Ψυχολογικές αλήθειες για την ευτυχία και το άγχος

Ψυχολογικές αλήθειες για την ευτυχία και το άγχος
Spread the love

psuxologikes_alitheies_gia_tin_eutuxia_kai_to_agxos_1Τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι θα πίστευαν ότι η μουσική απλώς αλλάζει τη διάθεσή μας, την επόμενη στιγμή έρευνες πιστοποιούν την επίδρασή της στην αλλαγή της αντίληψης για τη ζωή. Αν, πάλι, ξοδέψεις χρήματα για τους φίλους σου, μάθε ότι θα είσαι ευτυχισμένος. Γι’ αυτό, λοιπόν, γίνε ανοιχτοχέρης! Αυτά τα στοιχεία και άλλα πέντε ακολουθούν παρακάτω προκειμένου να γίνεις ευτυχισμένος χωρίς άγχος στη ζωή σου.

1. Η μουσική επηρεάζει την προοπτική σας

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Groningen έδειξε ότι η μουσική έχει μια δραματική επίδραση στην αντίληψή σας. Η μουσική δεν είναι μόνο σε θέση να επηρεάσει τη διάθεσή σας, μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen. Η μουσική και η διάθεση συνδέονται στενά μεταξύ τους, ένα χαρούμενο τραγούδι σας πλημμυρίζει με χαρούμενα συναισθήματα. Ωστόσο, όπως οι αλλαγές στη διάθεση επηρεάζουν όχι μόνο το πώς αισθάνεστε, μπορούν επίσης να αλλάξουν την αντίληψή σας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τα χαρούμενα πρόσωπα, εάν αισθάνονται ευτυχείς οι ίδιοι.

2. Όσα περισσότερα χρήματα ξοδεύετε για τους φίλους σας, τόσο περισσότερο ευτυχισμένοι είστε

Ο Norton, αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ στο Harvard Business School σημειώνει: «Δείξαμε στον τομέα της έρευνας ότι δίνοντας χρήματα στους φίλους πραγματικά νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι». Ένας από τους λόγους είναι ότι η προσφορά δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς. Εάν έχετε ένα ωραίο αυτοκίνητο και ένα μεγάλο σπίτι σε ένα νησί για εσάς, εσείς δεν πρόκειται να είστε ευτυχείς, επειδή χρειαζόμαστε ανθρώπους χαρούμενους. Προσφέροντας στους φίλους σας υλικά αγαθά δημιουργείτε μία σύνδεση, και αυτά τα πράγματα οδηγούν προς την ευτυχία.

3. Ξοδέψτε χρήματα για την εμπειρία και όχι για υλικά αγαθά για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

psuxologikes_alitheies_gia_tin_eutuxia_kai_to_agxos_2Ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας δείχνει ότι η σπατάλη χρημάτων για την ακίνητη περιουσία, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη επένδυση στην ικανοποίηση. Πράγματι, η συμβατική συμβουλή να περικόψετε τις διακοπές, το γεύμα σε εστιατόρια, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα για ένα σπίτι μπορεί πραγματικά να είναι

επιζήμια για την ευτυχία. Οι ειδικοί στην ευτυχία -ένα όλο και πιο δημοφιλές πεδίο επικεντρώθηκε στην επιστημονική κατανόηση της συναισθηματικής ευημερίας- λένε ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ξοδεύουν χρήματα για τις εμπειρίες αντί των υλικών αγαθών είτε πρόκειται για ένα νέο αυτοκίνητο είτε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα.

4. Τα παιδιά βιώνουν μεγάλο άγχος

Περίπου το ήμισυ του ανθρώπινου πληθυσμού υποφέρει από άγχος, κατάθλιψη ή στρέφεται σε κατάχρηση ουσιών.

Οι πιθανότητες είναι αρκετά υψηλές είτε εσείς είτε ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει μια ιστορία άγχους. Σε κάθε δεδομένο έτος, περίπου το 17% από εμάς έχει βιώσει μία αγχώδη διαταραχή, ενώ περίπου το 28% από εμάς θα βιώσει μια αγχώδη διαταραχή. Και, αν έχετε μια αγχώδη διαταραχή, τότε πιθανότατα έχετε δύο ή τρεις διαταραχές άγχους και, ενδεχομένως, κατάθλιψη. Οι πιο κοινές διαταραχές άγχους είναι η διαταραχή πανικού, η διαταραχή κοινωνικού άγχους, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η ειδική φοβία. Το 49% του γενικού πληθυσμού έχει μια ιστορία άγχους, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών ή μερικά από τα τρία μεγάλα προβλήματα.

5. Ορισμένες θρησκευτικές πρακτικές μειώνουν το στρες

Η Αμερικανική Ψυχιατρική έκδοση των εγχειριδίων Ψυχιατρικών Διαταραχών δείχνει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον διαλογισμό και την προσευχή έχουν λιγότερο άγχος.

6. Οι πιο αγχωμένοι άνθρωποι πάνω στη γη είναι ηλικίας…

psuxologikes_alitheies_gia_tin_eutuxia_kai_to_agxos_3Τα επίπεδα του άγχους για τους Αμερικανούς έχουν λάβει αποφασιστικά πτωτική στροφή στις ΗΠΑ, εκτός για τους νέους ενήλικες, των οποίων η πίεση είναι υψηλότερη από ό, τι το εθνικό πρότυπο, λέει μια έρευνα.
Οι ηλικίες 18-33 βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες. Το 39% σημειώνει ότι το άγχος τους έχει αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος, το 52% δηλώνει ότι το άγχος έχει στερήσει τον ύπνο τους. Και περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα αναφέρουν ότι επισκέφτηκαν κάποιον ειδικό είτε λόγω κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής.

7. Οι έξυπνοι άνθρωποι υποτιμούν τον εαυτό τους και οι αμαθείς άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι λαμπροί

Το Dunning-Kruger Effect είναι μια γνωστική προκατάληψη όπου ανειδίκευτα άτομα πάσχουν από απατηλή υπεροχή και λανθασμένη αξιολόγηση της ικανότητάς τους. Αυτό το σφάλμα οφείλεται σε μεταγνωστική αδυναμία του ανειδίκευτου να αναγνωρίσει την ανικανότητά του. Αντίθετα, άτομα με υψηλή ειδίκευση τείνουν να υποτιμούν τη σχετική αρμοδιότητά τους, υποθέτοντας ότι τα καθήκοντα τα οποία είναι εύκολα γι’ αυτούς είναι επίσης εύκολα για τους άλλους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής: «Η εσφαλμένη βαθμονόμηση των ανίκανων προέρχεται από ένα λάθος για τον εαυτό, ενώ η εσφαλμένη βαθμονόμηση του εξαιρετικά ικανού προέρχεται από ένα λάθος για τους άλλους».

Συντάκτης: Σάννα Νάνου
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση