Οι εννέα πρακτικές των “εξυπνότερων” ηγετών

Οι εννέα πρακτικές των “εξυπνότερων” ηγετών
Spread the love

leader

Υπάρχουν ορισμένες απλές στρατηγικές οι οποίες καθιστούν τις εταιρίες ευέλικτες, ανθεκτικές και ελκυστικές για τα κορυφαία ταλέντα. Οι εξυπνότεροι ηγέτες φαίνονται μέσα από εκείνες τις επιτυχημένες επιχειρήσεις που τις εφαρμόζουν.

Τα παραπάνω ισχυρίζεται ο Αμερικανός συγγραφέας Geoffrey James, του οποίου το βραβευμένο ιστολόγιο φιλοξενείται σαν στήλη στο περιοδικό Inc.com. Σε πρόσφατο άρθρο του ο ίδιος περιγράφει εννέα τακτικές που εφαρμόζουν οι εξυπνότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι επιτυχημένων επιχειρήσεων:

1) Ενθαρρύνουν την ποικιλομορφία της σκέψης

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι χτίζουν εταιρίες όπου η διαφορετικότητα των απόψεων και του υποβάθρου κάθε υπαλλήλου παράγει εναλλακτικές προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία ευκαιριών.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι οικοδομούν εταιρίες στις οποίες ο καθένας σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό μειώνει την σύγκρουση, αλλά καταλήγει σε μια εύθραυστη εταιρία που δεν μπορεί να προσαρμοστεί.

2) Θυσιάζουν τις πηγές εσόδων

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι αντιλαμβάνονται ότι ένα επιτυχημένο προϊόν καθίσταται παρωχημένο, ακόμη και αν ακόμα πουλάει καλά. Ως αποτέλεσμα, το αποσύρουν και το αντικαθιστούν με πιο κερδοφόρα προϊόντα.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι διατηρούν τις πηγές εσόδων τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές θα προχωρήσουν στην επόμενη γενιά προϊόντων.

3) Χτίζουν συμβιωτικές σχέσεις

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι αναζητούν καταστάσεις στις οποίες οι πελάτες και οι συνεργάτες επωφελούνται αμοιβαία επειδή η ανάπτυξη του καθενός εξαρτάται από το πόσο καλά μπορεί να συνεργαστεί.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι αντιμετωπίζουν τη δουλειά ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου ο νικητής σημαίνει ότι κάποιος άλλος είναι ηττημένος, ακόμη και αν πρόκειται για έναν πελάτη ή συνεργάτη.

4) Συνδέονται με τους εργαζόμενους

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι πηγαίνουν στις αίθουσες, κάνουν χειραψίες και μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους υπαλλήλους, ευχαριστώντας τους για τη συμβολή τους.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα γεμάτα με κοινοτοπίες, όπως “οι εργαζόμενοι είναι ο σημαντικότερος πόρος μας”.

5) Ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι ενθαρρύνουν τις κοινωνικές δραστηριότητες δημιουργώντας ανάμικτες ομάδες. Θέλουν οι εργαζόμενοι από τις πωλήσεις, το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση (για παράδειγμα) να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι προσφέρουν πολυτελείς διακοπές στα ανώτερα διοικητικά στελέχη σε φανταχτερά ξενοδοχεία και δίνουν στους απλούς εργαζομένους δωρεάν εισιτήρια για το τοπικό Six Flags park.

6) Προωθούν την ενεργή συμμετοχή στην κοινότητα

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι θέλουν οι εργαζόμενοι να εμπλακούν προσωπικά βοηθώντας την τοπική κοινότητα με ό,τι προβλήματα υπάρχουν.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι κάνουν διαγωνισμούς για να δουν ποιός διευθυντής μπορεί να πείσει τους περισσότερους υπαλλήλους να δωρίσουν χρήματα σε μια φιλανθρωπική κυβέρνηση.

7) Αυξάνουν την ευελιξία κατανέμοντας τις εξουσίες

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι μοιράζουν αρμοδιότητες σε όλη την εταιρία, έτσι ώστε εκείνοι που βρίσκονται πλησιέστερα σε μια κατάσταση να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι παθιάζονται με τους ελέγχους και τις ισορροπίες, έτσι ώστε κανείς δεν αναλαμβάνει ρίσκα χωρίς πρώτα να πάρει έγκριση από τη διεύθυνση.

8) Ενθαρρύνουν τη χαλαρότητα

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι δημιουργούν φοιτητικά περιβάλλοντα εργασίας όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται χαλαροί, σαν να είσαι ανάμεσα σε φίλους και μέντορες.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι δημιουργούν εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία ο καθένας αισθάνεται σα γρανάζι στην εταιρική μηχανή

9) Έχουν ρευστές αρμοδιότητες για κάθε θέση

Οι έξυπνοι διευθύνοντες σύμβουλοι επιτρέπουν στα άτομα, τις ομάδες και τις οργανώσεις να καθορίσουν τους ρόλους τους, όπως απαιτείται για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη δουλειά.

Οι μέτριοι διευθύνοντες σύμβουλοι δαπανούν τεράστια προσπάθεια γράφοντας λεπτομερείς περιγραφές των θέσεων εργασίας και τον καθορισμό λειτουργίας του “συστήματος”.

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση