Ο κρόκος ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης

Ο κρόκος ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης
Spread the love

2014071617020623Σε ένα πείραμα που έγινε για την συμβολή του κρόκου (σαφράν) στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, οι ερευνητές παρατήρησαν συμπτώματα κατάθλιψης και θέλησαν να ερευνήσουν κατά πόσο ο κρόκος μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη.

Αρχικά διαπίστωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη.Για να εξετάσουν λοιπόν την αποτελεσματικότητα του κρόκου κατά της κατάθλιψης έκαναν το εξής πείραμα:

Οι ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και για έξι εβδομάδες, στη μία ομάδα χορηγούσαν κάψουλες με εκχύλισμα κρόκου, ενώ η δεύτερη ομάδα λάμβανε το αντικαταθλιπτικό χάπι Prozac.

Μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκε μία σημαντική πτώση στα συμπτώματα της κατάθλιψης και μέσα στις έξι εβδομάδες που διήρκησε το πείραμα, οι ασθενείς ένιωθαν ολοένα και καλύτερα.

Το αποτέλεσμα του πειράματος έδειξε ότι και ο κρόκος και το Prozac αντιμετώπιζαν σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Όμως, το 20% των χρηστών του Prozac, υπέφεραν από σεξουαλική δυσλειτουργία ενώ στο γκρουπ του κρόκου, το ποσοστό αυτό ήταν μηδαμινό.

Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς και οι οικογένειες τους μπορεί να σκεφτούν εναλλακτικά φάρμακα που προσφέρει η φύση, θεραπείες που δεν διδάσκονται παραδοσιακά στις ιατρικές σχολές και που μπορεί τις χρησιμοποιούν κλινικοί ιατροί, καθώς είναι πιθανό να είναι ισάξιες ή ακόμα και ανώτερες της παραδοσιακής ιατρικής. Ο σημαντικότερος λόγος που δεν συστήνονται συστηματικά, είναι επειδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αποτελέσματα βασισμένα σε ερευνητικά και κλινικά στοιχεία ή αν υπάρχουν είναι λιγοστά. Οι μελέτες και τα κονδύλια για την αξιολόγηση και τεκμηρίωση της δράσης τους, δεν είναι ανάλογα των φαρμάκων. Όμως, στην περίπτωση του κρόκου, τα στοιχεία ολοένα και αυξάνονται.

 

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση