ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
Spread the love

Στην Avignion της Γαλλίας Θριαμβέβει ο «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΟΣ» στο μεγαλύτερο Πολιτιστικό Φεστιβάλ για το Θέατρο στον Κόσμο σε Μετάφραση και Σκηνοθεσία Τηλέμαχου Ε. Μουδατσάκι

FullSizeRenderΜε, ήδη, επαινετικές Κριτικές από τον διεθνή Τύπο, “La Marseillaise” κ.ά. και πολύ Θερμή υποδοχή από το Διεθνές Κοινό, το Θέατρο των ViVi, (Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και ακτίνα δράσεως την Ελλάδα και την Ευρώπη), παρουσιάζει φέτος την ιστορική τραγωδία του Σοφοκλέους, ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΟΣ, και εκπροσωπεί για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον Ιούλιο του 2015, τη χώρα μας στο μεγαλύτερο Πολιτιστικό Φόρουμ / Φεστιβάλ για το Θέατρο στον Κόσμο, στην Avignion της Γαλλίας – όπου συναντώνται περισσότερες από 25 χώρες από όλο τον Κόσμο, με 1.400 παραστάσεις, για να δείξουν τα επιτεύγματά τους και να προβάλλουν την χώρα τους. Στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια απέσπασε, επίσης, θαυμαστές κριτικές για τα Έργα του.

Το Σχήμα θα παραμείνει για ένα ολόκληρο μήνα στο εν λόγω Φεστιβάλ στο Θέατρο Albatros, όπου με 23 Παραστάσεις (4-26 Ιουλίου 2015) καθιστά, ήδη, τη χώρα μας παρούσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Θεατές, που απολαμβάνουν το μήνα του Θεάτρου στην περίφημη αυτή Πόλη της Avignion.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ VIVI

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Σκηνογραφία: Χάρης Σεπεντζής

Μουσική: Μαρία Συμεών

Αφίσα-Αισθητική προγράμματος: Κωστής Χρηστίδης

Φωτισμοί: Βαγγέλης Γεραρχάκης

Επιμέλεια Ηχογραφήσεων: Άκης Αμπράζης

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ: Γιάννης Ασκάρογλου

ΚΡΕΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ: Στέφανος Οικονόμου

ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ – ΘΕΡΑΠΩΝ: Τίτος Λίτινας

ΙΟΚΑΣΤΗ: Κατερίνα Χιωτίνη

ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Γιώργος Βουβάκης   

Ο Οιδίπους ζητά τον δολοφόνο του Λάιου, προκειμένου να απαλλάξει την Θήβα από τον λοιμό που έχει ενσπείρει η δολοφονία του Λάιου. Αλλά τον ιό, γι’ αυτόν τον λοιμό, τον φέρει ο ίδιος ο Τύραννος, ως ανεπίγνωστος δολοφόνος του πατρός του και γιος και σύζυγος της μητρός του.

Στην παράσταση του Θεάτρου των Vivi, που έχει διεθνώς χειροκροτηθεί, η ρήξη, το πάθος μαίνεται ανάμεσα στον εξουσιαστικό λόγο του βασιλέως και τον Πύθιο, αναπόδραστο για το ζοφερό μέλλον του Οιδίποδος, χρησμό. Τα Πρόσωπα αποβαίνουν έννοιες, που η μια αποδομεί την άλλη. Η παράσταση προτείνει έτσι έναν «σπαραγμό» του κειμένου, με μια μέθοδο εστιασμένη στο σώμα, ως ενεργειακή βάση που εκπέμπει και αφομοιώνει τον πόνο ως έσχατη απόληξη του τραγικού.

       

ΧΝΣ ΦΩΤΟ  Γράφει ο Χάρης Ν. Σεπεντζής

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση