Πόσο συμβάλλουν τα ροφήματα στις ημερήσιες θερμίδες μας;

Πόσο συμβάλλουν τα ροφήματα στις ημερήσιες θερμίδες μας;
Spread the love

poso-symvaloun-ta-rofimata-stis-imerisies-thermides-mas

Γνωρίζουμε και είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι πέρα από το νερό που αποτελεί τη βασική πηγή πρόσληψης υγρών, μπορούν να μας ενυδατώσουν και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το γάλα, το τσάι, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές. Πόσο συμβάλλουν, όμως, τα μη αλκοολούχα ροφήματα στις ημερήσιες θερμίδες μας; Παρατηρούνται διαφορές στην πρόσληψή τους το χειμώνα και το καλοκαίρι και, ποια είναι τα ροφήματα που επιλέγουν οι Έλληνες για την ενυδάτωσή τους; Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Τι έδειξε η μελέτη;
Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 984 άτομα, εκ των οποίων, τα 473 άτομα ερωτήθησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση ροφημάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και τα 511 άτομα κατά το χειμώνα. Βρέθηκε λοιπόν, ότι:

• Τα ροφήματα και ποτά συνεισφέρουν περίπου στο 25% της συνολικής ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης ημερησίως.

• Η πρόσληψη θερμίδων από ροφήματα το καλοκαίρι ήταν υψηλότερη από ό,τι το χειμώνα, ενώ επίσης ήταν υψηλότερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και για τις δύο εποχές.

• Ο καφές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα/ σοκολατούχο γάλα) και τα αλκοολούχα ποτά ήταν οι κύριες πηγές ενέργειας όσον αφορά σε ροφήματα και ποτά, παρέχοντας περίπου το 75% των θερμίδων που προέρχεται συνολικά από ροφήματα/ ποτά.

• Τα σακχαρούχα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των χυμών φρούτων, των μιλκ-σέικ, σορμπέ, τσάι και των αφεψημάτων συνεισφέρουν λιγότερο, περίπου κατά 25% από τις θερμίδες που προέρχεται από ροφήματα/ποτά.

Τελικά, ποια ροφήματα μας «δίνουν» περισσότερες θερμίδες;
Σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται ότι ορισμένα ροφήματα και ποτά που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και σε διάφορες μορφές, συμβάλλουν περισσότερο στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με κάποια άλλα. Όσον αφορά στα ροφήματα καφέ, ο λόγος για τον οποίο συμβάλλουν σημαντικά στις ημερήσιες θερμίδες μας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, είναι ότι τις περισσότερες φορές εμπλουτίζονται με σιρόπια, ζάχαρη, αφρόγαλα, σαντιγί, κρέμες, τα οποία προσδίδουν τις επιπλέον θερμίδες και αποτελούν συχνές επιλογές των Ελλήνων. Ωστόσο, όταν ο καφές δεν περιέχει τις παραπάνω προσθήκες ή περιέχει ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη ή το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, τότε δεν αποδίδει θερμίδες και μπορεί να συμπεριληφθεί στις light επιλογές ενυδάτωσης. Αντίστοιχα, το τσάι (ζεστό ή κρύο χωρίς ζάχαρη), η σόδα, τα αναψυκτικά light ή zero και φυσικά το νερό δεν περιέχουν θερμίδες, οπότε δεν συνεισφέρουν στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.

Ροφήματα
Ποσοστό κάλυψης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης Χειμώνας  – Ποσοστό κάλυψης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης Καλοκαίρι

Γάλα/ σοκολατούχο γάλα 6,6%   5%
Ροφήματα καφέ 7,9%   5,2%
Αλκοολούχα ποτά 2,6%   7,2%
Φυσικοί χυμοί 1,7%   2,7%
Αναψυκτικά 0,5%   2,8%

Γνωρίζετε ότι:
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) συστήνει ως επαρκή πρόσληψη νερού τα 2 και 2,5 λίτρα την ημέρα για ενήλικες γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού, των μη αλκοολούχων ροφημάτων όπως εκείνα που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και των στερεών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science), όλα τα μη αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με καφεΐνη, συμβάλλουν στην καθημερινή μας ενυδάτωση.

Οι ανάγκες μας σε υγρά αυξάνονται όταν έχουμε αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Το νερό, που αποτελεί το 50-60% του σωματικού βάρους, συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η πέψη, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ παράλληλα βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση