Πνευματική Αλχημεία

Πνευματική Αλχημεία
Spread the love

delicados-espiritu4-600x290Το άρθρο αυτό αφορά μόνο μια μερίδα ανθρώπων που ακολουθούν την ασκητική όποιο δρόμο και αν διάλεξαν. Η Ασκητική ζωή, θέλει να αντέαχει στο πόνο και να λες πως ότι υπάρχει εκεί πάνω είναι αναμφισβήτητο!!

Η Πνευματική Αλχημεία για να λειτουργήσει δεν θέλει το λάθος. Στο δρόμο της έχουν βαδίσει όλοι όσοι κάνουν πνευματική ζωή, όσοι ασχολούνται με το πνεύμα, την πνευματικότητα σε όλες τις πτυχές της. Κι αυτό γιατί όλα ξεκινούν από τη σκέψη. Σε λειτουργία μπαίνει μετά από δοκιμασίες και αυστηρή ζωή και πειθαρχία η οποία ξεκινάει από το πόσο δαμάσαμε το νου, τη σκέψη, τα πάθη, την πάσης φύσεως επιθυμία στις συναναστροφές, στην καθημερινότητα, με κάθε απλό άνθρωπο. Πριν την πράξη πάντα υπάρχει μια σκέψη και μετά ένας απολογισμός τί πράξαμε, γιατί το πράξαμε και τι καλό προσφέραμε. Είναι ένας αυτοέλεγχος που πρέπει να ακολουθείται απαραιτήτως. Το λάθος ανακόπτει κάθε πρόοδο και γυρίζουμε πίσω, μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε κάθε ασκητική ξανά από την αρχή. Το λάθος είναι π.χ να δεχθούμε μια πρόταση για έξοδο που δεν πρέπει, να διαλέξουμε την τάδε ή τον τάδε για παρέα ελεύθερα και άκριτα, έτσι επειδή μας αρέσει. Δεν κάνουμε ότι μας αρέσει! Ένα άλλο λάθος είναι η επιθυμία ακατάλληλου συντρόφου, ο οποίος έχει επιμολυντικά συναισθήματα. Μας ποθεί δεν μας αγαπά, ο ισχυρός του πόθος όταν εξασθενήσει θα τον κάνει να μην τον ενδιαφέρουμε και τόσο όπως πριν. Ο θυμός από έλλειψη αγάπης, το άστατο μυαλό χωρίς πυξίδα, η αδύναμη θέλησης. Όλα αυτά νεκρώνουν την πραγματοποίηση του ονείρου για να εξελιχθούμε. Το δε λάθος πάντα χρεώνεται και θέλει εξαγνισμό! Αυτός είναι πολύ δύσκολος δρόμος, είναι ασκητική ζωή. Ουσιαστικά η έλλειψη αγάπης είναι αυτή που δημιουργεί όλα τα προβλήματα και έχει ένα απαγορευτικό, αυτή το προκαλεί.

Η πνευματική Αλχημεία θα κάνει πράγματα σπουδαία, το ακατόρθωτο πραγματοποιήσιμο, η ζωή είναι παραμυθένια με τα σπουδαία ποιήματα και τις επιτεύξεις όχι με τα χρήματα και την ύλη, αυτά είναι καταστροφικά και ρηχά στην πνευματική ζωή. Είναι η πιο δυνατή άσκηση στη ζωή αυτή και η αμοιβή έρχεται μετά από ολοκλήρωση κύκλων που ο κάθε ένας, διαρκεί χρόνια. Θέλει απαραιτήτως να ακολουθείται κατά γράμμα ο νόμος της ηθικής, της πνευματικής ζωής και των πνευματικών νόμων. Τότε μόνο γίνονται θαύματα, αλλά με πολύ κόπο, κανείς δεν δέχεται την στέρηση για πολλά χρόνια, μόνο αυτοί που είναι ταγμένοι, γι’ αυτό βαδίζουν τέτοιο δρόμο στους κύκλους των μεταβάσεων. Είναι ο πιο αληθινός δρόμος, αυτός της πνευματικότητας, για να είσαι καθαρός και να αποβάλεις κάθε ρίπο, με βίο επίσης αγνό και πεντακάθαρο. Το πνεύμα έχει μεγάλη δύναμη, κινεί τα σύμπαντα όλα, όταν εναρμονιστεί με τους κύκλους των ουράνιων σφαιρών με την πράξη, δηλαδή να φύγουμε από την απραγία που είναι μόνο για την καλοπέρασή μας και ό,τι καλύτερο μόνο για εμάς, τότε βλέπουμε μόνο την αλήθεια και διακρίνουμε τις σκέψεις των άλλων πιο καθαρά. Έχουμε τη δυνατότητα, από πριν να τις βλέπουμε και να τις αντιμετωπίζουμε, με ηρεμία και καρτερικότητα όποιοι κι αν είναι οι άλλοι. Δημιουργεί μια θεραπευτική χημεία στο σώμα, διευρύνει τον εγκέφαλο, ανοίγει τα κύτταρα όλα και διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες. Είναι μια τελετουργική ζωή χωρίς παύση, με αυστηρή πειθαρχία. Συμβολίζεται με το πυρόξανθο χρώμα του ιερού πυρός, όλη η ενέργεια πηγάζει μέσα από εκεί. Τη ζωή αυτή ακολουθούν οι μοναχοί και κάνουν σταυρό είς το όνομα του αγίου πνεύματος, την δε, τέχνη αυτή κατείχαν πρώτα οι άτλαντες, και αργότερα οι Αιγύπτιοι. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η τέχνη αυτή, μέσα στη μύηση και στα μυστήρια π.χ Ελευσίνια, Καβύρεια κ.α .      

repentance-prayer1

Η πνευματική Αλχημεία δημιουργείται μετά την αποφυγή της απραγίας. Δημιουργείται «ως δια μαγείας». Το κατά γράμμα εδώ στην πνευματική ζωή, τηρείται τόσο πολύ, έχει να κάνει με αριθμούς και είναι τόσο αναγκαίο, όσο πουθενά αλλού! Αν κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, τότε υφίσταται η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι μας. Μια δοκιμασία που νιώθει κανείς στους μεγάλους κύκλους και στους τέλειους, είναι η βαθιά πνευματικότητα και συνάμα η εγκατάλειψη. Σου φαίνεται ότι σε άφησε στην τύχη σου ο θεός για να παλέψεις με δαίμονες. Γίνεται κι αυτό, αλλά εκεί πρέπει να αποδείξεις ότι κερδίζεις όχι πια στη θεωρία αλλά στην πράξη, εκεί δεν υπάρχει χώρος για καμία ήττα. Είναι ή ταν ή επί τας, δεν υπάρχει χρόνος για αργότερα και αναβολές ότι έχεις εντολή να κάνεις πρέπει να γίνει αμέσως και τέλεια, η αρετή δεν είναι στο μερικό, είναι ολοκληρωμένη και κανείς δεν εξετάζει αν αυτό το θέλεις ή όχι. Και το σπουδαιότερο και καλύτερο είναι ότι οι δοκιμασίες είναι στο συνεχές, δεν τελειώνουν ποτέ, είναι σαν τους άρρητους αριθμούς και οι σκέψεις έχουν άπειρες κατασκευές ατελείωτες, το μυαλό συνεχώς «γεννάει». Στις βαθιές μεταβάσεις οι δοκιμασίες είναι τόσες πολλές όπου νομίζεις ότι θα χάσεις τη ζωή σου. Εκεί πια, κάνεις μόνο τη προσευχή σου και λες θεός φυλάξει!! Είναι εξελικτικό μέτρο αυτό. Στο μέτρο της εξέλιξης, θα βρεις μόνο τα ακρότατα, εκεί αν ποτέ σε σκοτώσει κάτι θα είναι οι αριθμοί στους λογιστικούς νόμους του σύμπαντος, που βρίσκονται μέσα σε λεπτομερείς, μικρούς υπολογισμούς που κάνουν τη διαφορά χωρίς την υπογραφή κανενός γιατί δεν φέρουν σφραγίδα. Έτσι κι εσύ δεν ψάχνεις ποτέ να μάθεις πώς λέγεται αυτό, γιατί κανείς δεν ξέρει τον κανένα. Υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν αντιδράσεις χημείας, οι οποίες μεταβάλλονται σε αλχημεία, γνωρίζουν την ατομική ενέργεια των ουρανίων σωμάτων και την δική μας ενέργεια στο δικό μας περίγραμμα του ουράνιου σώματος που προσομοιάζει. Ας το πούμε κι εμείς όλο αυτό πνευματική ζωή και αλχημεία λόγω της μεταστοιχείωσης που ακολουθεί.

Η μεταστοιχείωση είναι το ελιξίριο, όλη αυτή η μετάλλαξη είναι, η οποία οδηγεί σε μια συνεχή αναζωογόνηση, και αυτή είναι η μέθοδος ανάκτησης του ελιξίριου. Αυτή η πύρινη φλόγα, η πυρόξανθη έχει μέσα στα σπλάχνα της, το ελιξίριο ενώ όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι, είναι πύρινοι σαν τον ήλιο και πιστεύουν στην αθανασία. Για όλα αυτά προκειμένου να τα έχει κανείς, χρειάζονται ορισμένου είδους πράξεις και πρωτίστως, να έχει στο κέντρο της καρδιάς του το κατάλληλο έδαφος, εκείνο που θα πετάξουν το σπόρο για να πιάσει. Μια κουκίδα στο κέντρο της καρδιάς μας, είναι ο σπόρος του πυρός. Κι ο σπόρος είναι η σπίθα, θα γεννήσει τη φιλοκαλία και όλες τις άλλες αρετές για να φύγουμε από την απραγία. Τις αρετές της ιερής ενέργειας που πηγάζουν από την τελεία διαφορά στα έσχατα σύμπαντα. Τα άκρα τα έσχατα, είναι αδιαπραγμάτευτα, ποιός θα σε ρωτήσει γι’ αυτά, με ποιον θα τα διαπραγματευτείς ποιος προσυπογράφει… ασφαλώς ο κανένας! Έχεις υποχρέωση όμως απέναντι στους άλλους και σ’ εσένα, να ψάξεις να τα βρεις.

image003   Της Μαρίας Σ. Άνθη
Δημοσιογράφος / Editor in Chief 

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση