Νέο περιβάλλον, νέα ιδανικά

Νέο περιβάλλον, νέα ιδανικά
Spread the love

Συνέντευξη με τον Δρ. Φυσικών Επιστημών,  Κωνσταντίνο Τομόπουλο

Ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινάει με το να θέλει να γίνει ένας καλός μπασκετμπολίστας, δεν μπορεί να γίνει μέσω του ίντερνετ, πρέπει να πάει στο γήπεδο. Αλλά αν θέλει να γίνει ένας άνθρωπος ο οποίος να έχει περισσότερη κρίση, να μπορεί να καταλάβει τα θρησκευτικά, τα πολιτικά και όλα τα άλλα θέματα θα πρέπει να βρει έναν κύκλο στο ίντερνετ ο οποίος να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Υπάρχουν και οι άλλοι κύκλοι που μεταδίδουν ιδέες στο διαδίκτυο οι οποίες θα ήταν αδύνατον να υπάρξουν, διότι η κοινωνία δεν τις επιτρέπει. Το να έχεις παρέα είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν μπορείς μόνος σου στη ζωή, πρέπει να έχεις ένα κύκλωμα τουλάχιστον από τρία-τέσσερα άτομα. Δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη ομάδα, αλλά αν βρεθούν τρία-τέσσερα άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, επικοινωνούν και δημιουργούν μια δική τους πραγματικότητα, έστω και από το διαδίκτυο αρχικά, η οποία είναι εξωπραγματική. Μπορεί όμως μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια να είναι η πραγματικότητα της ανθρωπότητας.

Κύριε Τομόπουλε, γιατί πρέπει να περάσουν σαράντα ή πενήντα χρόνια για να πετύχει την ανέλιξη η ψυχή, δηλαδή να έρθει σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο, ώστε να σημειωθεί μια αλλαγή συνειδητότητας μέσα της;

Γιατί ο άνθρωπος δεν αποφασίζει μόνος του τι θα κάνει, παίζει ρόλο, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, αυτό που λέμε τύχη. Σε ποιο σχολείο θα βρεθείς στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, με ποιο περιβάλλον θα μπλέξεις και πώς θα βγεις από εκεί μέσα. Όλα είναι θέμα τύχης. Δεν μπορεί να το αποφασίσει αυτό κανένας. Το παιδί όταν θα βγει από την πόρτα δεν μπορεί να το ελέγξει κανείς, ούτε η μητέρα, ούτε ο πατέρας. Πρέπει μόνο του να έχει θέληση να διαλέξει και επειδή δεν είναι ώριμο, μάλλον θα διαλέξει τα πιο εύκολα και εκείνα που θα ταιριάζουν στο χαρακτήρα του. Το κάθε παιδί έχει έναν τύπο μέσα του. Δηλαδή, έχει ένα παρελθόν η ψυχή το οποίο δεν μπορεί να το ξεπεράσει αμέσως. Θα διαλέξει ανάλογες παρέες για να ταιριάζουν στην ψυχή του ή να ταιριάζουν σε εκείνη την ψυχή η οποία δεν βρήκε ακόμη το δρόμο της και θα πρέπει, κατά την πρόοδο της ζωής, να γνωρίσει τον εαυτό του καταρχήν και να δει τι θέλει. Αν θέλει να γίνει διάσημος, αν θέλει να γίνει πλούσιος, αν θέλει να γίνει σωστός άνθρωπος.

Αυτά τα περιβάλλοντα που μας λέτε, είναι που βοηθούν στην ανέλιξη της ψυχής ή στην μη ανέλιξή της. Επομένως, ένα περιβάλλον μη κατάλληλο για κάποιον άνθρωπο, μπορεί να τον καθυστερήσει στην εξέλιξή του;

Βεβαίως μπορεί όταν το περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο. Και το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να το κάνει αυτό. Ο άνθρωπος θα έρθει σε αντίθεση με το περιβάλλον του, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει στην αλλαγή περιβάλλοντος, θα πάψει να πιστεύει στους γονείς του ή στους φίλους που έχει και θα ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο.

Με ποιο τρόπο μπορεί ο άνθρωπος να ανοίξει αυτόν το νέο δρόμο; Από τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους που θα του ταιριάζουν περισσότερο;

Θα βρει ανθρώπους. Σήμερα με το διαδίκτυο μπορείς να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που ήτανε πριν από είκοσι χρόνια απίστευτο ότι θα μπορούσες να το βρεις. Να βρεις πενήντα ανθρώπους που να ενδιαφέρονται για το ίδιο πράγμα και να συζητούν ώρες στο διαδίκτυο. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε η τεχνολογία.

Άρα το νέο περιβάλλον στον άνθρωπο, μπορεί να του προσφέρει νέα ιδανικά για να δημιουργήσει κάτι άλλο καλύτερο, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί;

Ο άνθρωπος σήμερα με την τεχνολογία έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνει επιλογές και να αλλάξει τον εαυτό του. Μπορεί να έχει ένα περιβάλλον όχι πλέον κοινωνικό, αλλά διαδικτυακό. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να φύγει από το σπίτι του ή από το σχολείο. Έχει τους φίλους του στο ίντερνετ με τους οποίους δημιουργεί ένα δικό του κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι καλύτερος ή και χειρότερος. Αυτό είναι θέμα δικό του. Επιλέγει αν θέλει το φθηνό και το εύκολο ή το ακριβό και το δύσκολο.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, μπορεί να βιώσει την πραγματικότητα;

Βέβαια! Μπορεί να αλλάξει και τη πραγματικότητα. Ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινάει με το να θέλει να γίνει ένας καλός μπασκετμπολίστας, δεν μπορεί να γίνει μέσω του ίντερνετ, πρέπει να πάει στο γήπεδο. Αλλά αν θέλει να γίνει ένας άνθρωπος ο οποίος να έχει περισσότερη κρίση, να μπορεί να καταλάβει τα θρησκευτικά, τα πολιτικά και όλα τα άλλα θέματα, θα πρέπει να βρει έναν κύκλο στο ίντερνετ ο οποίος να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Υπάρχουν και οι άλλοι κύκλοι που μεταδίδουν ιδέες στο διαδίκτυο, οι οποίες θα ήταν αδύνατον να υπάρξουν διότι η κοινωνία δεν τις επιτρέπει. Το να έχεις παρέα είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν μπορείς μόνος σου στη ζωή, πρέπει να έχεις ένα κύκλωμα τουλάχιστον από τρία-τέσσερα άτομα. Δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη ομάδα, αλλά αν βρεθούν τρία-τέσσερα άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα επικοινωνούν και δημιουργούν μια δική τους πραγματικότητα η οποία είναι εξωπραγματική, διότι είναι αρχικά στο διαδίκτυο. Μπορεί όμως μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια να είναι η πραγματικότητα της ανθρωπότητας.

 


Μαρία Σ. Άνθη ΔημοσιογράφοςΣυγγραφέας
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ – Ο ΑΙΘΕΡΑΣ ΘΕΟΣ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ. ΑΘΗΝΑ 2015

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση