«ΠΕΡΣΕΣ» στο Θέατρο ViVi

«ΠΕΡΣΕΣ» στο Θέατρο ViVi
Spread the love

ΠΕΡΣΕΣ ΑΦΙΣΑΤο Θέατρο των ViVi (Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και ακτίνα δράσεως την Ελλάδα και την Ευρώπη), εκπροσώπησε για τέταρτη συνεχή χρονιά, τον Ιούλιο του 2014, τη χώρα μας στο μεγαλύτερο Πολιτιστικό Φόρουμ / Φεστιβάλ για το Θέατρο στον Κόσμο, στην Avignon της Γαλλίας – όπου συναντήθηκαν, με 1.143 Παραστάσεις, 27 χώρες, από όλο τον Κόσμο, για να δείξουν τα επιτεύγματά τους και να προβάλλουν την χώρα τους.

Το Θέατρο των ViVi, που στα τρία προηγούμενα χρόνια απέσπασε θαυμαστές κριτικές για τα Έργα του, φέτος παρουσιάζει τους «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρωπίνου πνεύματος – ιστορική τραγωδία, που ενώνει τα δύο Ημισφαίρια (Ανατολή – Δύση), αναδεικνύοντας την παρεμπόδιση της εφόδου του βαρβαρικού στοιχείου στη Δύση.

Το Σχήμα παρέμεινε για ένα ολόκληρο μήνα στο εν λόγω Φεστιβάλ στο Θέατρο Albatros, όπου με 23 Παραστάσεις (από 5-27 Ιουλίου 2014), κατέστησε τη χώρα μας παρούσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Θεατές, που απήλαυσαν το μήνα του Θεάτρου στην περίφημη αυτή Πόλη της Avignon.

Εκείνο, ωστόσο, που προέχει εδώ είναι η μέθοδος του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που εστιάζεται στο σώμα του ηθοποιού και στις εκφραστικές του δυνατότητες. Το τραγικό καταλήγει σε σωματικό πόνο, γιατί αν δεν κατέληγε σε πόνο δεν θα ήταν τραγικό. Ο πόνος είναι και το εφαλτήριο στη δημιουργία του σκηνικού μορφώματος, ο πόνος ως πλαστική αρχή, ως ιδεολογία στην ανάδειξη της θεατρικής ποίησης. Εφεξής, τα σύμβολα της παράστασης είναι εφικτά μέσα από μια συνανάγνωση των αντικειμένων.

 Η παράσταση του θεάτρου των Vivi, με την προηγούμενη εμπεδωμένη τεχνική, ζητά να αναδείξει στους Πέρσες την έκπτωση της αλαζονείας της εξουσίας, όταν αυτή κάνει αλόγιστη, υβριστική χρήση του κεκτημένου πλούτου. Η έκπτωση αυτή είναι καταρχάς πολιτική, οικουμενική, αλλά, καθώς εξατομικεύεται στον Ξέρξη, τραγικά ηθική – έκπτωση του καθεστώτος του άρχοντος που καταστρέφοντας μια χώρα επαναπροσδιορίζει την εξουσία ως απόλυτη αρχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση Ν. Ελληνικά & Γαλλικά : Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Μουσική: Μαρία Συμεών – Βασίλης Πανόπουλος

Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Συμεών

Σκηνικά : Κωστής Χρηστίδης

Σκηνικά Αντικείμενα – Μάσκες : Χάρης Σεπεντζής

Ειδικές Κατασκευές: Νίκος Σεπεντζής

Φωτισμοί – Ήχος: Βαγγέλης Γεραρχάκης

Επεξεργασία Studio – Μίξη Ήχου : Νίκος Ξένος (APPLE PRODUCTIONS)

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥΣ:

Αγησίλαος Αλεξίου: Εξάγγελος

Γιάννης Ασκάρογλου: Δαρείος

Αρτέμης Γαβριλούκ: Χορός  

Χρήστος Μπαλτάς: Ξέρξης                                                      

Ελένη Ορνεράκη: Άτοσα

Οι παραστάσεις άρχισαν στις 24 Οκτωβρίου 2014, στο Θέατρο Αλκμήνη και θα δίνονται κάθε Παρασκευή στις 9:30΄ μ.μ. και κάθε Σάββατο στις 7:00΄μ.μ. Οι παραστάσεις στις 21/11 και 5 και 12/12 θα δοθούν και με γαλλικούς υπέρτιτλους Κρατήσεις: 210 34 28 650, τιμή εισιτηρίου: 10 Euro και 8 Euro. Πληροφορίες: 69 44 644 557.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση