Παναθηναϊκός: 106 χρόνια ιστορίας
Μια ποδοσφαιρική ομάδα που έμελλε να διαγράψει μια από τις σπουδαιότερες πορείες εντός και εκτός συνόρων…Μία ομάδα που οφείλει την ονομασία της στον… Ισοκράτη. Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός και «γεννήθηκε» σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια. 106 χρόνια ιστορίας… Μια ποδοσφαιρική ομάδα που έμελλε να γράψει μια από τις σπουδαιότερες πορείες εντός και εκτός συνόρων… Και με το όνομά της να ταυτιστούν κάποιοι από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας… Μία ομάδα που οφείλει την ονομασία της στον… Ισοκράτη. Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός και «γεννήθηκε» σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια.
Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν ο αθλητής του στίβου του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Γιώργος Καλαφάτης πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα νέο Σύλλογο .
Αρχικά η συντόμευση του ονόματος της ομάδας ήταν ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) και μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.
Στις αρχές του 1910, ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και συνέχισε να δραστηριοποιείται και να κερδίζει μεγάλων αριθμό φιλάθλων. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναρχίζει η ποδοσφαιρική δραστηριότητα με τον ΠΠΟ να έχει υιοθετήσει το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού.
Το τριφύλλι «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα Γ.Γ. του Συλλόγου, Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.
Στην πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία του σωματείου, έκδοσης το 1948, περιγράφεται συγκεκριμένα:
«…Προηγουμένως ο Σύλλογος έφερε, ως γνωστόν, την επωνυμίαν «Πανελλήνιος». Με την ονομασία όμως αυτήν συνεχέετο με τον -υφιστάμενον και τότε- σημερινόν Πανελλήνιον Γ.Σ.
Χαρακτηριστικόν είναι ότι έγγραφα ανήκοντα εις τον ένα Σύλλογον έφθαναν εκ παραδρομής εις τον άλλον. Τούτο βέβαια δεν ήτο δυνατόν να γίνη ανεκτόν από τα μέλη του Συλλόγου τα οποία με τον διακρίνοντα αυτά ζήλον ήθελαν όχι μόνον την πρόοδόν του αλλά και την κατά πάντα… ανεξαρτησίαν του.
Ούτω απεφασίσθη η νέα αλλαγή του ονόματός του. Προς τούτο προεκηρύχθη… πρόχειρος διαγωνισμός μεταξύ των μελών ένα έκαστον των οποίων υπεχρεώθη να υποδείξει και μίαν νέαν επωνυμίαν. Μεταξύ των άλλων επροτάθη υπό του σημερινού Γεν. Γραμματέως του ΠΑΟ Μιχ. Παπάζογλου η ονομασία «Παναθηναϊκός Α.Ο.». Αύτη ενεκρίθη από όλα τα μέλη παμψηφεί και ούτω ο σύλλογος φέρει την επωνυμίαν αυτήν από του έτους 1923…»
(“Η Ιστορία του Παναθηναϊκού (1908-1948)”, Πάνος Μακρίδης-Σπύρος Καραθανάσης, έκδοσις Αθλητικής Βιβλιοθήκης, Αθήναι 1948, σελ. 34).
Με την πάροδο των ετών ο Παναθηναϊκός εμπλουτιζόταν με άλλα τμήματα, στίβου (1919), βόλεϊ (1919), μπάσκετ (1922), πινγκ πονγκ (1924), ποδηλασίας (1928), σκοποβολής (1928), χόκεϊ επί χόρτου (1928), μπιλιάρδου (1929), κολύμβησης (1930), πόλο (1930), χάντμπολ (1930), πυγμαχίας (1947), καταδύσεων (1947), άρσης βαρών (1959), σκακιού (1959), ξιφασκίας (1960) και πάλης (1966).
Και η τροπαιοθήκη σπουδαιότατη: Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει 46 κούπες (20 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα και μεγαλύτερη στιγμή τη συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971), αυτό του μπάσκετ 54 (6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 33 πρωταθλήματα και 14 Κύπελλα), ενώ πολλές είναι οι διακρίσεις στο βόλεϊ και τα υπόλοιπα αθλήματα.
Η γενέθλια καταγραφή του Παναθηναϊκού:
«Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.
‘Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.
Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.
Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)…».
Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.
Οι ευχές των «πράσινων» για τον Παναθηναϊκό:
Παύλος Γιαννακόπουλος:
«Εν μέσω της οικονομικής δίνης και των πρωτόγνωρων δεινών που υφίσταται ο λαός μας, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό φάρο και απάγκιο για όλους όσοι πιστεύουν στο μεγαλείο και τα ιδανικά του.
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 106 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και περήφανος που ανήκω στην οικογένεια του Παναθηναϊκού κι ως απλός οπαδός επαναλαμβάνω την υπόσχεσή μου ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου θα συνεχίσει να βρίσκεται για πάντα στο πλευρό της μεγαλύτερης ομάδας στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Ας αποτίσουμε και πάλι φόρο τιμής στη μνήμη της τεράστιας προσωπικότητας και ιδρυτή της Παναθηναϊκής ιδέας, τον Γιώργο Καλαφάτη, κι ας δεσμευτούμε όλοι πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να φανούμε αντάξιοι του οράματός του. Ο Παναθηναϊκός, ήταν, είναι και θα παραμείνει η ομάδα της καρδιάς μας».
Δημήτρης Γιαννακόπουλος:
«Ο αγαπημένος μας Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα 106 χρόνια ζωής και προσφοράς στον αθλητισμό και την κοινωνία… Υπάρχει κάτι που έμεινε σταθερό στο μυαλό και την ψυχή μας: η περηφάνιά μας για τον ενδοξότερο σύλλογο της Ελλάδας. Η ανατριχιαστική αίσθηση ότι αγαπάμε και υπηρετούμε-ο καθένας με τις δυνάμεις του-τον μεγάλο Παναθηναϊκό. Είμαστε περήφανοι ως Παναθηναϊκοί γιατί διαφέρουμε, πετύχαμε τα πάντα με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς άνωθεν εντολές ή δώρα. Έτσι θα συνεχίσουμε και γι’ αυτό διαφέρουμε».
Γιάννης Αλαφούζος:
«Ο μεγαλύτερης ελληνικός σύλλογος συμπληρώνει 106 χρόνια ζωής, δόξας και ιστορίας. Σαν φίλαθλος αυτού του σωματείου, αλλά κι έχοντας την τιμή να βρίσκομαι στην προεδρία της ομάδας ποδοσφαίρου, εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλη την παναθηναϊκή οικογένεια, σύντομα να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και να τραγουδάμε ξανά μαζί το ‘Πρωταθλητή σε όλα τα σπορ παντοτινέ’».
Δημήτρης Διαμαντίδης:
«Εύχομαι ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να μεγαλώνει, με όλες τις έννοιες της λέξης. Όλα τα παιδιά που βρίσκονται στα τμήματα του συλλόγου ελπίζω να έχουν υγεία και φυσικά ο Παναθηναϊκός να κατακτά όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους, κάτι που είναι αυτονόητο».
Αργύρης Πεδουλάκης:
«Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο Παναθηναϊκός να τα χιλιάσει. Ο Παναθηναϊκός είναι ο ενδοξότερος σύλλογος στη χώρα. Αλλά για μένα ο πιο σημαντικό είναι ότι από τα πρώτα του χρόνια είχε διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο.
Στον τρόπο προσέγγισης, αλλά και την κουλτούρα που είχε στο αθλητικό κίνημα και το αθλητικό στοιχείο. Είχε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα από τους υπόλοιπους κι αυτό είναι που τον οδήγησε στο να έχει επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα. Και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι να συνεχιστεί να προάγει την κουλτούρα που τον διαφοροποιεί από τις άλλες ομάδες και να συνεχίσει να κάνει τον κόσμο του περήφανο».
Επιμέλεια: Αλέκα Ζουμή