Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
Spread the love

13847070588435

Νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Harvard, δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με την μεταβολή του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα, φαίνεται ότι ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών πιθανόν να υπερτερούν όσον αφορά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος 133.468 ανδρών και γυναικών, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 24 ετών.

Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψιν τις μεταβολές σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως οι συνήθειες καπνίσματος και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η κατανάλωση κάθε επιπλέον μερίδας φρούτων και λαχανικών βρέθηκε να συνδέεται με μείωση του σωματικού βάρους κατά 0,24 και 0,11 κιλά αντίστοιχα, σε διάστημα τετραετίας.

Επιπλέον, από την ομάδα των φρούτων, η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και διάφορων μούρων φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους, ενώ στην κατηγορία των λαχανικών, μόνο τα μη αμυλούχα βρέθηκαν να σχετίζονται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, και ειδικότερα τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αντίθετα, η κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών όπως η πατάτα, ο αρακάς και το καλαμπόκι, φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του βάρους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και τα ευρήματα της μελέτης δε επιτρέπουν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, εντούτοις φαίνεται ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τη μακροχρόνια διαχείριση του σωματικού βάρους.

neadiatrofis.gr

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση