Παγκόσμια ημέρα για το νερό

Παγκόσμια ημέρα για το νερό
Spread the love

UNICEF: Οι πιο φτωχοί του κόσμου έχουν τη λιγότερη πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Περίπου 1.400 παιδιά, κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς νερού, αποχέτευσης και υγιεινής.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου, που είχε τεθεί στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) για ασφαλές πόσιμο νερό, και μετά τη διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, πάνω από τα τρία τέταρτα ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, οι περισσότεροι από αυτούς φτωχοί, ακόμα δεν καλύπτουν αυτή τη βασική ανάγκη τους. Αυτή είναι η δήλωση της UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό.

Εκτιμήσεις τής UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες δημοσιεύθηκαν το 2013, φέρουν UNICEFNYHQ2006-2251Pirozziτον αριθμό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό στα 768 εκατομμύρια. Αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση, είναι φτωχοί και ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή αστικές παραγκουπόλεις.

Η UNICEF υπολογίζει ότι 1.400 παιδιά, κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες, οι οποίες συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς, πόσιμου νερού, επαρκούς αποχέτευσης και υγιεινής.

«Κάθε παιδί, πλούσιο ή φτωχό, έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στο μέλλον» δηλώνει ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής των παγκοσμίων προγραμμάτων της UNICEF για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή. «Ο κόσμος δεν θα πρέπει να εφησυχάσει μέχρι κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί να έχουν πρόσβαση σε νερό και υγιεινή, όπως τους αναλογεί, ως ανθρώπινο δικαίωμα.»

Ο στόχος των ΑΣΧ για το πόσιμο νερό, επιτεύχθηκε και ξεπεράστηκε το 2010, όταν το 89% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού – όπως δίκτυα ύδρευσης, γεωτρήσεις με αντλίες και προστατευόμενα φρεάτια. Το 2010 επίσης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε το ασφαλές πόσιμο νερό και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Ωστόσο, αυτό το βασικό δικαίωμα συνεχίζει να αποστερείται από τους φτωχότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό που εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό, ίσως ακόμη και συγκλονιστικό, είναι ότι και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, υπάρχουν εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι, που δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν»  προσθέτει ο Sanjay Wijesekera. «Πρέπει να στοχεύσουμε στις περιθωριοποιημένες, και συχνά ξεχασμένες, κοινωνικές ομάδες: εκείνους που είναι πιο δύσκολο να προσεγγισθούν, τους φτωχότερους και εκείνους που βρίσκονται στην πιο μειονεκτική θέση».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF και της ΠΟΥ, δέκα χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού. Αυτές είναι: Κίνα (108 εκατομμύρια), Ινδία (99), Νιγηρία (63), Αιθιοπία (43), Ινδονησία (39), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (37), Μπανγκλαντές (26), Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας (22), Κένυα (16) και Πακιστάν (16).

Η UNICEF αναφέρει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό. Εκτιμάται ότι, το 71% του βάρους της συλλογής πόσιμου νερού, το επωμίζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια.

Τα προγράμματα της UNICEF για το νερό και την υγιεινή υλοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες. Νέες πρωτοβουλίες. όπως οικονομικά αποδοτικές γεωτρήσεις και κοινοτικής βάσης σχεδιασμός για την ασφάλεια του νερού, φέρνουν πόσιμο νερό σε οικογένειες. που ζουν σε μερικές από τις πιο απομονωμένες περιοχές διαφόρων χωρών. Η UNICEF χρησιμοποίησε, για παράδειγμα, γεωτρήσεις σκαμμένες με το χέρι στο Πακιστάν, για την παροχή ασφαλούς νερού σε περίπου 100.000 ανθρώπους, από το 2012. Προγράμματα που υποστηρίζει η UNICEF, για νερό και υγιεινή στα σχολεία, έχουν προσφέρει ασφαλές νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης σε εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Η UNICEF ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να απαιτήσει δράση για τα 768 εκατομμύρια ανθρώπων, χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Πηγή: UNICEF

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση