Ονειροπαγίδα

Ονειροπαγίδα
Spread the love

2257574672Γράφει o Κωνσταντίνος Πάππας

Η προέλευση της ονειροπαγίδας είναι από τη φυλή Ojibwa Chippewa, είναι μέρος της κουλτούρας των ιθαγενών της Αμερικής και παραδοσιακά φτιάχνεται από ιτιά που είναι και το δέντρο που συνδέεται τους δυο κόσμους, τον πνευματικό με τον υλικό.

Η Ιτιά είναι από τα ιερά δέντρα που έχει άμεση σύνδεση με τη δυσάρεστη πλευρά της ζωής, το θάνατο αλλά και τη προστασία από αυτά, γι’ αυτό και έχει ονομαστεί κατά τους παλαιούς χρόνους το «δέντρο της θλίψης ή του θανάτου», συμβολίζει την αναγέννηση και τη νίκη της ζωής ενάντια στο θάνατο και στην ανυπαρξία. Οι Αρχαίοι Δρυίδες χρησιμοποιούσαν την Ιτιά σαν μέσω επικοινωνίας με τον κάτω κόσμο και τον κόσμο των πνευμάτων όπως και για προστασία. Λέγεται πως όποιος φέρει μαζί του ξύλο Ιτιάς δεν φοβάται τίποτα, βοηθάει να ξεπεράσει κάποιος το φόβο του θανάτου και της αλλαγής και προστατεύεται από κάθε κακό ή ψυχική επίθεση.

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι για την ονειροπαγίδα. Σύμφωνα με τους Ojibwe η ιστορία της ονειροπαγίδας αρχίζει με τη Γυναίκα-Αράχνη που την ονόμαζαν Asibikaashi και βοήθησε έρθει ο Giizis δηλαδή ο ήλιος στους ανθρώπους με τη βοήθεια του ιστού της. Προς τιμήν της οι άνθρωποι άρχισαν να αντιγράφουν το σχήμα του ιστού της που ύφαινε κάθε μέρα κατά την Ανατολή και πίστευαν πως το φως φυλακίζεται στην υγρασία του ιστού της και μεταφέρεται στο κόσμο.

Υπάρχουν πολλών ειδών ονειροπαγίδες, η κάθε φυλή έχει δώσει και τη δική της σφραγίδα στη δημιουργία της και τη τεχνική που έχουν χρησιμοποιήσει.

Η ονεροπαγίδα κατασκευάζεται από διάφορα ξύλα, ανάλογα τη χρησιμότητα που θα έχει και το λόγο που κατασκευάζεται. Το ξύλο της ιτιάς προσφέρει θεραπεία, διώχνει τους φόβους και φέρνει δυνατά οράματα, του πεύκου δίνει δύναμη και προσελκύει δυνατά και καλά πνεύματα, η λεύκα χρησιμοποιείται για επαφή με τους προγόνους μέσω οραμάτων ή ονείρων. Κάθε δέντρο ή φυτό έχει την δύναμη και μπορεί με τη κατάλληλη προεργασία να μεταφέρει τις ιδιότητές του δημιουργώντας μια πύλη στον ονειρικό κόσμο.

Παραδοσιακά πρέπει να φτιάχνεται από τη μητέρα για το νεογέννητο βρέφος ή το ίδιο το άτομο αν είναι ενήλικο. Το ξύλο ιτιάς χρησιμοποιείται περισσότερο γιατί είναι πολύ εύθραυστο και με τον καιρό ξεραίνεται και σπάει εύκολα. Έτσι όπως σπάει εύκολα το ξύλο της ιτιάς έτσι εύκολα το παιδί θα μεταβεί στην ενήλικη ζωής του και θα περάσει την πρώτη του μύηση.

Ο εξωτερικός δακτύλιος συμβολίζει το κύκλο της ζωής και του Ήλιου στο ηλιακό μας σύστημα, ο δακτύλιος αυτός ντύνεται με δέρμα ζώου και γύρω από αυτό αρχίζουν να πλέκουν ένα πλέγμα που μοιάζει με αυτόν που κάνει η αράχνη. Η πλέξη αυτή γίνεται παραδοσιακά με νεύρα ζώων. Το σχήμα που πλέκεται συμβολίζει τον ιστό της Αράχνης που δημιούργησε τον κόσμο και πάντα συμβολίζει τη ένωση που όλα έχουν μεταξύ τους στο σύμπαν. Πολλές φορές στο κέντρο υπάρχει μια χάντρα που αντιπροσωπεύει την Γιαγιά-Αράχνη που είναι το κέντρο όλων. Οι χάντρες που υπάρχουν μέσα στον ιστό αντιπροσωπεύουν τη προστασία που μας δίνει η Γιαγιά-Αράχνη αλλά και τα σημαντικά όνειρα που κάποιος πρέπει να έχει στη ζωή του. Τα όνειρα αυτά κατά τους Ιθαγενείς της Αμερικής, συνδέονται με τις διάφορες μυήσεις που κάνει ο κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του. Τα φτερά συμβολίζουν το στοιχείο του αέρα και ανάλογα το λόγο που φτιάχνεται χρησιμοποιούνται και διαφορετικά φτερά. Τα φτερά του Αετού χρησιμοποιούνται για να δώσουν θάρρος, δύναμη και διόραση, της Κουκουβάγιας γνώση και σοφία, πολλές ονειροπαγίδες χρησιμοποιούν τα φτερά αυτών των ζώων για να αντιπροσωπεύσουν το φως και το σκοτάδι, το θηλυκό και το αρσενικό και για να περάσουν τις ιδιότητες αυτές στον εαυτό τους ή σε ένα νεογέννητο βρέφος. Τα σημεία που συνδέουν τον ιστό με τον εξωτερικό δακτύλιο είναι από 7 μέχρι και 28, οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο και δεν είναι τυχαίοι όταν δημιουργείται μια ονειροπαγίδα. Ο αριθμός επτά συμβολίζει τους 7 προγόνους, τις 7 προφητείες και τα 7 προστατευτικά σημεία του ορίζοντα, ο 13 είναι τα 13 ιερά φεγγάρια του έτους και ο αριθμός 28 συνδέεται με τη Σελήνη και την ολοκλήρωση μιας μετάβασης, οι αριθμοί μπορούν να είναι ποικίλοι και διαφέρουν ανά φυλή και ανά παράδοση. Τα διάφορα χρώματα, σχήματα, φτερά, οι χάντρες και τα κοχύλια που συμπληρώνουν την ονειροπαγίδα έχουν το δικό τους νόημα που διαφέρει ανάλογα με τη φυλή.

Το κόκκινο, λευκό, μαύρο και κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύουν τα 4 σημεία του ορίζοντα αλλά και τις 4 φυλές του κόσμου, κατά τη φυλή των Hopi στο μύθο της δημιουργίας του ανθρώπου, η Γυναίκα-Αράχνη δημιούργησε στη αρχή 4 άντρες έναν από κάθε χρώμα και έτσι δημιουργήθηκαν οι 4 διαφορετικές φυλές.

Το μωβ είναι επίσης από τα χρώματα που θα δείτε σε πολλές ονειροπαγίδες, αντιπροσωπεύει τον πνευματικό κόσμο και την επίγεια ανάγκη του ανθρώπου που θα πρέπει να είναι να ψάχνει και να συνδέει τους 2 κόσμους τον υλικό με τον πνευματικό, ώστε να ολοκληρωθεί σαν οντότητα.

Τα όνειρα μας δίνουν αρχετυπικά μηνύματα και σημάδια από τον κόσμο των πνευμάτων κατά τις παραδόσεις των ιθαγενών της Αμερικής και μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχή του ανθρώπου με θετικό αλλά και με αρνητικό τρόπο.

Η καλύτερη τοποθέτηση για την ονειροπαγίδα είναι πάνω από το κρεβάτι σας ώστε να κρατάει την ψυχή ασφαλή και προστατευμένη από διάφορα πνεύματα που μπορεί να τη βλάψουν στον ονειρικό κόσμο και όχι μόνο. Όμως μπορεί να τοποθετηθεί και σε διάφορα μέρη του σπιτιού, όπως η κεντρική είσοδος ώστε να σας προστατεύει από ανεπιθύμητους ή αρνητικούς ανθρώπους, πνεύματα ή αρνητικές ενέργειες.

Κάθε ανεπιθύμητο όνειρο ή ενέργεια φυλακίζεται στην ονειροπαγίδα και χάνεται με το πρώτο φως της ημέρας. Μόνο τα καλά όνειρα αφήνει να περνάνε και μέσω των φτερών τα μεταφέρουν σε αυτόν που κοιμάται.

Καλό είναι όταν η Σελήνη βρίσκεται στο Κριό, στο Ταύρο ή στο Λέοντα, και πιο συγκεκριμένα στην 15ο 01’ ή 24ο 10` μοίρα του Κριού και στην 20ο 59` του Ταύρου ή 20ο 07’ του Λέοντα, να βγάζετε την ονειροπαγίδα σας έξω στον Ήλιο για λίγη ώρα ώστε να αποβάλλεται και να χάνεται όποια συσσώρευση αρνητικής ενέργειας μπορεί να έχει περάσει μέσα από αυτήν. Την ίδια ημέρα μπορείτε να περάσετε την ονειροπαγίδα πάνω από ένα μίγμα αποξηραμένων ιερών βοτάνων (που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι διάφορες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής) που θα έχετε δέσει μαζί ή βάλτε τα μέσα σε ένα μεγάλο κοχύλι ή ένα πήλινο δοχείο που στο πάτο του θα έχετε βάλει λίγη άμμο. Με προσοχή κάψτε τα βότανα μέχρι να δημιουργηθεί καπνός, με τη βοήθεια ενός φτερού συνήθως λευκού ανάλογα τη περίπτωση (που πρέπει να προέρχεται από κάποιο πτηνό και να έχετε βρει στη φύση) μεταφέρετε το καπνό πρώτα στον εαυτό σας ξεκινώντας από τη καρδιά σας μέχρι το κεφάλι σας και έπειτα στην ονειροπαγίδα και στο χώρο σας πάντα κοιτώντας την Ανατολή. Ο καπνός αυτός είναι εξαγνιστικός και μπορείτε να περάσετε με αυτόν όλο το σπίτι ή κάθε χώρο που επιθυμείτε.

Ο καπνός συμβολίζει τον αέρα, το κοχύλι συμβολίζει το στοιχείο του νερού, τα βότανα που καίγονται τη φωτιά και οι στάχτες τους τη γη.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανοίξει τα παράθυρα και ότι ο χώρος αερίζεται καλά, επειδή ο καπνός που μεταφέρει την αρνητική ενέργεια που έχει μαζέψει από κάποιο χώρο ή άτομο, πρέπει να έχει μια οδό διαφυγής.

Θυμιατίζουμε με τον εξής τρόπο. Ξεκινώντας ατενίζοντας την Ανατολή την ώρα που ανατέλλει ο Ήλιος, έπειτα Νότια, Δυτικά, Βόρεια που είναι οι 4 βασικές κατευθύνσεις και συνεχίζουμε κοιτώντας ψηλά που είναι ο Πατέρας-Ουρανός, κάτω που είναι η Μητέρα-Γη και πάλι από όπου αρχίσαμε, πάνω μας δηλαδή μέσα μας τιμώντας τον Δημιουργό, το Μεγάλο Πνεύμα και τον εαυτό μας.

196752_1007619164492_6904_n Κωνσταντίνος Πάππας
Δρ. Φιλοσοφίας – Παραψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση