Οι Νέοι της Αθήνας

Οι Νέοι της Αθήνας
Spread the love

μέσα από τη ματιά της Pauliana Valente Pimentel

pauliana-valente1-570

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και η Galeria das Salgadeiras (Λισσαβώνα) παρουσιάζουν, από 14 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», την έκθεση φωτογραφίας και προβολή video Οι Νέοι της Αθήνας – Youth of Athens της Πορτογαλίδας φωτογράφου Pauliana Valente Pimentel σε επιμέλεια της Ana Matos.

Τον Μάιο του 2012, σε μια περίοδο πολλών κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων, η Pauliana Valente Pimentel επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα και, κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής αυτής διαμονής της, γνώρισε και συμβίωσε με διάφορους ανθρώπους, αναζητώντας το πορτραίτο των «νέων της Αθήνας». Σε μια τόσο ιδιαίτερη χρονική στιγμή της ιστορίας και της ταυτότητας της Ελλάδας, η Pauliana Valente Pimentel ενδιαφέρθηκε για τα παράδοξα στο συγκεκριμένο ιστορικό αποτύπωμα της δυτικής αυτής κοινωνίας, κοιτίδα στην Αρχαιότητα του πολιτισμού, της σκέψης, της φιλοσοφίας. Πρόκειται για τους «γενναίους πολεμιστές» που συναντάμε σε αυτή τη σειρά φωτογραφιών και το βίντεο, έργο της ίδιας (σε συμπαραγωγή με την Sofia Arriscado). Μια καταγραφή ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αυταπάτη, τον φόβο και την αβεβαιότητα, όντας η τελευταία μια αίσθηση που σίγουρα θα σημαδέψει τις πρώτες δεκαετίες αυτών των «μοντέρνων καιρών».

Μετά τη Λισσαβώνα και την Αθήνα η έκθεση θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλες.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή και οργανωτική μεσολάβηση της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Λισσαβώνα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την υποστήριξη του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian, της Epson Iberia, του οδηγού I Love Bairro Alto, της Eurostand και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών –Αττικής & Αργοσαρωνικού. Χορηγός Φιλοξενίας: Kimon Athens Hotel.

Pauliana Valente Pimentel

pauliana-valente-570

Γεννήθηκε το 1975 στη Λισσαβώνα όπου ζει και εργάζεται. Ως φωτογράφος freelancer, ασχολείται με το φωτορεπορτάζ, από το 2000, δουλεύοντας για διάφορα περιοδικά, ξένα και πορτογαλικά.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και λαμβάνει τακτικά μέρος σε συλλογικές εκθέσεις. Το 2005 συμμετείχε στα μαθήματα φωτογραφίας του Προγράμματος Δημιουργικότητας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, τα οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Gulbenkian.

Αποτελεί μέλος της ομάδας φωτογράφων [Kameraphoto]. Εκτός από τα διάφορα βιβλία όπου δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες δικές της αλλά και άλλων φωτογράφων, το 2009 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο ‘VOL I’ από τον εκδοτικό οίκο Pierre von Kleist.

Επί πέντε χρόνια εκπροσωπούνταν από την Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης 3+1 και αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από την Γκαλερί Salgadeiras, στη Λισσαβώνα.

Μέρος του έργου της ανήκει σε ιδιώτες συλλέκτες και σε ιδρύματα.

Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο τηλ. 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση