Ο οικοτουρισμός στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή παγκοσμίως προς διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Οικοτουρισμός, αθλητικός, ιαματικός, χιονοδρομικός, εκπαιδευτικός, αρχαιολογικός, συνεδριακός, ιστορικός, οικολογικός είναι κάποιες από τις μορφές του.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούν στοιχεία για τον οικοτουρισμό.
Ο οικοτουρισμός στοχεύει στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της επιβολής καθεστώτος προστασίας και την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Για τους επισκέπτες, ο οικοτουρισμός προσφέρει διασκέδαση, μέσω της οργάνωσης δραστηριοτήτων αναψυχής, και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής τους ευαισθητοποίησης, μέσω δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής γνώσης και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Οι 10 εντολές του Οικοτουρισμού
1. Σεβάσου την ευθραυστότητα της γης. Συνειδητοποίησε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν στην προστασία μοναδικών και όμορφων προορισμών, για να μπορούν να τους απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.
2. Άφησε μόνο χνάρια. Πάρε μόνο φωτογραφίες. Όχι γκράφιτι. Όχι σκουπίδια. Μην πάρετε ενθύμια και αναμνηστικά από τόπους ιστορικής αξίας και περιοχές φυσικού κάλλους.
3. Για να κάνετε το ταξίδι σας πιο ενδιαφέρον, μάθετε για την γεωγραφία, τα ήθη, τα έθιμα, την κουλτούρα των περιοχών που επισκέπτεστε. Ενθαρρύνετε τις τοπικές προσπάθειες για διατήρηση της μοναδικότητάς τους.
4. Σεβαστείτε την ησυχία και την αξιοπρέπεια των άλλων. Ρωτήστε πριν φωτογραφίσετε ανθρώπους.
5. Μην αγοράσετε προϊόντα που προέρχονται από υπό εξαφάνιση φυτά και ζώα, όπως για παράδειγμα ο κισσός, το καβούκι της χελώνας, δέρματα ζώων και πούπουλα. Διαβάστε και ερευνήστε για προϊόντα που δεν μπορείτε να εισάγετε.
6. Πάντα ακολουθείτε προεπιλεγμένες διαδρομές. Μην ενοχλείτε τα ζώα, τα φυτά ή το φυσικό τους περιβάλλον.
7. Μάθετε σχετικά και υποστηρίξτε οργανώσεις που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
8. Προσπαθείτε να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε περιβαλλοντικές μεθόδους μεταφοράς, όπου και όποτε είναι δυνατόν. Ενθαρρύνετε τους οδηγούς δημοσίων οχημάτων να σβήνουν τις μηχανές όταν παρκάρουν.
9. Δείξτε κατανόηση σε αυτούς που συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος (ποιότητα του αέρα, του νερού, ανακύκλωση, ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων και των τοξικών προϊόντων, ηχορύπανση κλπ) και οι οποίοι χρησιμοποιούν ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
10. Ενθαρρύνετε τους οργανισμούς να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα, η ΑSTA, προτρέπει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τους δικούς τους περιβαλλοντικούς κώδικες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η προστασία ιστορικών περιοχών και ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
Οικοτουριστικές προτάσεις
• Rafting στο Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα και θέλγητρο για ορειβάτες και περιπατητές.
• Ράφτινγκ, ορειβασία βουνού, περιβαλλοντική εκπαίδευση στα Γρεβενά και στη Καστοριά.
• Επίσκεψη στον Λημναίο Οικισμό του Δισπηλιού – με οικομουσείο και διαμορφωμένο πάρκο.
• Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό στην Αξό Ρεθύμνου Κρήτης
Σε ένα αγρόκτημα πάνω από 50 στρέμματα με καλλιέργειες (ελιές – αμπέλια – περιβόλια με οπορωφόρα δένδρα και λαχανικά αλλά και άγρια βλάστηση της Κρήτης) και σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρα, πάνω από τις πηγές του Μυλοποτάμου που έδωσε το όνομα του στη περιοχή και απέναντι από φαράγγια και σπηλιές, στην Αξό στους πρόποδες του Ψηλορείτη κτίστηκε και οργανώθηκε το Έναγρον.
Οργανώνονται δραστηριότητες όλο το χρόνο εντός και εκτός του αγροκτήματος. Υπάρχουν μόνιμες δραστηριότητες αλλά και εποχιακές
Μερικές δραστηριότητες είναι:
• Δραστηριότητες που έχουν σχέση με προϊόντα και εποχές, όπως ρακοκάζανο, γευσιγνωσία οίνου και λαδιού, τυροκομική, τρύγος κ.λ.π.
• Κρητική δίαιτα και διατροφή, παρουσιάσεις του κρητικού διατροφικού προτύπου, μαθήματα μαγειρικής, γλυκών, ψωμιού κ.λ.π.
• Διαδρομές στη φύση με τα πόδια, με γαϊδουράκια ή με ποδήλατα βουνού.
• Βοτανικό περίπατο – γνωριμία με σαράντα περίπου βότανα που υπάρχουν στη περιοχή, αλλά και την υπόλοιπη πλούσια Κρητική χλωρίδα.
• Επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία της φύσης και των ανθρώπων της περιοχής, όπως, βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιότητες, μοναστήρια, σπήλαια κ.λ.π.
• Γνωριμία με την ιστορία, την παράδοση και την κοινωνία της περιοχής.
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες.
Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος – Δασολόγος
ΠΗΓΗ