Philomena

Philomena
Spread the love

Η πραγματική ιστορία της Φιλομένα Λι, μιας γυναίκας που πριν από μισό αιώνα αναγκάστηκε από το μοναστήρι όπου ήταν έγκλειστη να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, και ενός δημοσιογράφου ο οποίος ερευνά μαζί της τα ίχνη του. Χιούμορ και συγκίνηση συνδυάζονται αριστοτεχνικά σε μια φιλική προς το ευρύ κοινό δραμεντί, υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ.

Ο Μάρτιν Σίξμιθ είναι ένας 59χρονος σήμερα Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνεργάτης του BBC από το 1980, από το οποίο παραιτήθηκε το 1997 για να αναλάβει σύμβουλος της νεο­εκλεγείσας κυβέρνησης του Τόνι­ Μπλερ. Μετά τη διαρροή κάποιων απόρρητων και άστοχων e-mails, το 2001 αναγκάστηκε σε παραίτηση, για να ξεκινήσει τη συγγραφή μιας σειράς βιβλίων πολιτικής ανάλυσης αλλά και μυθοπλασίας.
Η ταινία του Στίβεν Φρίαρς τον συναντά το 2008, σε μια καμπή της αμφιβόλου μέλλοντος καριέρας του, όταν πέφτει στα χέρια του μια ιστορία με πιθανώς μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Μέσω της κόρης μιας 70χρονης Ιρλανδής, της Φιλομένα Λι, εκείνος θα μάθει πως πριν από μισό αιώνα αυτή η γυναίκα αναγκάστηκε από τις καλόγριες του μοναστηριού όπου ήταν έγκλειστη να δώσει τον μικρό της γιο για υιοθεσία και τώρα θέλει να ξαναβρεί τα ίχνη του. Το περιοδικό με το οποίο συνεργάζεται μυρίζεται αποκλειστικό­ σουξέ, η επίσκεψή του με τη Φιλομένα στο μοναστήρι δημιουργεί περισσότερες απορίες απ’ όσες λύνει κι έτσι ο αρχικά απρόθυμος Σίξμιθ αποφασίζει να κυνηγήσει παρέα με την πεισμωμένη μάνα την ιστορία μέχρι το τέλος, το οποίο τους περιμένει, γεμάτο εκπλήξεις, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο γνωστός κωμικός Στιβ Κούγκαν («24 Hour Party People», «Μια Νύχτα στο Μουσείο», «Το Ταξίδι» ) κερδίζει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ ως παραγωγός και σεναριογράφος της μεταφοράς στην οθόνη όλου αυτού του χρονικού, όπως το καταγράφει ο ίδιος ο Μάρτιν Σίξμιθ στο «Χαμένο παιδί της Φιλομένα Λι». Δικαίως, καθώς αξιοποιεί όλα τα ατού της «απίστευτα» αληθινής ιστορίας, συνταιριάζοντας στοιχεία κοινωνικής σάτιρας, road movie, αντικληρικής καταγγελίας και αστυνομικής έρευνας και διατηρώντας μέχρι το τέλος έναν πέπλο μυστηρίου που αποκαλύπτει όταν σηκώνεται μια απρόβλεπτα συγκινητική­ πραγματικότητα.
Με τη βοήθεια του Στίβεν Φρίαρς, ο οποίος ξαναβρίσκει τη στερεά αφηγηματική δύναμη της «Βασίλισσας», ισορροπεί το σκληρό δράμα (που κορυφώνεται στην αρχή και στο τέλος ) με ένα ψύχραιμο βρετανικό χιούμορ, δημιουργώντας ένα συνδυασμό που ζεσταίνει την καρδιά του θεατή και μιλάει στα συναισθήματά του χωρίς να εκβιάζει το εύκολο δάκρυ. Τέλος, με την υπερπολύτιμη αρωγή της υποψήφιας για Όσκαρ Τζούντι Ντεντς φτιάχνει ένα ζωντανό, διχασμένο ανάμεσα στις τύψεις, τη συγχώρεση και την αποφασιστικότητα κεντρικό ρομαντικό χαρακτήρα που συνθέτει με τον σνομπ και κυνικό Σίξμιθ (ερμηνευμένος από τον ίδιο τον Κούγκαν ) ένα αξέχαστο πρωταγωνιστικό –και απόλυτα συμπληρωματικό– δίδυμο. Έτσι ανθρώπινοι χαρακτήρες και ιστορικό πλαίσιο δένονται σε μια κινηματογραφικά ισορροπημένη δραματική κομεντί, η οποία στοχεύει ξεκάθαρα στο να συγκινήσει το ευρύ κοινό, χωρίς όμως να χάνει το σκηνοθετικό αυτοέλεγχο και τη ­σεναριακή κομψότητά της.
Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 98΄

ς:athinorama.gr

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση