να γίνονται νέα ξεκινήματα, ευνοεί κάθε αλλαγή, είτε αφορά την υλική υπόσταση του ανθρώπου είτε τη πνευματική. Κατά την περίοδο αυτή καλό είναι να σπείρουμε ότι θέλουμε να θερίσουμε αργότερα. Το παλιό αντικαθιστάται με νέες προσεγγίσεις που αποκτήθηκαν μέσω της έμπνευσης και της ενέργειας που εκπέμπεται στη φάση αυτή. Είναι μια καλή φάση για ξεκούραση, για να απαλλαγούμε από κάθε τι παλιό που δεν χρειαζόμαστε, ήρθε η στιγμή να κάνουμε νέα ξεκινήματα, την αρχή ενός νέου κύκλου και να οραματιστούμε τους στόχους μας, να κάνουμε σχέδια για τον μέλλον. Καλό είναι να ξεκινάμε καινούργια πράγματα σε αυτή τη φάση της Σελήνης γιατί είναι σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσουν.
Σε αυτή τη φάση μπορεί να αισθάνεστε αρκετά ευαίσθητοι, σκεπτικοί και δημιουργεί μια αίσθηση εσωστρέφειας και ενδοσκόπησης. Η ενέργεια σας δεν είναι τόσο ισχυρή και μπορεί να νιώσετε κόπωση, ανάγκη για ξεκούραση και στοχασμό.

 

Γέμιση– Η Σελήνη είναι 45-90 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο (Αύξων Μηνίσκος)

Η Γέμιση είναι μία φάση, όπου η Σελήνη μας δίνει μια υπέροχη ενέργεια ώστε να ανθίσει ο σπόρος που έχουμε φυτέψει κατά τη Νέα Σελήνη. Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα είναι στα ύψη, κάθε τι μπορεί να βελτιωθεί και να προοδέψει. Σε αυτή τη φάση μπορεί να οργανωθούν πολύ καλά σχέδια και επιθυμίες που θέλουμε να υλοποιήσουμε, όπως και οτιδήποτε χρειάζεται μελέτη και καλή οργάνωση, ευδοκιμεί την ανάπτυξη και την επέκταση. Τα πάντα ανθίζουν σε αυτή τη περίοδο.

Πανσέληνος– Η Σελήνη είναι 180-225 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο

Η φάση της πανσελήνου είναι η ολοκλήρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι καρποί που έχουμε σπείρει επιτέλους καρποφορούν. Η Σελήνη σε αυτή τη φάση μας χαρίζει όλο της το φως και την ενέργειά της, είναι στο απόγειό της και μας επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη φάση. Τα πάντα εδώ παίρνουν σάρκα και οστά, ολοκληρώνονται.

Χάση– Η Σελήνη είναι 225-270 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο (Φθίνων Αμφίκυρτος)

Η Χάση φάση είναι η συγκομιδή, αυτή είναι η στιγμή της μετάβασης. Το φως του φεγγαριού αρχίζει και ελαττώνεται και σιγά-σιγά προς το τέλος της φάσης αυτής θα εμφανιστεί το σκοτάδι. Η αλλαγή είναι στον αέρα αν και δεν είναι ακόμα συνειδητή επιλογή σε αυτή τη φάση. Μπορεί να αισθανόμαστε ανικανοποίητοι με κάποιες καταστάσεις ή γεγονότα και πως κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Παλιά θέματα και εκκρεμότητες μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο για να επανεξεταστούν. Δεδομένου ότι αυτή η φάση εξελίσσεται είναι πιθανόν να αισθανθούμε την ανάγκη για απομόνωση και ενδοσκόπηση. Η φάση αυτή, είναι μια στιγμή διαλογισμού, εσωτερικής αναζήτησης και εσωτερικού διαλόγου. Είναι μια εποχή μετάβασης.

Όλοι γεννιόμαστε κάτω από την επιρροή μιας από τις φάσεις της Σελήνης. Η μοίρα κατά την οποία βρίσκεται θα εντοπίσει την έντασή της αλλά και τα χαρακτηριστικά της.

Σελήνη Κενή Πορείας

Όταν η Σελήνη εισέρχεται σε ένα καινούργιο ζώδιο το διάστημα της μετάβασής της από το ένα ζώδιο στο άλλο ονομάζεται σελήνη κενη πορείας, αυτ μπορεί να διαρκέσει μόλις λιγα λεπτά ή μέχρι το πολύ 2 μέρες. Είναι ένα διάστημα που συστήνεται για να βάλουμε σε τάξη τη σκέψη μας, να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας, να διαλογιστούμε, να συγκεντρώσουμε την ενέργεια μας, να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, να κάνουμε έναν απολογισμό. Όχι όμως για να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση ή να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ή να είναι λανθασμένο ή να μην μας βγει σε καλό είτε τώρα είτε σε βάθος χρόνου!

 

  Κωνσταντίνος Πάππας
Δρ. Φιλοσοφίας – Παραψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση