Ο καφές προστατεύει την καρδιά

Ο καφές προστατεύει την καρδιά
Spread the love

B3375623FCA3D9406424A72B3CEE8BD5Γράφει η Κύρα Ειρήνη

Για ακόμη μια φορά έρχονται και επιβεβαιώνουν οι έρευνες την ευεργετική επίδραση που έχει ο καφές στην καρδιά μας όπως συζητήθηκε σε σχετικό πανευρωπαϊκό συμπόσιο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών. Κάτι θα ξέρουν και οι γονείς μας που τόσα χρόνια ζητάνε παραδοσιακά και ανελλιπώς, τον ελληνικό τους πρωί και απόγευμα.

Το βασικό μήνυμα που για ακόμη μια φορά φωνάζουν οι ερευνητές είναι ότι το 80% των πρόωρων καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί με: 

  1. την ισορροπημένη διατροφή 
  2. την τακτική σωματική δραστηριότητα 
  3. την αποφυγή του καπνίσματος αλλά και του στρες 4. την διατήρηση ενός υγιούς βάρους 

Δε θεωρώ ότι είναι κάτι που δεν το έχετε ξανακούσει. Το ενδιαφέρον είναι πώς θα κάνατε όλα αυτά πράξη και ουσιαστικά αυτός είναι ο στόχος και των ερευνητών όταν προσπαθούν να ανακαλύψουν απλά πράγματα που ήδη βρίσκονται στην καθημερινότητά σας και που μπορεί να αποτελούν καλούς συμμάχους: όπως ο καφές. Αν και τα αποτελέσματα των 17 μελετών στο συμπόσιο έδειξαν μεγαλύτερο όφελος στις γυναίκες, και οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση του καφέ. Ταυτόχρονα, 2 μεταναλύσεις –η σημαντικότερη μορφή έρευνας που μπορεί να υπάρχει- έδειξαν ότι το μέγιστο όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία είναι στα 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Με ποιο τρόπο δρα ο καφές;
Καλό είναι να παρατηρείται επιδημιολογικά μια προστατευτική δράση αλλά ο τρόπος που πετυχαίνεται αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να εντοπιστεί! Αρχικά αυτό που υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, γεγονός πολύ σημαντικό αφού τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά, ενώ σχετίζεται επίσης με μικρότερες πιθανότητες θρόμβωσης. Ο καφές έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι μειώνει το υπόστρωμα μιας αθηρωματικής πλάκας και κατ’ επέκταση και της αρτηριακής στένωσης. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ο καφές αποτελεί ένα ρόφημα με πολύ μικρό ενεργειακό περιεχόμενο- ο ελληνικός καφές για παράδειγμα δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει καθόλου το σωματικό βάρος. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχουν ενδεικτικά δεδομένα ότι ένας καφές μπορεί να μειώνει και το αίσθημα της πείνας. Τέλος, ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός δράσης του ελληνικού καφέ είναι αυτός της βελτίωσης της λειτουργίας των αρτηριών όπως έχει δείξει και η γνωστή μας πλέον έρευνα της Ικαρίας. Για όλα αυτά, υπεύθυνα φαίνεται να είναι τόσο η καφεΐνη όσο και τα αντιοξειδωτικά του καφέ.

Στην Ελλάδα μην ξεχνάμε ότι ο καφές συνδυάζεται με ώρες χαλάρωσης και φιλικής παρέας. Αυτό είναι ένας ακόμη προστατευτικός παράγοντας όπως κατέληξε το συμπόσιο της Λισαβόνας τον περασμένο Μάιο- η συναναστροφή με φίλους! Έχετε νομίζω αρκετούς λόγους να κεράσετε έναν ελληνικό καφέ την παρέα σας και να τον ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας! Στην υγειά σας!

Γράφει η Κύρα Ειρήνη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση