Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να πω στο παιδί μου ότι είναι υιοθετημένο;

Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να πω στο παιδί μου ότι είναι υιοθετημένο;
Spread the love

Η αποκάλυψη της υιοθεσίας στο παιδί είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους θετούς γονείς .

fa091c37aeb6022152dd59f73ec1222b_L

Πραγματικά τρέμουν τη στιγμή που θα πρέπει να αποκαλύψουν στο παιδί τους το μυστικό της γέννησης του. Ανησυχούν πως θα το πάρει το παιδί, αν θα πληγωθεί, αν θα επηρεαστεί η σχέση μαζί τους κα. Από τη μια κατανοούν ότι είναι απαραίτητη η αλήθεια από την άλλη και τι δεν θάδιναν για να μην το πληγώσουν.

Ωστόσο πάντα υπάρχει μέσα τους ο φόβος μήπως κάποιος άλλος το αποκαλύψει πρώτος στο παιδί με τις ανάλογες συνέπειες στο ψυχισμό του αλλά και στη σχέση τους. Εξάλλου είναι πλέον κοινή αντίληψη ότι κάθε σχέση πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και ότι είναι υποχρέωση των θετών γονιών να μιλήσουν στο παιδί τους για την ιστορία της γέννησης του όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή.

Γι’ αυτό η ανακοίνωση της υιοθεσίας στο παιδί καλό είναι να γίνεται από πολύ νωρίς περίπου στα 2-4 χρόνια του. Εάν το παιδί μεγαλώνει γνωρίζοντας για την ιστορία της υιοθεσίας του , καθ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας , εξοικειώνεται ομαλά με το ζήτημα. Παράλληλα τολμά σταδιακά να θέτει και άλλα ερωτήματα στους γονείς του. Στα παιδιά των μικρών ηλικιών περνάμε τα μηνύματα με απλούς τρόπους προσαρμοσμένους στην ηλικία τους αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική τους ωριμότητα .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια ιστορία με ζωάκια . Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα βιβλία εικονογραφημένα σχετικά με την υιοθεσία που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν. Να προσπαθήσετε να είστε άνετοι και χαλαροί εκείνη τη στιγμή .Μη ξεχνάτε ότι το παιδί έχει τα μάτια του στραμμένα πάνω σας, παρατηρεί δηλαδή όχι μόνο αυτά που του λέτε αλλά και τον τρόπο που τα εκστομίζετε.

 

logo-kap-150x150Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση