Πέντε λάθη που κάνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι

Πέντε λάθη που κάνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι
Spread the love

stress-2-625x378

Ο αριθμός των e-mails που συσσωρεύονται στο inbox σου αυξάνεται αντί να μειώνεται. Είσαι κολλημένος στην κίνηση και είσαι βέβαιος πως δεν θα προλάβεις να φτάσεις στο ραντεβού εγκαίρως. Σκέφτεσαι συνεχώς πως δεν θα έχεις ολοκληρώσει το project εντός της διορίας που έχει οριστεί (άτιμα deadline).

Ναι, καθημερινά βιώνουμε αγχωτικές καταστάσεις και ναι, σκεφτόμαστε όλο και πιο συχνά να τα παρατήσουμε όλα και να πάμε στο βουνό. Τι γίνεται αν δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τη βουκολική μας επιθυμία; Το πιο πιθανό είναι να χάσουμε την ικανότητα μας να επεξεργαστούμε λογικά τις καταστάσεις και να κάνουμε λάθη.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς τα επίπεδα του στρες να χτυπούν κόκκινο, καλό είναι να γνωρίζεις ποιες είναι οι πιο πιθανές αντιδράσεις και πως μπορείς να τις διαχειριστείς έτσι ώστε να βγεις πιο γρήγορα από το φαύλο κύκλο του στρες:

Πιθανό λάθος 1: Να ξεσπάσεις στον πρώτο άνθρωπο που θα βρεις μπροστά σου

Μπορεί να είναι καθαρτικό, «τα είπες και τα έβγαλες από μέσα σου», αλλά το στρες είναι μεταδοτικό και έτσι το δικό σου άγχος θα γίνει μετά πρόβλημα κάποιου άλλου και ύστερα κάποιου άλλου και πάει λέγοντας. Επειδή το πιθανότερο είναι να μην σου φταίει σε τίποτα ο άνθρωπος στον οποίο θα ξεσπάσεις, κάνε πράξη τον στίχο «τους φίλους τους διαλέγουμε, γι’αυτό και τους παιδεύουμε», οπότε πάρε τηλέφωνο ή πήγαινε μια βόλτα με έναν φίλο και μίλα του γιατί δεν θα σε παρεξηγήσει.

Πιθανό λάθος 2: Να πάρεις βιαστικές αποφάσεις

Η λογική είναι απλή: Μην πάρεις αποφάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για σημαντικές όπως για το τέλος μιας σχέσης ή την παραίτηση από τη δουλειά, όταν αισθάνεσαι πιεσμένος ή εκνευρισμένος. Κατά 99,9% θα είναι λανθασμένη απόφαση και θα τη μετανιώσεις. Βάλε τον εαυτό σου σε αναμονή και άφησε τις αποφάσεις για όταν είσαι πιο ήρεμος.

Πιθανός λάθος 3: Αναβάλλεις τις εκκρεμότητες σου

Κάποιοι το κάνουν επειδή πιστεύουν πως λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση και κάποιοι άλλοι επειδή όταν υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες δεν ξέρουν από ποια να ξεκινήσουν και έτσι κωλυσιεργούν αντί να πράττουν. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως είναι λανθασμένο μοτίβο να αναζητάς το κίνητρο μέσα στο στρες γιατί αυτό σύντομα γίνεται μόνιμος τρόπος λειτουργίας. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να ξεκινήσεις από την εκκρεμότητα που σε αγχώνει περισσότερο έτσι ώστε όταν την ολοκληρώσεις να αισθανθείς πως έφυγε το μεγάλο βάρος, και πως μπορείς να ασχοληθείς πιο ήρεμα με τις υπόλοιπες. Επιπρόσθετα είναι ωφέλιμο να εργάζεσαι για 90 λεπτά και να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα για να χαλαρώνεις, κάνοντας κάτι που σε ηρεμεί. Όλα αυτά τα βίντεο στο ίντερνετ με γατάκια και σκυλάκια μάλλον γι’αυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθεί…

Πιθανό λάθος 4: Αναλύεις την παραμικρή λεπτομέρεια

stressΠαίζεις το αγχώδες περιστατικό στο μυαλό σου ξανά και ξανά, αναλύοντας την κάθε λεπτομέρεια, σκεπτόμενος τι θα μπορούσες να κάνεις προκειμένου να έχει άλλη έκβαση. Πρώτον, ό,τι έγινε, έγινε και δεύτερον, το να απασχολείς το μυαλό σου με αρνητικές σκέψεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη και το μόνιμο άγχος. Οι ψυχολόγοι είναι σαφείς: Συχνά οι σκέψεις μας γύρω από ένα περιστατικό μας αγχώνουν περισσότερο από το ίδιο το περιστατικό. Η λύση; Ένας ψυχολόγος μπορεί να σου προσφέρει τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να μην χαθείς μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών σκέψεων ενώ παράλληλα ο διαλογισμός φέρνει ηρεμία στο μυαλό.

Πιθανό λάθος 5: Κοιμάσαι λίγο 

Το στρες επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου, αλλά ο ύπνος είναι η ξεκούραση του μυαλού και του σώματος. Φυσικά, δεν βοηθά σε τίποτα να ξενυχτάς εργαζόμενος πάνω στο project που σε αγχώνει ή να πατάς μηχανικά τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ. Απομακρύνσου από οποιαδήποτε οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή, tablet, κινητού), εισέπνευσε έλαιο λεβάντας και κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Με λίγα λόγια, «enjoy the silence».

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση