Ομιλία του Jean Quatremer ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ομιλία του Jean Quatremer ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Spread the love

© dimitriosbouras.com All rights reserved • For Editorial purposes only • No publication- no social network (Facebook, etc.) posting.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση περί Δημοκρατίας, τρομοκρατίας, οικονομίας και πολιτικής παρακολούθησε το κοινό την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Jean Quatremer, ανταποκριτής εδώ και 20 χρόνια της εφημερίδας Liberation στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον βραβευμένο Γάλλο δημοσιογράφο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Dukakis (Michal and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service) του ACT σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Ο Jean Quatremer έγινε παγκοσμίως γνωστός για το blog “Coulisses de Bruxelles” (“Τα Παρασκήνια των Βρυξελλών») που διατηρεί στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Liberation και για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο «Louise Weiss European journalism». Ο Jean Quatremer ασχολείται με τη συγγραφή δοκιμίων και το ντοκιμαντέρ – πρόσφατα μάλιστα γύρισε για τη Γαλλική τηλεόραση το ντοκιμαντέρ «Greece: the day after» σχετικά με το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές της. Την ομιλία συντόνισε ο δημοσιογράφος Φίλιος Στάγκος, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ και πρώην ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, δίνοντας στην εκδήλωση τη μορφή δημοσιογραφικής συζήτησης και στη συνέχεια συνομιλίας με το κοινό.

© dimitriosbouras.com All rights reserved • For Editorial purposes only • No publication- no social network (Facebook, etc.) posting.

Η βραδιά ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, την Κένυα, τη Βυρηττό και το Μαλί. Ο Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur απευθυνόμενος στα ελληνικά στο κοινό τόνισε πως είναι «ηθική και πολιτική υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία που σήμερα κάποιοι θέλουν να καταλύσουν. Οι Γάλλοι εξακολουθούν να είναι σε κατάσταση σοκ, αλλά με την παρουσία τους στους δρόμους του Παρισιού στέλνουν το μήνυμα πως η ζωή και η δημοκρατία είναι πιο ισχυρές από τον φόβο». Τη συμπαράσταση του δημοσιογραφικού κόσμου προς στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο Γιάννης Βοϊτσίδης, Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρώντας την παρουσία του κ. Quatremer σημαντική καθώς «η περίπτωση του επαναφέρει στο προσκήνιο τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της δημοσιογραφίας όταν αυτή συνδυάζεται με προδιαγραφές αξιοπιστίας και εντατικής έρευνας».

Παίρνοντας τον λόγο ο Jean Quatremer εξέφρασε την ανησυχία του για τον πιθανό περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και την άνοδο της άκρας Δεξιάς στη Γαλλία ως αποτέλεσμα των τρομοκρατιών επιθέσεων στο Παρίσι και της αυξανόμενης προσφυγικής ροής. Σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι οι Έλληνες δεν έχουν το κράτος που δικαιούνται και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πετύχει για το καλό της Ελλάδας και το καλό της Ευρωζώνης και της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Γάλλος δημοσιογράφος παρομοιάζοντας τη σχέση Ελλάδας και Ευρώπης με εκείνη ενός παντρεμένου ζευγαριού που «μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά στο τέλος θα γεράσει μαζί» όπως είπε χαρακτηριστικά.

© dimitriosbouras.com All rights reserved • For Editorial purposes only • No publication- no social network (Facebook, etc.) posting.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση