Οι σκύλοι γνωρίζουν πότε είμαστε χαρούμενοι και πότε θυμωμένοι
Πολύ συχνά, ιδιοκτήτες σκύλων υποστηρίζουν πως το αγαπημένο τους κατοικίδιο είναι σε θέση να καταλάβει πως νιώθουν οι ίδιοι- χαρούμενοι ή λυπημένοι. Πλέον, οι επιστήμονες κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα επί του θέματος, τα οποία και επιβεβαιώνουν αυτήν ακριβώς την αίσθηση.
Ερευνητές σε Βρετανία και Βραζιλία, εξέτασαν 17 ενήλικους κατοικίδιους σκύλους από διάφορες ράτσες για να διαπιστώσουν αν αυτοί μπορούν να αναγνωρίσουν συναισθηματικές εκφράσεις στο πρόσωπο και τη φωνή των ανθρώπων όπως και άλλων σκύλων- επίπεδο αντιληπτικής ικανότητας πολύ πιο υψηλό καθώς εμπλέκει δυο αισθήσεις, όραση και ακοή. Κάθε σκύλος συμμετείχε σε δύο είδη τεστ, με 10 προσπάθειες έκαστο.
Ένας ένας οι σκύλοι στέκονταν έχοντας μπροστά τους δύο οθόνες, στις οποίες οι ερευνητές πρόβαλαν φωτογραφίες από άγνωστα αλλά χαρούμενα/παιχνιδιάρικα πρόσωπα ανθρώπων ή σκύλων σε αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα πρόσωπα, αυτή τη φορά, με πιο θυμωμένη/ επιθετική έκφραση. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν και κάποιον ήχο- είτε ένα γάβγισμα, είτε μια άγνωστη φωνή να μιλά πορτογαλικά (γλώσσα που κανένα σκυλί δεν είχε ξανακούσει), είτε έναν ουδέτερο ήχο. Όλοι οι ήχοι είχαν ή θετική χροιά ή αρνητική.
Όπως απεδείχθη, οι σκύλοι κοιτούσαν πολύ περισσότερο ένα πρόσωπο (ανθρώπου ή σκύλου) όταν η έκφραση ταίριαζε με τον τόνο της φωνής και σε ποσοστό 67% έδειξαν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο συνδυασμό εικόνας- συναισθήματος, συνδυάζοντάς πχ. το λυπημένο πρόσωπο με τη θυμωμένη φωνή.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, έδειξαν καθαρή προτίμηση στις εικόνες με σκύλους, αλλά αυτό έχει αποδειχθή και σε παλαιότερη έρευνα, πως έλκονται από φωτογραφίες σκύλων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ικανότητα είναι ένα «ιδιαιτέρως επωφελές» εργαλείο για είδη ζώων όπως ο σκύλος και αποδεικνύει υψηλή αντίληψη, ενώ εικάζουν πως είναι αποτέλεσμα της ζωής τους δίπλα σε ανθρώπους. Ίσως οι σκύλοι να ανέπτυξαν αυτό το χαρακτηριστικό προκειμένου να μπορούν να κάνουν πιο κοντινές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες τους. «Πιθανότατα κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης, αυτά τα χαρακτηριστικά να εξελίχθηκαν ώστε να μπορούν να δημιουργούν και να διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις με τους ανθρώπους» αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Biology Letters.
Είναι η πρώτη φορά που ένα είδος, πέραν του ανθρώπου, εμφανίζει την ικανότητα να ερμηνεύει τις φωνητικές εκφράσεις κι εκείνες του προσώπου από ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Μέχρι πρότινος μελέτες υποστήριζαν πως οι σκύλοι μπορεί να αναγνωρίσουν τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά είναι για πρώτη φορά αποδείχθηκε πως είναι επίσης σε θέση να ξεχωρίζουν και τους διαφορετικούς τόνους στη φωνή ανάλογα με τα συναισθήματα.
Δείτε σε VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=peOUCKnrHZg