Οι ηθικοί εργαζόμενοι πίνουν καφέ

Οι ηθικοί εργαζόμενοι πίνουν καφέ
Spread the love

oi_ithikoi_ergazomenoi_pinoun_kafe_1Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τον καφέ μια συνήθεια εθιστική μεν, βλαβερή δε. Ιδιαίτερα για όσους τον συνδυάζουν με το κάπνισμα, ο καφές είναι ένα ρόφημα που φαινομενικά κάνει περισσότερο κακό παρά κακό. Ήρθε ο καιρός που επιστημονικές έρευνες, όχι μόνο τον απενοχοποιούν, αλλά τον συνιστούν ανεπιφύλακτα σε εταιρείες για να διατηρούν τους εργαζόμενους… ηθικούς.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν τρία Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, ο καφές συνδέεται άμεσα με την ηθική στον εργασιακό χώρο.

Καφές και ηθική

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια εργαζόμενοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ανήθικες προτάσεις και στρατηγικές. Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη προσφέρει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια, σωματική και νοητική, με αποτέλεσμα να μπορούν να αντισταθούν σε συστάσεις ή προτάσεις που ξεπερνούν την ηθική και τις αξίες τους.

Αντιθέτως, οι νυσταγμένοι και κουρασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν την αντίστοιχη διάθεση να αντισταθούν σε ανήθικες συστάσεις. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ξεκούρασης κάνει τους εργαζόμενους περισσότερο δεκτικούς σε κοινωνικές επιρροές από τους συναδέλφους τους, συνεπώς αυξάνεται το ρίσκο για μη-ηθικές συμπεριφορές, εφόσον τα επίπεδα αντίστασης είναι πολύ χαμηλά.  Έτσι, όταν η κόπωση κυριαρχεί, η ύπαρξη ηθικών κανόνων δεοντολογίας από μόνη της δεν είναι ικανή να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε ηθικές πρακτικές.

oi_ithikoi_ergazomenoi_pinoun_kafe_2Τί μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην ηθική πλευρά των πραγμάτων; Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα προτείνουν τα εξής:

  • Την προσφορά καφέ ή άλλων ροφημάτων καφεΐνης στον χώρο εργασίας
  • Τον προγραμματισμό διαλειμμάτων, ιδιαίτερα για θέσεις με μεγάλα ωράρια
  • Την εκπαίδευση για τη σημασία του ύπνου στην απόδοση και την αποδοτικότητα

Η πεποίθηση που θέλει τον καφέ επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία φαίνεται να χωλαίνει μπροστά στις τελευταίες έρευνες που, όχι μόνο υπογραμμίζουν τις θετικές επιδράσεις του, αλλά τον αποσυνδέουν από προβλήματα υγείας.

Σε αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να γίνει σαφές τί εννοούμε με την έννοια «καφές». Τα ροφήματα καφέ που συνοδεύονται από διάφορες γεύσεις σιροπιών, κρέμες, ζάχαρη ή γάλα και μπορούμε να προμηθευτούμε από μεγάλες αλυσίδες, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του ‘υγιεινού’ καφέ και δεν συνδέονται με τις έρευνες.

Όταν οι επιστήμονες μιλούν για καφέ, κάνουν λόγο για τον σκέτο καφέ με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη. Οποιοδήποτε άλλο ρόφημα επιβαρυμένο με τα παραπάνω, όχι μόνο δεν αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα, αλλά προσθέτει στον καταναλωτή έναν μεγάλο – και αχρείαστο – αριθμό θερμίδων.

 

Της Μαρία Κρίβα

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση