Πάντα να κοιτάς τη θετική πλευρά της ζωής σου…

Πάντα να κοιτάς τη θετική πλευρά της ζωής σου…
Spread the love

panta_na_koitas_ti_thetiki_pleura_tis_zois_sou_1Είναι το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο; Η απάντηση σε αυτό το πανάρχαιο ερώτημα αντανακλά τις προοπτικές για τη ζωή, τη στάση απέναντι στον εαυτό και την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία που σε διακατέχει. Τώρα, όμως, μάθε ότι η στάση σου για τη ζωή επηρεάζει σημαντικά και την υγεία σου.

Πράγματι, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία επηρεάζουν πολλούς τομείς της υγείας. Η θετική σκέψη που συνήθως συνδέεται με την αισιοδοξία είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους. Και η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας. Εάν έχεις την τάση να είσαι απαισιόδοξος στη ζωή σου, μην απελπίζεσαι. Πάντα να κοιτάς τη θετική πλευρά της ζωής σου.

Κατανόηση θετικής σκέψης και self-talk

Θετική σκέψη ουσιαστικά σημαίνει να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες συνθήκες της ζωής σου με έναν πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο. Πιστεύεις πραγματικά ότι πρόκειται να σου συμβεί το καλύτερο, ενώ το χειρότερο σενάριο δεν γράφτηκε ποτέ για εσένα.

Η θετική σκέψη συχνά ξεκινά με το self-talk/ συνομιλία με τον εαυτό μας. Το self-talk δεν είναι άλλο από την ατελείωτη ροή των ανείπωτων σκέψεων που κατακλύζουν το μυαλό μας. Αυτές οι αυτόματες σκέψεις μπορεί να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές. Μερικές σκέψεις είναι απόρροια της λογικής, ενώ άλλες μπορεί να προκύψουν από τις παρανοήσεις που έχετε δημιουργήσει λόγω έλλειψης πληροφοριών.

Εάν οι σκέψεις σας είναι ως επί το πλείστον αρνητικές, η προοπτική σας στη ζωή είναι πιθανόν απαισιόδοξη. Εάν οι σκέψεις σας είναι ως επί το πλείστον θετικές είστε αισιόδοξος με θετική σκέψη.

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη η αισιοδοξία και η θετική στάση ζωής βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε νόσο και να επανέλθουν γρήγορα μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Η έρευνα τονίζει ότι μια αισιόδοξη προοπτική νωρίς στη ζωή μπορεί να προβλέψει καλύτερη υγεία και ένα χαμηλότερο ποσοστό θανάτου.

Αισιόδοξοι φίλαθλοι

panta_na_koitas_ti_thetiki_pleura_tis_zois_sou_2Οι λάτρεις των σπορ πήραν το λάκτισμα από μια γαλλική μελέτη σχετικά με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα το 1988. Στις 12 Ιουλίου, η Γαλλία επικράτησε της Βραζιλίας στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Γαλλία, στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του ποδοσφαίρου. Οι Γάλλοι άνδρες διέτρεξαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στις 12 Ιουλίου σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες μεταξύ της 7ης και 17ης Ιουλίου και σε σχέση με τις Γαλλίδες. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι γιατί μειώθηκαν τα θανατηφόρα εμφράγματα. Μήπως η έκρηξη αισιοδοξίας ήταν υπεύθυνη;

Αισιοδοξία και καρδιοπαθείς

Σε μερικές μελέτες, οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι μια καρδιά γεμάτη χαρά και αγαλλίαση μπορεί να εξοβελίσει προβλήματα και συγκρούσεις, ενώ τώρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η αισιοδοξία μπορεί να βοηθήσει την ίδια την καρδιά.

Σε μία μελέτη, οι γιατροί αξιολόγησαν 309 ασθενείς μέσης ηλικίας που είχαν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Εκτός από την πλήρη προεγχειρητική κλινική εξέταση, κάθε ασθενής υποβλήθηκε σε ψυχολογική αξιολόγηση, ώστε να μετρηθεί η αισιοδοξία, η κατάθλιψη, η νεύρωση και η αυτοεκτίμηση. Οι ερευνητές παρακολούθησαν όλους τους ασθενείς για έξι μήνες μετά την επέμβαση. Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι αισιόδοξοι είχαν τις μισές πιθανότητες από τους απαισιόδοξους για να εισαχθούν εκ νέου στο νοσοκομείο.

Αισιοδοξία και αρτηριακή πίεση

Η θετική προοπτική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν μετά από μια εγχείριση καρδιάς. Μπορεί, όμως, να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της υπέρτασης, του μεγαλύτερου εχθρού της καρδιάς; Η έρευνα διεξήχθη στη Φινλανδία και προσυπογράφει ότι μπορεί. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 616 μεσήλικες άνδρες που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση όταν άρχισε η μελέτη. Η ψυχοσύνθεση του κάθε εθελοντή ελέγχθηκε με ερωτήσεις σχετικά με τις προσδοκίες του για το μέλλον και ο καθένας υποβλήθηκε ξεχωριστά σε ερωτήσεις και εξετάσεις για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κατάχρηση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 4 ετών, ιδιαίτερα οι απαισιόδοξοι άντρες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση από ό, τι οι χαρούμενες ψυχές.

Συναισθήματα και λοιμώξεις

Μια μελέτη του 2006 διερεύνησε τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων και ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν το προφίλ προσωπικότητας από 193 εθελοντές, και στη συνέχεια, έδωσαν στον καθένα έναν κοινό ιό του αναπνευστικού. Οι εθελοντές με θετική στάση ζωής ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ιογενή συμπτώματα σε σχέση με τους πεσιμιστές.

Αισιοδοξία και επιβίωση

panta_na_koitas_ti_thetiki_pleura_tis_zois_sou_3Είναι προφανές ότι οι υγιείς άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους αρρώστους. Αν η αισιοδοξία βελτιώνει πραγματικά την υγεία, θα πρέπει επίσης να ενισχύει την μακροζωία. Σύμφωνα με δύο μελέτες από τις ΗΠΑ πράγματι επιτείνει τη ζωή.

Η πρώτη αμερικανική μελέτη αξιολόγησε 839 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέσα από ένα ψυχολογικό τεστ, καθώς και μια πλήρη ιατρική αξιολόγηση. Όταν οι άνθρωποι εξετάστηκαν 30 χρόνια μετά, η αισιοδοξία συνδέθηκε με τη μακροζωία.

Μια νεότερη αμερικανική μελέτη εξέτασε 6.959 μαθητές μέσα από ολοκληρωμένο τεστ προσωπικότητας, όταν τέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Κατά τα επόμενα 40 χρόνια, 476 από αυτούς πέθαναν από μία ποικιλία αιτίων, ο καρκίνος ήταν ο πιο κοινός. Τα απαισιόδοξα άτομα είχαν 42% υψηλότερο ποσοστό θανάτου από τους αισιόδοξους.

Πιθανοί μηχανισμοί

Στο σύνολό τους, οι μελέτες αυτές υποστηρίζουν πειστικά ότι η αισιοδοξία είναι καλή για την υγεία σας. Γιατί όμως;

Οι αισιόδοξοι απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό, τι οι απαισιόδοξοι, επειδή υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δημιουργούν ισχυρότερα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης και λαμβάνουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη. Πράγματι, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι αισιόδοξοι είναι πιο πιθανό να γυμνάζονται, είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, σημειώνουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν με έναν σύζυγο και πιο πιθανό να ακολουθήσουν ιατρικές συμβουλές.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα της συμπεριφοράς, η αισιοδοξία μπορεί να έχει βιολογικά οφέλη που βελτιώνουν την υγεία. Σε μια μελέτη του 2008 από 2.873 υγιείς άνδρες και γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι μια θετική προοπτική στη ζωή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα, την εθνικότητα, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατάθλιψη. Στις γυναίκες, αλλά όχι τους άνδρες, μια θετική διάθεση συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα από δύο δείκτες φλεγμονής (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και ιντερλευκίνη-6), οι οποίες προβλέπουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον πιθανά οφέλη είναι τα μειωμένα επίπεδα της αδρεναλίνης και η βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ της αισιοδοξίας και της καλής υγείας.

της Σάννα Νάνου

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση