Σαμανισμός

Σαμανισμός
Spread the love

samanoi

Ο Σαμανισμός είναι βαθιά συνδεδεμένος με τη φύση, τη γη και το σεβασμό προς όλα τα ζωντανά πλάσματα. Για έναν Σαμάνο τα ζώα, τα φυτά, τα άστρα και όλη η πλάση είναι άρρητα συνδεδεμένη και αντιλαμβάνεται την αλληλουχία αλλά και τη σύνδεση μεταξύ τους. Η λέξη “σαμάνος” προέρχεται τη σανσκριτική λέξη «shramana» και σημαίνει ασκητική. Ο Σαμανισμός υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως οι ρίζες του είναι τουλάχιστον 30.000 χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο. Υπήρξε η κύρια μορφή λατρείας αλλά και θεραπείας κατά την Παλαιολιθική Εποχή. Από τα αρχαία κείμενα της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, και της Ελλάδας, τεκμηριώνεται ότι οι πρώτοι ιατροί ήταν σαμάνοι.

samanoi1

Ο Σαμανισμός είναι ένα πνευματικό μονοπάτι, ένας τρόπος ζωής και ένας τρόπος θεραπείας που μας συνδέει με την φύση μας, ώστε να αποκτήσουμε ισορροπία και αρμονία με όλα τα έμβια όντα. Ο Σαμανισμός πιστεύει ότι όλοι και όλα έχουν ένα πνεύμα το οποίο είναι ένα μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου, και ότι τα πνεύματα επηρεάζουν όλες τις εκδηλώσεις. Ο Σαμάνος έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τον αιθερικό κόσμο μέσω μιας κατάστασης τράνς (trance), ενώ έχει πλήρη έλεγχο της συνειδητότητάς του.  Μπορεί επίσης να δημιουργεί διαυγή όνειρα κάτι που σήμερα ονομάζεται ‘εξωσωματικές εμπειρίες’. Οι Σαμάνοι επικοινωνούν με πνεύματα οδηγούς ή βοηθούς για να τους καθοδηγήσουν στο πνευματικό κόσμο, στη θεραπεία,  και στη μαντεία του μέλλοντος. Ο ρόλος του σαμάνου ποικίλει από πολιτισμό σε πολιτισμό, σε μερικούς πολιτισμούς η σαμανική ιδεολογία, οι τεχνικές και οι τελετουργίες κυριαρχούν στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ σε άλλες αποτελεί δευτερεύουσα επιρροή. Η ίδια η λέξη σαμάνος έχει προέλευση σανσκριτικά και σημαίνει ασκητική.

Η γνώση και η σοφία του Σαμανισμού περνάει από γενιά σε γενιά από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Σαμανισμός ασκείται απ’ την αρχή του χρόνου, έγινε η βάση για πολλές μετέπειτα πρακτικές και θρησκείες. Σήμερα, υπάρχει μια ραγδαία αύξηση ενδιαφέροντος για τον σαμανισμό. Ασκείται από θεραπευτές, γιατρούς, χειροπράκτες, και πολλούς άλλους θεραπευτές. Ο Σαμανισμός επιδιώκει τη σύνδεση με τη φύση και όλη τη δημιουργία. Ο όρος «σαμανισμός» σήμερα χρησιμοποιείται συχνά ως γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ποικιλία από πνευματικές πρακτικές, οι σαμάνοι είναι ενδιάμεσοι ή αγγελιοφόροι μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του κόσμου των πνευμάτων. Περιοχές όπως το Θιβέτ, η Βόρεια και Νότια Αμερική και διάφορες αφρικανικές φυλές, κρατούν ακόμα τις παραδόσεις του Σαμανισμού μέχρι και σήμερα. Οι Σαμάνοι θεραπεύουν τις παθήσεις του σώματος με την επούλωση της ψυχής. Είναι η παλαιότερη διαδικασία επούλωσης του ατόμου και επαφής του με τη δημιουργία.

Ο Σαμανισμός είναι ένας τρόπος ζωής και ένα πνευματικό μονοπάτι αρκετά δύσκολο για όποιον επιλέξει να το βαδίσει. Απαιτεί μεγάλη αφοσίωση ώστε να καταφέρει κάποιος να φτάσει στο πνευματικό επίπεδο ενός Σαμάνου, και να  ενσωματωθεί με τη πλάση, το πνευματικό κόσμο και το σύμπαν. Δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει κάποιος Σαμάνος με εύκολο τρόπο, εύκολος τρόπος δεν υπάρχει. Ίσως να αληθεύει πως Σαμάνος γεννιέσαι δεν γίνεσαι.

 

Άρθρο του Κ. Κων/νου Πάππα για το  “Εμείς”.

 

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση