Μια ευτυχισμένη γυναίκα διατηρεί έναν ευτυχισμένο γάμο

Μια ευτυχισμένη γυναίκα διατηρεί έναν ευτυχισμένο γάμο
Spread the love

mia_eutuxismeni_gunaika_diatirei_enan_eutuxismeno_gamo_1Πότε ένας γάμος είναι ευτυχισμένος; Μία νέα μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι όσο περισσότερο μία γυναίκα είναι ικανοποιημένη με τη έγγαμη ζωή της, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι ο σύζυγος για τη ζωή του.

«Νομίζω ότι έγκειται στο γεγονός ότι όταν μια γυναίκα είναι ικανοποιημένη με τον γάμο της έχει την τάση να κάνει πολύ περισσότερα για τον σύζυγό της, κάτι που έχει μια θετική επίδραση στη ζωή του» δήλωσε ο Deborah Carr, ένας καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας. «Οι άνδρες έχουν την τάση να είναι λιγότερο εκφραστικοί στις σχέσεις τους και το επίπεδο της οικογενειακής δυστυχίας δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί στη γυναίκα τους.»

Η Carr και η Vicki Freedman, ερευνήτριες στο Πανεπιστήμιο του Michigan συνέγραψαν μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Marriage and Family για την οικογενειακή ποιότητα και την ευτυχία στους ενήλικες μέσης ηλικίας.

Η μελέτη διαφέρει από προηγούμενες έρευνες, καθώς εξετάζει τα προσωπικά συναισθήματα και των δύο συζύγων για να καθορίσει πώς αυτές οι συζυγικές εκτιμήσεις επηρεάζουν την ψυχολογική ευεξία των ηλικιωμένων. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 394 ζευγάρια που ήταν μέρος μιας εθνικής μελέτης του εισοδήματος, της υγείας και αναπηρίας το 2009. Τουλάχιστον ένας εκ των δύο συζύγων ήταν 60 ετών και άνω και, κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα για 39 χρόνια.

mia_eutuxismeni_gunaika_diatirei_enan_eutuxismeno_gamo_2Προκειμένου να αξιολογηθεί η οικογενειακή ποιότητα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε αρκετές ερωτήσεις, όπως αν υπάρχει σεβασμός, επικοινωνία, κατανόηση, θυμός. Τους ζητήθηκε επίσης να καταγράψουν σε ημερολόγιο για το πόσο χαρούμενοι ήταν τις προηγούμενες 24 ώρες κάνοντας επιλεγμένες δραστηριότητες, όπως ψώνια, δουλειές του σπιτιού και βλέποντας τηλεόραση.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, κατά μέσο όρο, βίωναν γενική ικανοποίηση από τη ζωή τους βαθμολογώντας την με πέντε (ανώτερος βαθμός το έξι). Παρατηρήθηκε μάλιστα οι άνδρες να βαθμολογούν τον γάμο τους ελαφρώς πιο θετικά από τις συζύγους τους.

Παρόλα αυτά η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ενώ οι γυναίκες ήταν λιγότερο ευτυχισμένες εάν οι σύζυγοί τους αρρώσταιναν, το επίπεδο ευτυχίας των συζύγων δεν άλλαζε αν οι γυναίκες τους αρρώσταιναν.

«Γνωρίζουμε ότι όταν ο σύντροφος είναι άρρωστος η γυναίκα είναι αυτή που προσφέρει φροντίδα, μία ιδιαίτερα αγχωτική εμπειρία» δήλωσε η Carr. «Μάλιστα, όταν μία γυναίκα αρρωσταίνει δεν στηρίζεται στον σύζυγό της, αλλά στην κόρη της.»

Η μελέτη είναι σημαντική, είπαν οι ερευνητές, επειδή η ποιότητα ενός γάμου μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων ατόμων καθώς συνεχίζουν μαζί στη ζωή. «Η ποιότητα ενός γάμου είναι σημαντική, διότι παρέχει μια ασπίδα κατά των επιπτώσεων στην υγεία, καταστρέφει αργότερα στρεσογόνους παράγοντες της ζωής και βοηθά τα ζευγάρια να διαχειρίζονται δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την υγεία και την ιατρική διαδικασία λήψης αποφάσεων» δήλωσε η Carr.

 

της Σάννα Νάνου

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση