Νεανικά σφάλματα στο χώρο εργασίας

Στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας, όλοι οι άνθρωποι επέδειξαν αδυναμίες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό: όταν είστε νέοι και άπειροι, θα κάνετε λάθη, θα πείτε πράγματα που καλό θα ήταν να αποφύγετε, θα δοκιμαστείτε. Το σημαντικότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι νέοι άνθρωποι στην αρχή της καριέρας τους, όμως, είναι να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους ως προκλήσεις και να μάθουν από αυτά.
- Η συνέντευξη που δεν πήγε καλά
Πολλά μπορούν να πάνε στραβά σε μια συνέντευξη για δουλειά. Ίσως δεν καταλάβετε τις ερωτήσεις που θα δεχθείτε, ίσως νιώθετε αφόρητη πίεση και να μπερδεύετε τα λόγια σας, ή απαντάτε με ανάρμοστο λεξιλόγιο. Το σημαντικό είναι τί κάνετε μετά τη συνέντευξη αυτή. Θα βουλιάξετε στον καναπέ και την απελπισία ή θα βελτιωθείτε για να τα καταφέρετε την επόμενη φορά; Εξετάστε ποια ήταν τα λάθη σας, γιατί συνέβησαν και τί μπορείτε να κάνετε για να γίνετε καλύτεροι.
- Ο μισθός που δε σας ικανοποιεί
Είστε νέοι και χωρίς μεγάλη εμπειρία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σας εκμεταλλεύονται. Οι νέοι εργαζόμενοι συμβιβάζονται με χαμηλότερους μισθούς από όσο πρέπει, γιατί νομίζουν πως δεν αξίζουν περισσότερα, ή γιατί θεωρούν πως θα φανούν άπληστοι, αλαζόνες και φορτικοί εάν ζητήσουν όσα τους αναλογούν. Θα πρέπει να μάθετε να αξιολογείτε τον εαυτό σας, αλλά και να μαθαίνετε τί γίνεται στην αγορά. Φροντίστε να διεκδικείτε τον κατάλληλο για εσάς μισθό και θυμηθείτε πως στη χειρότερη περίπτωση θα ακούσετε ένα «όχι», στην καλύτερη, όμως, θα πάρετε όσα σας αναλογούν.
- Οι συμβιβασμοί
Παραμένετε στη θέση εργασίας σας, που διόλου δε σας ικανοποιεί, σκεπτόμενοι πως δε θα βρείτε κάτι καλύτερο; Σκεφτείτε προσεκτικά ποιες είναι οι ικανότητές σας και πώς τις αξιοποιείτε στη θέση εργασίας σας. Είστε ικανοποιημένοι με το αντικείμενο και τη φύση της δουλειάς σας; Τα χρήματα που λαμβάνετε καλύπτουν τις ανάγκες σας; Έχετε χρόνο για τον εαυτό σας; Η δουλειά σας είναι πηγή χαράς ή αντίθετα σας προκαλεί σωματικά συμπτώματα; Μην παραμένετε σε μια θέση εργασίας μόνο και μόνο γιατί σας παρέχει «ασφάλεια»: το αίσθημα αυτό συνδέεται με το φόβο της νέας αναζήτησης για δουλειά και της πιθανής απόρριψης. Αποχωρήστε για να σωθείτε! Εάν παραμένετε σε ένα κακό για εσάς περιβάλλον, θα «καείτε»: θα βιώσετε συμπτώματα εξάντλησης ψυχολογικής, αλλά και σωματικής, θα γίνετε μη αποδοτικός εργαζόμενος και θα χάσετε τη διάθεσή σας για δουλειά. Όλα αυτά, φυσικά, καταστρέφουν τις ικανότητές σας.
- Μια ανάγκη για διακοπές
Στην αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, πολλοί νέοι αγνοούν την αξία των διακοπών και του σεβασμού του ωραρίου τους. Εάν και εσείς φιλοδοξείτε να γίνετε σωστοί επαγγελματίες και γι’ αυτό δεν κάνετε διακοπές ή διαλείμματα στη δουλειά, δεν παίρνετε ρεπό όταν είστε κουρασμένοι ή όταν σας έχει καταβάλλει ένα βαρύ κρυολόγημα, σκεπτόμενοι ότι δεν μπορείτε να λείψετε από τη δουλειά σας γιατί θα κάνετε κακή εντύπωση, κάνετε λάθoς. Γρήγορα θα εξαντληθείτε και θα γίνετε αναποτελεσματικοί: σεβαστείτε το ωράριό σας, μην ελέγχετε email μετά τη δουλειά και μάθετε άμεσα πόσες ημέρες δικαιούστε άδεια!
- Ντύσιμο και γλώσσα
Ίσως αναφέρεται τελευταίο, αλλά είναι σημαντικό. Η εξωτερική εμφάνιση και η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσετε στη δουλειά σας θα πρέπει να αρμόζουν στο περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε. Μπορεί να είστε νέοι και η απειρία σας να δικαιολογεί μερικά λάθη, αλλά δε θα σας καλύπτει για πάντα. Μάθετε πώς να ντύνεστε στη δουλειά σας: το μυστικό είναι ένα λιτό ντύσιμο με φροντισμένα ρούχα και φυσικά άψογη προσωπική υγιεινή. Όσο για τον τρόπο επικοινωνίας σας, φροντίστε να είστε ευγενικοί, όχι θορυβώδεις, όχι ιδιαίτερα διαχυτικοί (άλλο ο επαγγελματικός και άλλο ο φιλικός χώρος) και να εκφράζετε ξεκάθαρα τα όσα θέλετε.
Της Αναστασίας Καρούτη
ΠΗΓΗ