Πάνος Βλάχος: Κολλέγιο Ανατόλια

Πάνος Βλάχος: Κολλέγιο Ανατόλια
Spread the love

blachos

Συνέντευξη με τον Δρ. Πάνο Βλάχο,Πρόεδρο του Κολλεγίου

Η φήμη του δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί, όμως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για να δημιουργηθεί ο “μύθος” του Κολλεγίου Ανατόλια. Ενός κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος που προορίζεται για λίγους και εκλεκτούς. Μιλάμε για ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα, ανώτερο ακόμα κι από την ιστορικήΑναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών και το Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων. Εξωτερικά δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις με γκράφιτι και συνθήματα και εσωτερικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα σχολεία της Δύσης. Τελικά, σ’ αυτόν εδώ τον ταλαίπωρο τόπο δεν υπάρχει μόνον η “μνημονιακή” πραγματικότητα. Υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, μια άλλη Ελλάδα, αυτή η Ελλάδα που θέλουμε.

 

 

ΕΡ. Το CTY Greece at Anatolia College, κατά τα φαινόμενα θα αναδειχθεί σε εκπαιδευτική ναυαρχίδα στην ΝΑ Ευρώπη. Ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι και επιδιώξεις αυτής της συνεργασίας;

ΑΠ. H ίδρυση του CTY Greece at Anatolia College/ Κέντρου για Χαρισματικά Ταλαντούχα Παιδιά στο Κολλέγιο Ανατόλια με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας των τριών διακεκριμένων ιδρυμάτων με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού πλαισίου για τους χαρισματικούς μαθητές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο σκοπός του είναι να προσφέρει σε μαθητές ηλικίας 5 έως 18 ετών την ευκαιρία να αναδείξουν, να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, ταλέντα που συχνά περνούν απαρατήρητα από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Τα χαρισματικά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, που ταιριάζουν στις πνευματικές τους ικανότητες. Οι μαθητές αυτοί θα έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους, που διακρίνονται από αντίστοιχα ή διαφορετικά ταλέντα, γεγονός που θα τους εμφυσήσει το αίσθημα ότι ανήκουν σε μία ομάδα και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους δίνοντας ελπίδα τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς θα «εκτεθούν» και θα μυηθούν σταδιακά σε μία διαφορετική εκπαιδευτική αντίληψη. Πιστεύω πως η γνώση που θα μεταλαμπαδευτεί στο Ανατόλια σε βάθος χρόνου θα διαχυθεί στην ευρύτερη ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα. Το CTY Greece at Anatolia College θα  δώσει τη δυνατότητα να μεταδοθούν οι πρωτοποριακές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στο ευρύτερο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δημιουργώντας ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την ελληνική κοινωνία, που σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται ελπίδα, διέξοδο και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον των παιδιών της. Αυτός ο στόχος συναντά τη φιλοσοφία και την πολύχρονη παράδοση του Κολλεγίου Ανατόλια, ενός οργανισμού σταθερά προσανατολισμένου και αφοσιωμένου στα  εκπαιδευτικά προγράμματα και τις καινοτόμες δράσεις που καλλιεργούν τα ταλέντα των παιδιών, διευρύνουν τους ορίζοντες τους και παράλληλα, τα παρακινούν για να προσφέρουν στην κοινωνία.

ΕΡ. Επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σας σε μαθητές «με ιδιαίτερα ταλέντα ή χαρίσματα, που διακρίνονται με τις επιδόσεις τους ή με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και που ξεχωρίζουν για την αγάπη τους στη μάθηση». Τα τελευταία χρόνια συστηματικότερα υφίσταται μια εντεινόμενη διαρροή εγκεφάλων από την πατρίδα μας προς την αλλοδαπή. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

ΑΠ. Ένας από τους απώτερους στόχους της επένδυσης στο «ταλέντο» των Ελλήνων μαθητών, είναι η αντιστροφή της «διαρροής εγκεφάλων» προς το εξωτερικό και τη δημιουργία των βάσεων για μελλοντικές επιτυχίες και επιτεύγματα με βάση την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η ίδρυση του CTY Greece at Anatolia College θέτει τον θεμέλιο λίθο αυτής της προσπάθειας, που ίσως πρέπει να αποτελέσει έναν εθνικό στόχο. Ωστόσο και σε κάθε περίπτωση, ο άμεσος στόχος μας είναι η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των παιδιών που θα συμμετέχουν και η έκθεσή τους από μικρή ηλικία σε πτυχές της ανθρώπινης γνώσης που δεν θα συναντήσουν στο σχολείο.. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση