Οι Δεσμοί της Σελήνης στη Βεδική Αστρολογία: Rahu-Ketu, Η αιτία και ο σκοπός

Οι Δεσμοί της Σελήνης στη Βεδική Αστρολογία: Rahu-Ketu, Η αιτία και ο σκοπός
Spread the love

Γράφει η Τζώρτζια Μπουλιάκη

Οι Δεσμοί είναι δύο σημεία ένα στο Βορά και ένα στο Νότο, όπου η τροχιά της Σελήνης τέμνει την τροχιά του ήλιου (η εκλειπτική). Ο Rahu ή Βόρειος Δεσμός ονομάζεται επίσης η κεφαλή του Δράκου και ο Ketu ή Νότιος Δεσμός η ουρά του Δράκου.

Κατά την ινδική μυθολογία, στη διαμάχη ανάμεσα στους Asuras και στους Devatas, δηλαδή ανάμεσα στους δαίμονες και στους θεούς, ο Θεός Indra ζήτησε τη βοήθεια του Θεού Vishnu για να μπορέσουν οι θεοί να νικήσουν, ο Θεός Vishnu θέλησε να δώσει στους θεούς την αθανασία, για να το κάνει αυτό έπρεπε να καταπιεί τη θάλασσα για να αντλήσει το αθάνατο ελιξίριο Amrita, οι Devatas ζήτησαν τη βοήθεια των Asuras που ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό, έτσι αφού η θάλασσα στέρεψε ο Θεός Vishnu πήρε τη μορφή του Θεού Dhanvanthri για να μπορέσει να αντλήσει το αθάνατο ελιξίριο. Όταν αποφάσισε να δώσει το νέκταρ στους θεούς τους κάλεσε ώστε να πιουν το νέκταρ και να γίνουν αθάνατοι, όμως ένας δαίμονας Rakshasha πήρε μορφή θεού και κατάφερε να ξεγελάσει τον Vishnu και τους άλλους θεούς και ήπιε από το χρυσό νέκταρ. Όταν ο Vishnu το αντιλήφθηκε έκοψε το κεφάλι του δαίμονα-δράκου στη μέση και τον εξόρισε στον ουρανό, το ελιξίριο της ζωής όμως που είχε πιει έφερε σαν αποτέλεσμα να γίνει δύο ξεχωριστά αλλά ζωντανά κομμάτια. Το κεφάλι του δράκου έγινε ο Rahu και η ουρά του ο Ketu, ο Vishnu αναγκάστηκε να τους δώσει πλανητική υπόσταση αφού ένιωσε τη μετάνοια του δράκου.

Αστρολογικά συμβολίζουν το κάρμα μιας ψυχής. Οι Δεσμοί της Σελήνης είναι πολύ σημαντικοί, μας δείχνουν πολλά πράγματα για ένα άτομο ανάλογα στις θέσεις που κατέχουν στο γενέθλιο χάρτη. Ο Rahu και ο Ketu βρίσκονται πάντα ο ένας απέναντι στον άλλον με απόσταση 180 μοίρες, έχουν όμως πάντα μια έντονη έλξη μεταξύ τους μιας και αποτελούν ουσιαστικά την ίδια ουσία που χωρίστηκε απλά στη μέση.

Ο Rahu συμβολίζει το κεφάλι του Δράκου, στερείται του σώματος και έτσι χρησιμοποιεί το μόνο που έχει, δηλαδή τη λογική, το συνειδητό νου και τη διάνοια, η φύση του είναι υλιστική και φιλόδοξη, αναζητάει την ανάδειξη και την δύναμη, στον οίκο που βρίσκεται ο Rahu διαχέει την έντονη ενέργειά του και επηρεάζει τους τομείς που αφορούν τον οίκο, η οικοθεσία του δείχνει το τομέα που είναι δυσκολότερο να καταφέρουμε και να ολοκληρώσουμε στη ζωή, όμως και τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες μας. Εκεί που βρίσκεται ο Rahu εκεί είναι το πάθος μας, η εστίαση μας και οι επιδιώξεις μας. Πάντα ο Rahu αναζητάει αυτό που του λείπει δηλαδή τον Ketu, το σώμα και ότι αυτό συμβολίζει.

Η φύση του Ketu είναι περισσότερο πνευματική και δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα του υλικού κόσμου και των υλικών αξιών. Ο Ketu συνδέεται με το κάρμα από περασμένες ζωές αλλά και τις εμπειρίες που έχουμε εισπράξει, ο οίκος που βρίσκεται δείχνει τι έχουμε ήδη βιώσει σε παρελθοντικές ζωές και σε ποιόν τομέα μπορούμε εύκολα να προχωρήσουμε και να πετύχουμε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Η οικοθεσία του Ketu δείχνει πάντα τον τομέα που κάποιος θα κατακτήσει ευκολότερα αλλά και γρηγορότερα στη ζωή του, όμως που δεν θα είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Ο Ketu είναι το σώμα του Δράκου όμως δεν έχει κεφάλι πράγμα που τον κάνει να μπορεί να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη ζωή και λειτουργεί περισσότερο με το ένστικτό, τη διαίσθηση και τον υποσυνείδητο νου.

Οι Δεσμοί είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε πολλά πράγματα στη ζωή, όπως γεννηθήκαμε κάτω από συγκεκριμένα δεδομένα, γιατί συμβαίνουν ορισμένες καταστάσεις ή γιατί δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια. Ο Rahu σχετίζεται με την πορεία της ψυχής σε αυτή τη ζωή και ο Ketu με το παρελθόν ή περασμένες ζωές που έχουμε ζήσει. Ο Ketu αντιπροσωπεύει το παρελθόν, πράγματα που έχουν γίνει και επηρεάζουν την τωρινή μας ζωή, είναι το αδύνατο σημείο μας αυτό που καλούμαστε να διορθώσουμε. Ο Rahu αντιπροσωπεύει τη πορεία που επιλέξαμε σε αυτή τη ζωή, το λόγο που βρισκόμαστε εδώ. Στα πολύ βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξής μας, νιώθουμε όλοι μια αίσθηση που μας καθοδηγεί και μας δείχνει τον πραγματικό σκοπό μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το σκοπό του Rahu

Οι Δεσμοί, Rahu και Ketu συγκαταλέγονται στη Βεδική αστρολογία στα Grahas ή πλανήτες και πιο συγκεκριμένα είναι “Chaya Grahas” ή “Upa Grahas” δηλαδή ετερόφωτοι πλανήτες ή πλανήτες των αντανακλάσεων, αφού παίρνουν υπόσταση μέσα από το υπόλοιπο πλανητικό σκηνικό και έχουν ιδιαίτερη σημαντική σημασία στον βεδικό χάρτη και σηματοδοτούν την ισορροπία, το κάρμα και τις καρμικές επιρροές.

 

 

  Γράφει η Τζώρτζια Μπουλιάκη
Καθηγήτρια Εσωτεριστικών Σπουδών-Μεταφυσική Σύμβουλος

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση