AAEAAQAAAAAAAABVAAAAJDMwNTQ0YjVlLWMxZTctNDQwOS1iZjM1LTBmMjU2YmNlMTY2MQ

Πως θα χτίσετε την παρουσία σας στο Facebook

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια εταιρεία πριν αποφασίσει εάν θα έχει παρουσία στον χώρο των social media, είναι να έχει χτίσει μια σταθερή και γερά δομημένη ταυτότητα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μια επιχείρηση/εταιρεία να χρησιμοποιεί το Facebook, καλό θα ήταν να στοχεύσει σε κοινό που «δημογραφικά» ενδιαφέρεται για το προϊόν που παρέχεται από το brand. Μια σωστή κίνηση θα ήταν να ξεκινήσει προσεγγίζοντας το κοινό που ασχολείται με τον κλάδο ή ακολουθεί ανταγωνιστές της εταιρείας.

Για να δει μια επιχείρηση αποτέλεσμα στο Facebook απαιτείται αρκετός χρόνος.. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι εάν η επιχείρηση σταματήσει να χτίζει το brand της, σύντομα θα χάσει ότι μέχρι εκείνη την ώρα είχε κερδίσει. Γι’αυτό, ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει εξ’ αρχής μια καλή στρατηγική για το “χτίσιμο” του brand.

Χρησιμοποιήστε κίνητρα για τα μέλη σας

Τα κίνητρα αυξάνουν την παρουσία ενός brand στο fb σχεδόν κατά 40%. Η παροχή κινήτρων που συνδέονται με την καμπάνια της εκάστοτε εταιρείας, οδηγεί τους καταναλωτές στο να νιώθουν πως «μοιράζονται» κάτι πολύτιμο. Τέτοια κίνητρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα εξής : εκπτωτικά κουπόνια, δωρεάν μεταφορικά, δείγματα ή δοκιμαστικά, όλα αυτά διακινούνται (shared) πιο συχνά!

Για να χρησιμοποιηθούν σωστά τα κίνητρα, οι εταιρείες πρέπει να βρουν χαμηλού κόστους προσφορές, τις οποίες θα προσφέρουν στο κοινό και θα είναι θελκτικές σε νέους πελάτες. Η εταιρεία, πριν προχωρήσει στην παροχή κινήτρων, θα πρέπει να έχει θεμελιώσει το brand της, και τα κίνητρα αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ειδικά στις online εταιρείες , που μπορεί να βιώνουν μεγάλη εισροή κόσμου και κινητικότητα.

Πλεονεκτήματα του Content Marketing

Το content marketing είναι πολύ σημαντικό σήμερα, διότι βοηθά μια εταιρεία να χτίσει την παρουσία του brand της, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να μοιράζονται το περιεχόμενο. Το content marketing είναι η τέχνη του να δημιουργείται περιεχόμενο θελκτικό και μοναδικό χωρίς να γίνεται κραυγαλέο. Ο πυρήνας του content marketing είναι η δημιουργία ενός έμπιστου brand, μιας πηγής την οποία το κοινό θα εμπιστεύεται όταν αναζητά πληροφορίες σχετικές με την επιχείρηση ή το προϊόν. Σωστά δομημένα content marketing άρθρα, είναι αυτά στα οποία έχει γίνει πρώτα ενδελεχής έρευνα, είναι στοχευμένα στο brand και πολλές φορές είναι συνδεδεμένα με πηγές με κύρος.

Το επιτυχημένο content marketing, εν τέλει, μεγαλώνει τη συνολική προβολή κατά τη διαδικασία του sharing. Μπορεί να δημιουργηθεί περιεχόμενο, που είναι ειδικά σχεδιασμένο να είναι θελκτικό στους χρήστες του fb κι έτσι να γίνεται sharing ανάμεσα σε πολλά μέλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να φέρνει το κοινό πίσω στην εταιρεία και στο brand και μέσα από το viral η εταιρεία να έχει πετύχει τους στόχους της. Το content marketing είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τα social media, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε πλατφόρμα, αλλά, ειδικά, στο fb είναι ιδανικό. Ένα σωστά δομημένο content marketing «κομμάτι» θα αναπτυχθεί μόνο του χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Πληρωμένη διαφήμιση στο Facebook

Η πληρωμένη διαφήμιση στο fb είναι ένα ακόμα εργαλείο για την αύξηση του brand awareness: Η διαφήμιση μπορεί να είναι στοχευμένη απευθείας σ’ ένα συγκεκριμένο κοινό κι έτσι επιτρέπεται η κίνηση στον δημογραφικό πυρήνα που έχει θέση σαν στόχο η εταιρία. Ακόμα κι αν μια πληρωμένη διαφημιστική καμπάνια στο fb είναι πιο ακριβή από μια καθαρά social media καμπάνια, κατά πάσα πιθανότητα θα αποδώσει περισσότερο μακροπρόθεσμα για μια εταιρεία που προσπαθεί να χτίσει την παρουσία του brand της.

Τέτοιου είδους καμπάνιες προϋποθέτουν ένα σταθερό brand και την τέλεια κατανόηση της πλατφόρμας. Αυτή η διαφήμιση θα μπορούσε να αποτελέσει το «γρανάζι» όχι μόνο για την παρουσία του εκάστοτε brand, αλλά και για τον προσηλυτισμό του κοινού, πράγμα που την καθιστά πολύ χρήσιμη σε εταιρείες που θέλουν να γίνουν γνωστές στον κόσμο και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Αυξήστε το engagement με τα μέλη σας

Η επιτυχία στο fb, προϋποθέτει από τους διαφημιστές να έχουν πολύ καλή γνώση για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας . Προσθέτοντας «σελίδες» στο fb και κρατώντας τες ενήμερες τακτικά, βεβαιώνουμε πως ο κόσμος θα τις επισκεφτεί ξανά και ξανά, με μεγάλη συχνότητα. Όσο πιο συχνά επισκέπτεται κάποιος τη σελίδα, τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα να μοιραστεί το περιεχόμενό της, ή να αγοράσει.

Τα groups είναι ένας ακόμα τρόπος να ενθαρρύνουμε τους χρήστες να συμμετάσχουν σε αυτό και συνήθως έχει το ίδιο αποτέλεσμα με ένα message board system. Ένα ανοιχτό group με θελκτικές πληροφορίες και ενεργούς εκπροσώπους της εταιρείας, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το brand της σελίδας αυτής, καθώς και για την επιχείρηση. Και πάλι όπως έχει ήδη αναφερθεί, το ποιοτικό περιεχόμενο είναι αυτό που ωθεί τους επισκέπτες να έρχονται ξανά και ξανά!

Με τα social media μπορεί μια επιχείρηση να μιλήσει ευθέως στους καταναλωτές ή στους πιθανούς πελάτες, για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Μην παραλείπετε αυτό το σημαντικό «συστατικό» για μια καμπάνια στα social media. Πολλές εταιρείες λαμβάνουν θετικές αξιολογήσεις, μιλώντας ανοιχτά στους πελάτες, για την ίδια την επιχείρηση και για τα προϊόντα της και δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο από αυτό, στο χτίσιμο ενός brand.

Επιπλέον, το Facebook δίνει μια ακόμα πολύ σημαντική ευκαιρία στους διαχειριστές των brands. Τους δίνει την ευκαιρία να μπορούν να παρακολουθούν τι λένε οι χρήστες σε σχέση με το brand του στο Facebook. To να μπορεί μια επιχείρηση να έχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα γίνει το brand της πιο θελκτικό και ποιες στρατηγικές λειτουργούν γι’αυτήν στα social media, είναι θέμα μείζονος σημασίας. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να γίνουν το «σκαλοπάτι» για να αναπτύξει το κάθε brand τη διορατικότητά του σε ποικίλες κατευθύνσεις σχετικά με την καμπάνια του στα social media.

Κάντε τα post σας να γίνονται viral

Το να μοιράζεται μια εταιρεία εικόνες, νέα, ιστορίες και συνδέσμους με το κοινό της, είναι ο τέλειος τρόπος για να έχει δωρεάν περιεχόμενο. Η δημιουργία ενός λογαριασμού στο fb ο οποίος θα ανανεώνει συχνά το περιεχόμενό του και θα διατηρείται ενεργός είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό μιας καμπάνιας στα social media. Υπάρχουν, βέβαια, στιγμές που είναι πιθανό να μη συμφέρει να δημιουργεί κανείς το δικό του περιεχόμενο. Αντίθετα, μπορεί κάποιος να συνδέσει κάποιο τριτογενές περιεχόμενο/πληροφορία που να «δένει» με το brand του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθιερώνει τη σελίδα αυτή ως αυθεντία στον τομέα της, να ενθαρρύνει τους αναγνώστες να δουν τη συγκεκριμένη σελίδα σαν μια διεξοδική πηγή και να μεγαλώσει το ποσοστό του υλικού στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Όταν ένας λογαριασμός στο fb παραμένει ενεργός, πρέπει ταυτόχρονα να είναι και δημιουργικός. Θα μπορούσε η κάθε εταιρεία να κάνει post και updates για projects που έχει στα σκαριά, ή να δώσει έμφαση σε πελάτες που έχουν εκφράσει μια καλή γνώμη για την ίδια την εταιρεία. Το πιο σημαντικό βήμα σε αυτό το τομέα, είναι να εξετάζονται διεξοδικά οι πηγές από τις οποίες η επιχείρηση «δανείζεται» ή μοιράζεται το το περιεχόμενό της. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μη στρέψετε με αυτό τον τρόπο το κοινό σε ανταγωνιστές, ή να συνδέσετε το όνομα της εταιρείας σας με κάποια πηγή αμφιλεγόμενης φήμης. Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε posts στο fb θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει τη στρατηγική σας όσον αφορά το ύφος, τον τρόπο και το περιεχόμενο των posts σας.

Ενημέρωση από τα στατιστικά (insights)

Είναι εξέχουσας σημασίας το να βλέπουμε ποιες στρατηγικές αποδίδουν και ποιες. Βάσει ερευνών το 70% των καταναλωτών εμπιστεύονται το brand που τους έχουν υποδείξει οι φίλοι και ο περίγυρός τους, μόνο όμως το 10% εμπιστεύεται το brand που έχει δει μόνο σε διαφήμιση. Γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό το ποιοτικό περιεχόμενο που γίνεται share. Δεν είναι, βέβαια, πάντα δυνατό να προβλέψει κανείς ποιο περιεχόμενο θα αποδειχτεί πως είναι δημοφιλές.

Το internet είναι ένα πολύπλοκο μέρος. Η προσεκτική αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων, είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωρίσει ποιες είναι οι καλύτερες και πιο αποδοτικές καμπάνιες. Στην αρχή θα υπάρχει η αίσθηση πως γίνονται πολλά διαφορετικά πράγματα χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Παρολ’αυτά, αργά και σταθερά, θα μπορέσετε να διακρίνετε τι είναι ή θα γίνει δημοφιλές και θα φέρει κοντά στο brand περισσότερο κόσμο.

Παραμένουμε συνεπής και αναπτύσσουμε την εικόνα της εταιρείας

Οι σημερινοί καταναλωτές έχουν μεγάλη πείρα, όσον αφορά τη διαφήμιση και τείνουν να είναι επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε έχει προμοταριστεί πολύ. Το fb έχει περισσότερη απήχη σε πελάτες που ίσως αντιδρούν αρνητικά στη προσπάθεια πώλησης προϊόντων στους ίδιους. Γι’αυτό το λόγο, μια εταιρεία χρειάζεται να εστιάσει σε ποιοτικό περιεχόμενο και να δημιουργήσει τη δική της «φωνή», μια «φωνή» αυθεντική και φυσική στον καταναλωτή. Απαντώντας και αλληλοεπιδρώντας με τους καταναλωτές, σε πολύ επίσημο τόνο, ίσως τελικά να αποδειχθεί ένας γρήγορος τρόπος να απομακρυνθούν από το brand.

Ταυτόχρονα, μια επιχείρηση που διατηρεί ιδιαίτερα ανεπίσημο τόνο, ίσως να φανεί αντιεπαγγελματική. Μια εταιρεία οφείλει να αποφασίσει από την αρχή σε τι τόνους θα κινηθεί και να μείνει σταθερή στο ύφος που θα επιλέξει. Οι λογαριασμοί των social media, πρέπει να ελέγχονται απευθείας από media specialists για να μη χαθεί ο έλεγχος της επικοινωνίας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιρειών, που μια αντιεπαγγελματική απάντηση «έριξε» το όνομα της εταιρείας μέσα σε λίγες ώρες.

Το facebook δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που χρειάζεται μια εταιρεία για να δημιουργήσει μια ενιαία και στοχευμένη στρατηγική, μιας και διαφορετικές πλατφόρμες είναι δημοφιλείς σε διαφορετικά μέρη του πληθυσμού.

AAEAAQAAAAAAAALqAAAAJGI0YzlkMzNiLWFlMGYtNGNhNi04ZGI1LTI5NjVmNTZlNTgwOA του Νίκο Παπαδόπουλου
CEO of DigitalTempo.gr