«Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι»

«Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι»
Spread the love

Το θέατρο Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη παρουσιάζει το παιδικό έργο «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» της Πέγκυς Φούρκα από 25 Οκτωβρίου 2015 κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική & ακροβατικά, για τον εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και τη φιλία.

Τσαμποκαλονήσι2

Η «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» της Πέγκυς Φούρκα, που θα παρουσιαστεί τη φετινή σεζόν στο Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684) είναι μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική & ακροβατικά, για τον εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και τη φιλία, από έναν 8μελή θίασο με τα παιδιά-θεατές να αποτελούν τον 9ο ηθοποιό!

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Χανιωτάκη ενώ η θεατρική διασκευή και οι στίχοι είναι της Πέγκυς Φούρκα και της Ευαγγελίας Κονδάκη-Καραμέτου. Η «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι» ξεκινάει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 12:00 (εκτός από την πρεμιέρα στις 25 Οκτ., που θα γίνουν δύο παραστάσεις στις 11.30 πμ & στις 3.00 μ.μ.)

Η υπόθεση

Ο Μπίλη Σκαμπίλη απειλεί τον Άρη για να τον κάνει μέλος της συμμορίας που έχει με την Ρόζα Φασαριόζα. Κι ενώ ο Άρης επιλέγει να μην μιλήσει στην Δασκάλα του και είναι έτοιμος να υποχωρήσει, όλα ανατρέπονται όταν ξαφνικά μεταφέρεται με μαγικό τρόπο στο Τσαμπουκαλονήσι. Εκεί, μαζί με την παρέα του (Μιράντα, Μιχάλης, Νάντια) και τον σκύλο του (Κοπρέντ), θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον Κάπτεν Φουρκ να εξαπλώσει στο νησί τη βία και τους τσακωμούς. Με τη βοήθεια της Γοργόνας Φιλιώς και της Παπαγαλίνας Αγάπης, θα πρωταγωνιστήσουν σε μια τρελή περιπέτεια γεμάτη δράση και ανατροπές!

Τσαμποκαλονήσι3

Ο εκφοβισμός

Το θέμα του εκφοβισμού αφορά παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τα παιδιά του Δημοτικού, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και δυσκολία όσον αφορά την πρόληψη και κυρίως την αντιμετώπιση των περιστατικών. Τόσο ο «νταής» όσο και ο «στόχος» χρειάζονται διακριτική υποστήριξη.

Η συγγραφέας, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό και ευαισθησία τόσο τον “στόχο” όσο και τον “νταή”, προβληματίζει τα παιδιά, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τα βοηθήσει να βρουν το θάρρος να μιλήσουν. Ο 8μελής θίασος δημιουργεί μια παράσταση διαδραστική, που ψυχαγωγεί και διαπαιδαγωγεί με βιωματικό τρόπο. Συγκίνηση και χιούμορ συνδυάζονται υπέροχα στο έργο, όπως και το μυστήριο με τις συνεχείς ανατροπές.

Μετά την παράσταση τα παιδιά συνομιλούν με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές για το θέμα του έργου και την τέχνη του θεάτρου. Τη συζήτηση συντονίζει ο σκηνοθέτης & ψυχολόγος Νίκος Χανιωτάκης.

Τσαμποκαλονήσι1

Η παράσταση έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχους:

  • Να αναγνωρίζουν τα παιδιά τα φαινόμενα εκφοβισμού και να τα διακρίνουν από τα αθώα αστεία μεταξύ φίλων.
  • Να καταλάβουν πώς αισθάνεται ο «στόχος», να καλλιεργήσουν δηλ. την ενσυναίσθηση.
  • Να καταλάβουν ότι ο παρατηρητής παίζει καθοριστικό ρόλο και έχει τη δύναμη να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, στηρίζοντας τον «στόχο» και κυρίως μιλώντας σε κάποιον δάσκαλο.
  • Ο «στόχος» να αισθανθεί ότι δεν φταίει γι’ αυτό που συμβαίνει και να ενθαρρυνθεί να μιλήσει.
  • Η παράσταση θίγει θέματα διαφορετικότητας που αφορούν καταγωγή, εξωτερική εμφάνιση, επίδοση στα μαθήματα, επίσης ευαισθητοποιεί τα παιδιά στο θέμα της κακοποίησης των κατοικίδιων.
  • Προτείνει παιχνίδια ρόλων και ομαδικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο πρόβλημα.
  • Βασικός στόχος της παράστασης είναι η συμμετοχή των θεατών. Τα παιδιά είναι ο ένατος ηθοποιός. Διαλέγονται με τους ήρωες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της δράσης.

Ταυτότητα της παράστασης

Πρωτότυπο κείμενο: Πέγκυ Φούρκα (εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Θεατρική διασκευή – Στίχοι: Πέγκυ Φούρκα – Ευαγγελία Κονδάκη-Καραμέτου

Σκηνοθεσία: Νίκος Χανιωτάκης

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης

Σκηνικά – κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Χορογραφίες: Aleksander Qejvanaj

Παίζουν: Μπέτυ Αποστόλου, Πέτρος Γεωργοπάλης, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μαρία Ελευθεριάδη, Μάτα Καστρησίου, Άννα Κλάδη, Ελισάβετ Μπούρα, Πέτρος Πολίτης.

Παραστάσεις:

Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι

Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου 2015, με δύο παραστάσεις στις 11.30 πμ & στις 3.00 μ.μ.

Η παράσταση μπορεί να παιχτεί και στο χώρο του σχολείου κατόπιν συνεννόησης.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Διάλειμμα: 15 λεπτών

Εισιτήρια:

Κανονικό : 10

Φοιτητικό / μαθητικό / πολυτέκνων / συνταξιούχων : 8

Ανέργων (με κάρτα ΟΑΕΔ), ομαδικά: 5

Ειδικές τιμές για οικογενειακά εισιτήρια.

Χώρος:

Θέατρο «Αργώ», τηλ: 210-5201.684

Ελευσινίων 15, στάση μετρό Μεταξουργείο, Αθήνα

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση